זמן הכנה: 10 דקות
זמן בישול/אפייה: 89-104 דקות
מס’ מנות: 3 מנות
סוג: פרווה
מצרכים:
1 כוס חיטה שהושרתה במים לפחות לילה לפני
1 בצל גדול קצוץ
2 גזרים בינוניים קלופים חתוכים לקוביות קטנות
1 גמבה קטנה קצוצה
כוס אפונה משקית קפואה
גבעול סלרי + עלים קצוצים
כוס וחצי מים רותחים
תיבול: כפית מלח, כפית מלאה אבקת מרק, חצי כפית כמון, חצי כפית כורכום, רבע כפית פלפל שחור, כפית תבלין יבש של פטרוזליה/כוסברה (מומלץ לשלב)
אופן הכנה:
-מחממים סיר עם 2-3 כפות שמן קנולה/זית ומטגנים את הבצל עד להזהבה.
-מוסיפים גזר וגמבה, ממליחים מעט עם המלחייה, מכסים את הסיר ומבשלים כ-8 דקות (יש לערבב מידי פעם).
-מוסיפים אפונה וסלרי (גבעול+עלים) ומערבבים כדקה. מוסיפים את החיטה ומתבלים במלח, אבקת מרק, כמון, כורכום, פלפל שחור ותבלין יבש.
-מוזגים מים רותחים ומערבבים. מכסים את הסיר ומבשלים על אש בינונית-נמוכה במשך שעה ורבע- שעה וחצי עד שהחיטה מתרככת (ככל שמשרים יותר את החיטה לפני, כך משך הבישול מתקצר).
הערה: יש לבדוק במהלך הבישול שיש נוזלים בסיר ושהתבשיל לא מתייבש. אם כן, יש להוסיף מים רותחים לפי הצורך.
אם נשארו נוזלים מיותרים בתבשיל לאחר שהוא מוכן- ניתן לאדות את הנוזלים על ידי חימום על אש בינונית בלי מכסה כ-5 דקות.
- מרק אפונה יבשה |
- תבשיל שעועית ירוקה ואפונה |
- תבשיל אורז, עוף ואפונה |
- קציצות בשר לילדים |
- פטריות עם אפונה |
- אורז עם תירס ואפונה
אפרת שלום,
האם אפשר להקפיא?
תודה, שרית
אני חושבת שכן.
היי, אחרי השריה של לילה, כמה זמן לבשל בסיר לחץ?
היי
לבשל כ40 דקות או עד לריכוך.
ניתן לוותר על הגמבה? מה אפשר לשים במקום שלא יחסיר מהטעם?
היי שר,
אפשר לוותר על הגמבה ואפשר להוסיף ירק אחר כמו פטריות, בטטה או תירס.
ואו!!!
נראה מעולה ממש! שמחה שיצא מוצלח ותודה ששיתפת(:
האם ניתן לבשל על הפלטה?
אני מניחה שכן. כדאי לעטוף את הכל בשקית צלייה (קוקי).
אני מאוד רוצה להכין את זה אבל אין לי חיטה לבד ואין לי אפשרות לקנות כרגע. יש לי מיקס של כוסמת, אורז מלא וחיטה. באריזה רשום שצריך לבשל 30 דקות.
נראה לך אפשרי להכין עם זה? תוכלי לפרט לי איך, מתי להכניס את התערובת וכמה זמן בישול?
תודה 🙏
היי הודיה,
תכיני לפי ההוראות על גבי האריזה, כולל כמות המים המומלצת.
תכיני לפי המתכון ואת המיקס תוסיפי מתי שמוסיפים את החיטה.
האם אפשר להוסיף קישוא והאם אפשר לוותר על האפונה?
תודה 🙂
כן אפשר.
אין לי גבעול סלרי , אפשר להחליף בעלי פטרוזיליה ?
כן אפשר.
אפרת שלום
רציתי לשאול אם זה הולך גם עם בטטה?
אודה לתשובתך
רק בריאות
אפרת
כן אפשר.
המון בריאות ובשורות טובות 🌺
יצא ממש טעים.
תודה רבה!
שמחה לשמוע 🙂
תודה מיכל
מה אפשר לשים במקום אבקת מרק
ואם אין לי פטרוזוליה/כוסברה מיובשת
האם החיטה יוצאת כמו בחמין?
היי אביבית,
אפשר לוותר על אבקת המרק.
בחמין הבישול ארוך ולכן החיטה יוצאת רכה יותר וסופגת יותר טעמים.
האם אפשר להכין את החיטה לבד ללא ירקות? ואם כן איך כדי שלא יהיה טפל?
אפשר. התבלינים אמורים לשפר את הטעם.
הי אפרת,
איזה ירקות יכולים להתאים במקום גזר ואפונה? אולי פטריות? משהו אחר?
תודה
כן, אפשר לשים פטריות.
שלום.
האם אפשר להשתמש באפונה יבשה במקום קפואה?
יש לבשל חצי כוס אפונה יבשה במים רותחים עד לריכוך ורק אז להשתמש בזה למתכון.
בוקר טוב אפרת
עכשיו עכשיו מכינה
אבל עם שעועית מש במקום חיטה
האם לשים גם את האפונה הקפואה או שלא?
ואם כן האם לבשל את האפונה קודם ?
תודה רבה .
