זמן הכנה: 10 דקות

זמן בישול/אפייה: 35-40 דקות

מס’ מנות: 12-15 לביבות

סוג: פרווה

מצרכים:

2 תפו”א בינוניים מגורדים

1 קישוא גדול מגורד

1/2 בצל בינוני מגורד

2 ביצים

2 כפות מלאות פירורי לחם

2 כפות שמן קנולה (לוותר אם מטגנים)

תיבול: חצי כפית מלח, 1 כפית אבקת מרק בטעם עוף (רצוי מחומרים טבעיים), פלפל שחור לפי הטעם




אופן הכנה:

-מערבבים את כל החומרים בקערה.

-בעזרת הידיים יוצרים קציצות (לא עבות מידי) וסוחטים מעט משאריות נוזלים.

*טיגון: מחממים מחבת עם שמן ומטגנים 2-3 דקות מכל צד עד להזהבה. מעבירים לנייר סופג.

*אפיה: מחממים תנור מראש ל200 מעלות, מרפדים תבנית גדולה בנייר אפיה ומשמנים את הנייר. מניחים את הקציצות על הנייר, מרססים/מברישים מעל במעט שמן ואופים במשך 25 דקות.

הפעל טיימר (25 דק’)
+
טיימר פועל

-לאחר 25 דקות להפוך את הקציצות צד ל 10-15 דקות עד להזהבה יפה.

הפעל טיימר (10 דק’)
+
טיימר פועל

 לביבות תפוחי אדמה, לביבות קישואים

רוצים את המתכונים המנצחים שבאתר בספרים? לחצו והזמינו עכשיו!

לא בטוחים באיזו כוס להשתמש? לחצו כאן

 

ראו גם
לביבות לחנוכהלביבות לחנוכה
ספינג ספינג
תגובותתגובות

לפני שאתם שואלים חפשו בתגובות תשובות לשאלותיכם

הוספת תגובה
avatar
אנונימית (18:35 3.08.2022)

ואווווו ואוווו ואוווווו שלמוווות !!!!
טעים בטרוף וגם דיאטטי

avatar
מתכונים ב-10 דקות (19:36 3.08.2022)

שמחה שאהבת את המתכון! תודה שחזרת לשתף🌷

avatar
אנונומי (18:18 25.02.2022)

היי,
עוד לא ניסיתי את המתכון, צריך לפני זה להוציא במסננת נוזלים מהת”פ והקישואים?

avatar
מתכונים ב-10 דקות (18:58 26.02.2022)

היי,
מומלץ מאד לסנן את הירקות מנוזלים במסננת(:

avatar
אנונימי (12:46 10.03.2022)

תודה רבה!

avatar
אריק (15:26 13.02.2022)

מתכון מעולה ומהיר!
כיאה למתכונים שלך😉
תודה!
(תמונה מייצגת ויד קטנה מצביעה 👆)

לביבות תפוחי אדמה וקישואים
avatar
מתכונים ב-10 דקות (17:50 13.02.2022)

נראה מעולה! איזה כיף שיצא מוצלח ותודה ששיתפת❤

avatar
ענת (00:10 24.04.2021)

היי אפרת, קודם כל תודה רבה על עוד מתכון מהמם. יש לי שאלה – הכנתי בתנור ובגדול יצא טעים, אבל בקצוות של הלביבות תמיד קצת ״נשרפו״… זה בעייה שנתקלת בה? אשמח להמלצות! שוב תודה רבה!

avatar
מתכונים ב-10 דקות (20:33 24.04.2021)

היי ענת,
בטח, זו בעיה שקורית בד”כ לקראת אמצע-סוף האפייה וזה בסדר. אפשר להנמיך את החום ולהמשיך לאפות עד שמוכן😊

avatar
אורטל (16:25 17.02.2021)

מתכון מאד טעים
תודה

avatar
אפרת סיאצ'י - מתכונים ב10 דקות (21:04 17.02.2021)

שמחה שיצא טעים 🙂

avatar
עדי (22:43 4.01.2021)

היי אפרת, רציתי לשאול אם אני רוצה להכין את זה כפשטידה בתבנית אינגלישקייק, יש צורך לשנות משהו, או להוסיף? אולי אבקת אפייה. או להכין בדיוק כמו שזה רק לשפוך את הכל לתבנית במקום ליצור לביבות?

avatar
אפרת סיאצ'י - מתכונים ב10 דקות (19:39 5.01.2021)

