זמן הכנה: 10 דקות
זמן בישול/אפייה: 45-50 דקות
מס’ מנות: 18 בורקסים
סוג: פרווה
מצרכים:
בורקס תפוח אדמה:
1 ק"ג בצק עלים קנוי מופשר לילה במקרר או 3 שעות בטמפ' החדר
2 תפו"א בינוניים קלופים וחתוכים לקוביות
כף שמן זית, בין שליש לחצי כפית מלח, קמצוץ פלפל שחור
לציפוי: חלמון ביצה (הצהוב) + כף מים (לטבעוניים ניתן לוותר), שומשום
רוטב פטריות:
סלסלת פטריות שמפיניון חתוכות (אפשר להשתמש גם בפטריות חתוכות מקופסת שימורים)
2 בצלים בינוניים קצוצים
3 כוסות מים רותחים
2 כפות קורנפלור מעורבבים עם רבע כוס מים קרים (מי קורנפלור)
כפית עלי פטרוזיליה קצוצים (לא חובה)
רבע כפית כורכום, כפית גדושה אבקת מרק, רבע כפית מלח, פלפל שחור לפי הטעם
אופן הכנה:
–הכנת המילוי: מניחים את קוביות תפוחי האדמה בסיר קטן וממלאים במים עד לכיסוי תפוחי האדמה. מכסים את הסיר ומבשלים על אש בינונית עד שתפוחי האדמה מתרככים (יש לבדוק בעזרת מזלג. אם ננעץ בקלות- זה מוכן). מסננים את תפוחי האדמה ממים ומועכים בעזרת מועך פירה למרקם של פירה. מוסיפים כף שמן זית, כחצי כפית מלח וקמצוץ פלפל שחור.
–הכנת רוטב פטריות: מחממים מחבת רחבה עם 2-3 כפות שמן ומטגנים את הבצל עד שמשחים מעט (יש לערבב מידי פעם). מעבירים מחצית מהבצל המטוגן לתערובת הפירה ומערבבים. למחצית הבצל המטוגן שבמחבת מוסיפים את הפטריות החתוכות. ממליחים מעט עם המלחייה ומבשלים 5-7 דקות, תוך כדי ערבוב מידי פעם, עד שהפטריות מגירות נוזלים ומצטמצמות. שופכים 3 כוסות מים רותחים ואת מי הקורנפלור ומתבלים בכפית פטרוזיליה קצוצה, כורכום, אבקת מרק, מלח ופלפל שחור. מערבבים ומבשלים עם מכסה על אש בינונית-נמוכה במשך 5-10 דקות, עד שהרוטב מסמיך.
–הכנת בורקס תפוח אדמה: פורשים את בצק העלים על משטח עבודה ומרדדים מעט עם מערוך. חותכים את הבצק לריבועים בגודל של כ 9X9 ס"מ לפחות ומניחים כמות של כף מהמילוי (מומלץ לרדד מעט כל ריבוע בנפרד לפני שמניחים עליו את המילוי ). מקפלים את הריבוע לשניים ומהדקים היטב בצדדים. מניחים על נייר אפיה במרווחים קלים. מערבבים בקערית חלמון ביצה+כף מים ומברישים כל יחידה. מפזרים מעל שומשום (לטבעוניים: ניתן לוותר על החלמון ולהבריש את הבורקס במעט שמן).
-אופים בתנור שחומם מראש (חשוב שהתנור יהיה חם) ל180 מעלות במשך 18-20 דקות, עד להזהבה יפה של הבורקסים.
-מוציאים מהתנור ומגישים עם רוטב הפטריות.
*למתעצלים 😉 ניתן לקנות בורקס תפו"א מוכן ולהכין רק את רוטב הפטריות (ואז יש להשתמש בבצל אחד).
תגובות
אפרת האם אפשר להכין בחמישי ליום שבת (לשמור במקרר יומיים ) ?
אפשר 🙂
היי אפרת – רשמת בתגובה למישיהי -שרשמה לך שהפיטריות לא יצאו אכילות שכנראה בגלל סוג הפטריות והיא ענתה שהשתמשה בוילי פוד חתוכות.