בוקר אור,
אפשר להוסיף גם אפונה קפואה. אם היא משקית קפואה אין צורך לבשל אותה לפני.
היי אפרת
כשרשום בתבלינים תבלין יבש של פטרוזיליה /כוסברה
הכוונה לתבלין יבש של כוסברה
בתודה לך ולאתר המופלא שלך .
כן, הכוונה לתבלין יבש של כוסברה או פטרוזיליה. זה בעצם כוסברה או פטרוזיליה מיובשת (כמו שיש אורגנו מיובש).
אפשר משהו אחר במקום ה סלרי?
אפשר לשים עלי כוסברה או פטרוזיליה.
היי, במקום כוס אפונה קפואה אפשר משימורים? ובכלל מה הכלל בזה באופן כללי? בנוסף, שאלה שקשורה למתכון אחר.. באיזה אורז את ממליצה להשתמש?? תודה רבה!!!!
היי חיה,
בדר”כ אפשר להמיר אפונה קפואה לאפונה משימורים, גם במתכון הזה.
אני משתמשת באורז פרסי של סוגת אבל גם הסוגים האחרים טובים.
הי, שני דברים-
1.אינלי א.מרק וגם תבלין יבש של פיטרוזיליה או כוסברה,מה אפשר לעשות?
2.ראיתי באחת התגובות שאמרת שאפשר לחסוך את ההשרייה של החיטה אך לא ממש הבנתי איך לעשות זאת, אשמח אם תוכלי לפרט לי, אני רוצה גם לעשות כך.
תודה רבה רבה וצום מועיל לכל עמ”י 🙂
היי שיר,
1. זה בהחלט מוסיף טעם אבל אם אין לך תכיני בלי ושימי קצת יותר מלח. נגיד במקום כפית- שימי כפית ורבע או כפית ושליש.
2. עדיף להשרות את החיטה בקערה עם מי ברז כ8 שעות לפחות לפני ההכנה אבל אם לא הספקת אז אפשר לבשל את החיטה כחצי שעה במים רותחים (לשים בסיר, לכסות במים ולהביא לרתיחה על אש גבוהה, להנמיך לאש בינונית ולבשל חצי שעה. לאחר מכן להעביר למסננת). לאחר מכן תכיני כרגיל לפי המתכון רק שבמקום כוס וחצי מים תתחילי בחצי כוס ותוסיפי יותר לפי הצורך (אם המים מתאדים והחיטה עדיין לא מוכנה).
הי, תודה
האמת שכבר השריתי את החיטה במים חמימים במשך שעתיים, והיא עדיין בהשרייה..זה משנה משהו?
שוב תודה 🙂
ההשרייה פשוט מקצרת את משך הבישול.
היי אפרת!
מתכון מוצלח טעים ובריא !!! ניסיתי ונגמר תוך יומיים (ועשיתי כמות משולשת:))
תודה רבה!
איזה כיף לשמוע!
תודה ושבת שלום 🙂
הי אפרת.
האם אפשר להחליף את החיטה בשעועית מש מונבטת?
והאם זה משנה משהו בתהליך הבישול?
היי יהודית,
אפשר. אני ממליצה לבשל את שעועית המש בנפרד עד לריכוך ולסנן.
לאחר טיגון הירקות להוסיף את השעועית ולתבל לפי הטעם (ממליצה בשלב ראשון להפחית את כמות המלח לשליש כפית).
אין צורך להוסיף מים ולבשל. אם התבשיל במקרה יוצא יבש אפשר להוסיף כרבע כוס מים.
נראה טוב…….
זה יכול להתאים לקטניות נוספות מלבד חיטה?
היי אסתי,
אני מניחה שאפשר להכין את זה גם עם גריסים, שעועית מש/לוביה, עדשים. מומלץ לבשל קודם בנפרד את הקטניות ובנפרד את הירקות ובסוף לערבב ביחד ולתבל.
הי אפרת,
יש דרך לקצר את הכנת החיטה חוץ מהשרייה ללילה?
היי ליאת,
אפשר לבשל בנפרד את החיטה במים כחצי שעה ולסנן. לאחר מכן להכין לפי המתכון. אני מניחה שיהיה צורך להפחית את כמות המים מכוס וחצי לחצי כוס בלבד ולהוסיף יותר במהלך הבישול במידת הצורך. יש להמשיך לבשל עם הירקות עד שהחיטה מתרככת וראויה למאכל.
וואו איך ידעת שזה בדיוק מה שאני מחפשת?? 🙂 רק היום גיליתי הרבה חיטה בארון וחשבתי מה אפשר לעשות עם זה לפני פסח (חוץ מהחמין שלך שכבר הכנתי כמה פעמים – יאמי 🙂 )! כבר הדפסתי ושמרתי ומתכוונת להכין בקרוב! תודה רבה אפרת 🙂
ראית? אני קוראת מחשבות 🙂
היי אפרת, פורים שמח 🙂 סוף סוף הגעתי לזה! הכנתי כתוספת לסעודת פורים והיה ממש טעים! באמת תוספת מצוינת כתחליף לדברים הרגילים כמו פסטה, אורז וכו’. אין ספק שאכין את זה עוד הרבה, אבל אחרי פסח 🙂 תודה רבה על עוד מתכון מנצח 🙂
שמחה שיצא טעים 🙂
תודה על העדכון!