שאלתי היא איזה חברה את משתמשת? ובכלל כשמשתמשים בשימורי פטריות צריך לשטוף אותם במים קודם? או רק לסנן את הנוזל?תודה רבה
היי ענת
לדעתי הפטריות הכי טובות אלו פטריות טריות- אך אם אין עדיף להשתמש בשימורי פטריות שלמות ולחתוך עצמאית לפני השימוש.
מספיק רק לסנן את הנוזלים 🙂
המשך יום נפלא🌸
תודה רבה.
היי לא רשום מתי להשים את הקורנפלור אבל יצא טיל שמתי אותו לפני הבישול הסופי
היי אלקנה,
נראה מעולה שמחה שאהבת 🙂
חג שמח ושבת שלום❤️
הכנתי רק את הרוטב, יצא פשוט מעולה, פעם ראשונה שאני מכינה רוטב כזה וקיבלתי עליו הרבה מחמאות.
תודה לך אפרת, אין על המתכונים שלך❤️
שמחה שיצא טעים 🙂
תודה רחל
היי, לגבי הקונפלור ברוטב, מה ניתן לשים במקום?
תודה
אפשר לשים קמח תפו"א אם יש לך.
אם לא, אז קמח לבן רגיל. מומלץ להתחיל מכף קמח אחת (ולערבב עם מים לפני עד שאין גושים). אם יש צורך להסמיך יותר את הרוטב אפשר להוסיף קמח.
וואו יצא ממש טוב תודה רבה!
שמחה לשמוע 🙂
תודה רבקה
היי אם אני רוצה לעשות את זה כרולדה האם זמן האפייה והמעלות משתנים?
היי יפעת,
אם זה רולדה אז כדאי לחמם תנור מראש ל190 מעלות ולאפות במשך 45-50 דקות, עד להזהבה.
תודה על המענה המהיר האם ניתן להכין את הרולדה אחת במילוי בשר והשנייה במילןי תפו"א יום לפני ולשים אותה ללא אפייה במקרר ולאפות למחרת לקראת הצהריים?
אם תערובת הבשר לא רטובה מידי אז כן, אפשר.
פעם ראשונה שיוצא לי רוטב פטריות טעייים (בלי אבקת מרק) ותמיד קיבלתי מתכונים מנשים שהן סבתות
שמחה לשמוע 🙂
שאלה לגבי הבצק עלים, רוצה לעשות חצי כמות, האם מותר להפשיר חצי מהבצק ולהקפיא שוב ?
עדיף לא להפשיר לגמרי. תפשיר באופן חלקי, תחתוך לחצי ותחזיר להקפאה (יש לעטוף היטב).
תודה
היי אפרת הפטריות ברוטב יוצאות לי לא לעיסות, השתמשתי בפטריות משימורים. יש לך מושג למה? עקבתי אחרי כל ההוראות.
היי ענת,
זה קשור לסוג הפטריות. באיזה חברה השתמשת?
אגב השתמשת בפטריות חתוכות או שלמות?
פטריות שמפיניון חתוכות של ויליפוד
אז לדעתי זה קשור לסוג הפטריות.
היי אפרת האם אפשר להקפיא לאחר אפייה ?.
אני חושבת שכן.
היי שוב ראיתי בתשובות קודמות שלך שרשמתי הקפאה גורמת לטעם לוואי במחית תפו"א. האם הכוונה לבורקס לפני אפייה ?
אוי 😮 לא שמתי לב שזה במילוי תפו"א (משום מה חשבתי שזה בורקס במילוי פטריות). טוב שהארת את תשומת ליבי. לא מומלץ להקפיא במקרה הזה, לא לפני אפיה ולא אחרי.
היי אפרת,
זה מתכון שהכנתי בעבר והמשפחה ממש אהבה! הפסקתי להכין בגלל הבצק עלים.
ממש הייתי רוצה לחזור ולהכין רק מחפשת מתכון לבצק מקמח מלא. אחותי גם מתחננת שאכין.
ממש אשמח לדעת אם יש לך אולי רעיון למתכון?
אפשר להכין את הכיסונים במילוי תפו"א ועם רוטב הפטריות.
אפשר להכין עם קמח מלא באותה כמות אבל עדיף לשלב כוס קמח לבן עם כוס קמח מלא כדי שלא יהיה דחוס מידי. יכול להיות שיהיה צורך להוסיף עוד קצת מים לבצק (לפי המרקם שלו).
היי אפרת -נראה מושלםם. אפשרי לעשות את זה כ 3 רולדות מבצק הפילאס?תודה
כן. מכמות של 1 קילו אמורות לצאת 2 רולדות בגודל בינוני-גדול או 3 רולדות קטנות.
שלום האם אפשר להכין בורקס מבצק שמרים והאם יש לך מתכון?
היי,
אפשר. זה ייצא יותר כמו מאפה במילוי תפו"א.
אין לי מתכון ספציפי לבורקס מבצק שמרים.
היי
ניתן להקפיא את הבורקס? הוא יצא טוב אחרי הקפאה?
לא כדאי להקפיא מחית של תפוחי אדמה מאחר ולאחר ההקפאה היא משנה את מרקמה ומקבלת טעם לוואי. בבורקסים המעובדים הקנויים מכניסים לתערובת הפירה חומרים שכנראה מונעים תופעה זו.
הכנתי את הרוטב ליד בורקס עם בשר יצא אליפות!!!אין עלייך ועל המתכונים שלך 😍תמיד הכל יוצא מוצלח ומדויק
תודה יעל 💜
היי אפרת אתר מדהים!
אפשר במקום פטריות גרגירי חומוס? יכול לצאת טוב?
כן.
שלום לך שוב,
יש לי רוטב פטריות אך הכמות לא מספיקה איך אפשר להגדיל את הכמות ובקלות?
תודה רבה!
היי דבי,
למה לא להכין את הרוטב שבמתכון ולערבב עם מה שכבר יש לך?
יש בך הרבה תום!
לא רוצה לעבוד מה שלא חייבת!
אי אפשר להוסיף מים וקורנפלור? או אפילו גם פטריות, רק לא שוב טיגון בצל.
בכל מקרה תודה רבה!
תכלס צודקת 🙂 ניסיתי..
אם את רוצה שיהיה יותר רוטב אז תחזירי את הרוטב שיש לך למחבת ותוסיפי לו כוס וחצי מים עם כף קורנפלור (שערבבת לפני עם קצת מים קרים) ותשפרי תיבול עם אבקת מרק ומלח לפי הטעם. אם לדעתך חסר פטריות אז תטגני לפני גם פטריות ואז תוסיפי את הרוטב הקיים, מים עם קורנפלור ותשפרי תיבול.
אפשר לעשות את זה עם בצק פילו?
כן אפשר. אם מכינים מבצק פילו אז כדאי לעשות שכבה כפולה ולגלגל לרולדה כמו במתכון הזה- בצק פילו במילוי פטריות.
חייבת לציין שרוטב הפטריות יותר מתאים עם בצק עלים כי בצק פילו רצוי שיישאר פריך.
אפרת המדהימה
אני יושבת על תפריט לשבת-חג עם האתר שלך פתוח.
אין כמעט מתכון שלא מגיע ממך!
מלכה שאת!!!
רציתי לשאול אם רוטב הפטריות יכול להתאים לבלינצ'ס גבינה מלוח.
אגב, אשמח לדעת אם יש מתכון לבלינצ'ס מלוח (לא מצאתי מתכון כזה…)
שוב תודה רבה מאד
תודה רבה יקירה!
רוטב הפטריות יכול להתאים בהחלט לבלינצ'ס מלוח.
את יכולה להכין את מתכון הבלינצ'ס שבאתר, לוותר על הסוכר ותמצית הוניל ולשים כחצי כפית שטוחה מלח.
ראי באותו מתכון, רשמתי תגובה למישהו לגבי בלינצ'ס גבינה מלוח.
ראיתי את התגובה שם.
מאמצת את ההמלצה בחום.
הרוטב יצא מדהים.
בעלי רק 'בדק' אותו עם לחם.
ניסיתי מהר את הסיר…
היי אפרת אם זה בלי הפטריןת אז כמה מים צריך?
היי מירי,
תפחיתי כרבע כוס מים.
היי אפרת
יש לך רעיון לרוטב אחר? בעלי אלרגי לפטריות
היי שרון,
אפשר להכין את הרוטב הזה עם בצל מטוגן ובלי פטריות.
יום נפלא 🙂
היי אפרת,
אפשר להקפיא את הרוטב? הוא יהיה טוב כעבור כמה שבועות, אחרי שאפשיר ואבשל אותו לדעתך?
לדעתי כן. לא רואה בעיה.
היי אפרת,
האם קופסת שימורים אחת של פטריות תספיק?
כן, אמור להספיק.
היי אפשר לשמור את הרוטב במקרר לעוד יומיים?
כן אפשר.
יצא מדהים וחוסל מייד.
היי
הכנתי את המתכון הזה ונשאר לי הרבה רוטב (והבורקס נגמר). יש לך רעיון מה אפשר לעשות איתו?
חזה עוף בתנור ילך עם זה לדעתך?
כן בטח. זה יכול ללכת עם חזה עוף או פרגיות. זה גם יכול להיות רוטב שהולך עם ספגטי.
תודה רבה!
תוחדה רבה לך, אפרת!
אגב, יש הבדל בין קמח תפו"א, קורנפלור או קמח לעניין זה?
תודה!
הקורנפלור היה אמור להסמיך את הרוטב אבל לפעמים קורה שהוא לא עושה את העבודה, מסיבה שעדיין לא הצלחתי לפענח 🙂
לעניין ההסמכה, אפשר להשתמש בכל הקמחים שציינת. אני אישית הכי מעדיפה להשתמש בקורנפלור כי הוא הכי מעודן ופחות מורגש.
כן כי לא ראיתי שמסמיך.
תודה!
עשיתי את הרוטב ויצא מצוין!
תודה רבה!
(כדי שיסמיך הייתי צריכה להוסיף קמח. לא'דעת למה?!)
היי דבי,
הוספת קמח בנוסף לקורנפלור מעורבב עם מים?
בכל מקרה, העיקר שבסוף יצא טעים 🙂
היי
יש לך מתכון לבורקס כזה עם בשר טחון?
היי רעות,
אפשר להכין את מלית הבשר של המתכון הזה- מאפה בשר טחון. זה גם הולך יכול ללכת עם הרוטב פטריות.
תודה רבה
אין על התגובות המהירות שלך! 🙂
אפשר למרוח מעל הבורקס את החלבון של הביצה פשוט נשאר לי מעוגה שעשיתי?
היי בתיה,
החלמון (הצהוב) הוא זה שגורם להזהבת הבורקס ולכן אני לא חושבת שזה יהיה אפקטיבי למרוח חלבון.
היי אפרת. נראה מעולה.
קניתי בטעות בצק עלים מרודד -האם זה מתאים למתכון הזה?
פעם שעברה הפשרתי בצק עלים כמו שהשתמשת כל הלילה ,ובבוקר שרציתי להשתמש בו הוא היה מאוד דביק כך שהיה קשה לי לשחרר מהניילון ולסגור לצורה שאני רוצה. אשמח לעזרה. תודה
היי ענתי,
בצק עלים מרודד גם אמור להיות בסדר.
הפשרת בצק עלים במקרר כל הלילה או בחוץ? אם בחוץ זה לא טוב ויש להפשיר במקרר. הבצק צריך להיות במקרר עד לרגע שעובדים איתו אחרת הוא נעשה רך ודביק.
היי אפרת. ברור שהפשרתי במקרר כל הלילה -לא בחוץ.
הפשרתי כל הלילה ובבוקר שבאתי לעבוד איתו ולשים את המלית -הבצק נדבק לניילון שבא איתו.תודה
מוזר, זה לא אמור לקרות. פעם הבאה אם זה קורה שימי את הבצק במקפיא לכ-10 דקות כדי שיתייצב ויהיה קל לעבוד איתו.
יום מקסים 🙂
שלום אפרת,
ותודה על האתר הנהדר אני משתמשת בו רבות.
האם אפשר להכין את המתכון יום לפני ההגשה?
(אני רוצה להכין בשישי עבור שבת )
תודה!
היי נטע,
אין בעיה להכין יום לפני ולחמם לפני ההגשה.
שבת שלום 🙂
היי אפרת, אם אין לי קורנפלור איך אפשר בכל זאת לעשות את הרוטב פטריות?
תודה רבה!! נטע
היי נטע,
אני חושבת שאת יכולה לשים קמח רגיל. ממליצה להתחיל מכף קמח אחת (ולערבב אותה עם מים לפני) ואם יש צורך להסמיך יותר את הרוטב אפשר להוסיף יותר.
בהצלחה 🙂
היי רציי לדעת אם אין לי מרק עוף יש לזה תחליף??
היי רותם,
אפשר לשים יותר מלח (ממליצה להתחיל בחצי כפית ולטעום).
יצא מעולה רק אים יש תחליף לקורנפלור
היי בת אל,
אפשר לשים כף קמח במקום.
בהצלחה ושבת שלום 🙂
יש אפשרות להכין את הרוטב בלי אבקת מרק?
כן. שימי יותר מלח לפי הטעם.
אפרת,
הבורקס יוצא מעולה בכל הכנה 🙂
אפשר לרסס בשמן במקום למרוח ביצה?
אני משתמשת בפטריות משימורים (מטעמי כשרות), כשאני מבשלת אותם לפי המתכון הם משום מה לא מגירות נוזלים גם אחרי 20 דק', אשמח לקבל עצה מה לעשות להבא.
תודה
היי ענת,
אני מניחה שאפשר לרסס שמן במקום למרוח ביצה.
ולגבי הפטריות משימורים, זה בסדר שהן לא מגירות נוזלים (ובכל זאת כדאי לטגן אותן לפני). זה רלוונטי יותר לפטריות שהן טריות.
אפרת! איזה אתר משגע 🙂
ממש מוכשרת את, בן פורת יוסף.
לפני יומיים התחלתי במבצע חיסול החמץ והשתמשתי במתכון הנהדר הזה!
איזה כיף שהוא כזה מדוייק. הוספתי למילוי הבורקס רק קצת מלח ואבקת שום (אבל זה רק כי אני מכורה קשות).
שומרת אותך במועדפים:)
תודה בתאל! איזה כיף לשמוע 🙂
הי אפרת.
האם ניתן להכין עם בצק פילאס?
(אני במבצע חיסול חמץ לקראת פסח..חח)
לדעתי כן, לא אמורה להיות בעיה 🙂
אפשר להשתמש בבנק עלים חמאה?
בטח 🙂
היי אפרת,
שאלה קצת מוזרה לגבי שימוש נוסף ברוטב הטעים הזה…
יצא לי להכין עד היום כמה וכמה מתכוני צלי בקר ברוטב ואף פעם לא אהבתי את התוצאה. הרוטב החום הזה של הבשר ממש לא לטעמי. רציתי לשאול אם אכין את הבשר כרגיל ואשדך אותו עם רוטב הפטריות הצהוב הזה – האם זה יתאים לדעתך?
היי גיתה,
לדעתי הרוטב יכול להשתלב מצוין עם צלי בקר 🙂
אם ייצא לך להכין אשמח לקבל עדכון.
שבוע נפלא!
היי אפרת, האם יש אפשרות להשתמש בבצק אחר במקום בצק העלים עם המרגרינה שידוע שהוא לא בריא?
היי צילה,
את יכולה להשתמש בבצק פילו שהוא נטול שומן באותה דרך הכנה של המתכון הזה- בורקס פילו במילוי גבינהה (את יכולה למלא במילוי תפו"א ולקפל לצורה של משולש או של ריבוע).
אם את לא רגילה לעבוד עם בצק פילו כדאי לקרוא לפני טיפים לעבודה עם בצק פילו.
בהצלחה ויום נפלא!
תודה ויום נפלא גם לך
אפרת יקרה,
יצא פשוט מדהים!
המשפחה פשוט "חיסלה" את הבורקסים במהירות
איזה כיף לשמוע!!
תודה ענת והמשך יום מעולה 🙂
אפרת בוקר טוב!
את משהו מיוחד!!!
כל הזמן מפתיעה במתכונים מיוחדים וטעימים אבל קלים מאוד להכנה,
הבורקס החזיר אותי אחורה לימים שהיו נוהגים להגיש אותו בליווי הרוטב באולמות אירועים.
מבטיחה לעדכן כשאכין.
יישר כח ושבוע טוב (:
תודה לירז! שבוע מעולה 🙂
שלום. נראה מאולה. יש לי שאלה. האם אפשר להקפיא את הבורקסים (לפהי אפיה)?
תודה
היי אולגה,
לא ניסיתי להקפיא אבל אומרים שלא כדאי להקפיא מחית של תפוחי אדמה מאחר ולאחר ההקפאה היא משנה את מרקמה ומקבלת טעם לוואי. בבורקסים המעובדים הקנויים מכניסים לתערובת הפירה חומרים שכנראה מונעים תופעה זו.