היי עדי,
אין צורך לשנות משהו, רק לשמן היטב את התבנית.
אם אין לך ביצים גדולות כדאי לשים 3 ביצים כדי שהפשטידה תהיה יציבה.
כדאי לחתוך אותה רק לאחר קירור מוחלט.

avatar
עדי (01:26 6.01.2021)

תודה רבה רבה!!!

avatar
הללי נעמי שני (20:09 6.12.2020)

היי אפרת, יש לי שאלה, כמה לביבות יוצאות מהכמות שבמתכון?
אשמח לתשובה.

avatar
אפרת סיאצ'י - מתכונים ב10 דקות (20:53 6.12.2020)

12-15 לביבות.

avatar
הללי נעמי שני (21:06 6.12.2020)

תודה רבה!

avatar
Mor Levy (23:03 3.11.2020)

ואם אני מכפילה כמויות ואופה בשני מדפים (על טורבו) זה לא אמור לפגום?

avatar
מתכונים ב-10 דקות (09:16 4.11.2020)

אני הייתי מחלקת ל-2 נגלות ולא מכינה אותן ביחד בתנור יקירה

avatar
Mor Levy (22:44 3.11.2020)

במידה ואני רוצה להכפיל כמויות (בצל, 2 קישואים, 4 תפוחי אדמה וגזר אחד) כמה ביצה שמן וקמח עלי לשים?

avatar
מתכונים ב-10 דקות (09:15 4.11.2020)

היי מור,
תוכלי להוסיף עוד ביצה לבלילה, עוד כף של פירורי לחם ועוד כף שמן ויהיה מעולה
בתאבון ♥

—–
מזמינה אתכם לרכוש את ספרי המתכונים האהובים עלייכם, במבצע מיוחד ועם שליח עד הבית-
https://10dakot-shop.co.il/

avatar
עינת (11:34 30.08.2020)

היי אפרת
אבל ב מתכון המקורי שפה אין צורך לבשל את תפוחי האדמה קודם?
וגם לגבי פשטידת תפוחי אדמה במחבת אין צורך לבשל את תפוחי האדמה קודם גם לא באופן חלקי הבנתי נכון?ולגרד על גס בשני המתכונים ?

יום נפלא לך אפרת .

avatar
אפרת סיאצ'י - מתכונים ב10 דקות (22:08 30.08.2020)

במתכון הזה לא.
גם לא בפשטידה.
וכן, לגרד גס בשני המקרים.

avatar
שרון (19:39 25.07.2020)

האם אפשר להשתמש בתפוחי אדמה מבושלים ואז לגרד אותם?

avatar
אפרת סיאצ'י - מתכונים ב10 דקות (22:25 25.07.2020)

כן.

avatar
עינת (10:43 17.06.2020)

היי אפרת
האם כשמחממים תנור מראש צריך לחממו עם התבנית אפייה (ובתוכה נייר האפייה ) שמשתמשת או שלא חשוב? וגם כשמשחימות הקציצות ה]פיתרון לכך זה להוריד טמפרטורה?

תודה וכל טוב לך .

avatar
אפרת סיאצ'י - מתכונים ב10 דקות (19:21 17.06.2020)

יש לחמם את התנור בלי התבנית.
וכן, אם הקציצות משחימות כדאי להוריד טמפ’.

avatar
דיאנה (03:05 14.05.2020)

אם אין פירורי לחם מה אפשר לשים במקום?

avatar
אפרת סיאצ'י - מתכונים ב10 דקות (10:28 14.05.2020)

אפשר לשים 2 כפות רגילות קמח.

avatar
רחלי (21:27 23.04.2020)

הי אפרת, האם צריך לגרד את הקישוא והתפו״א בפומפייה גס או דק? ותודה על המתכונים המעולים שלך- כל הזמן אני משתמשת בהם וממליצה לכולם!

avatar
אפרת סיאצ'י - מתכונים ב10 דקות (10:04 24.04.2020)

לגרד בפומפיה הגסה.
שבת שלום 🌺

avatar
מוטי (16:24 19.04.2020)

פשוט ממכר, קשה להפסיק לאכול, זה הזכיר את הלביבות שאבא שלי נהג לאכול בצעירותו

avatar
אפרת סיאצ'י - מתכונים ב10 דקות (18:38 19.04.2020)

שמחה שיצא טעים 🙂
תודה מוטי

avatar
אודליה (23:23 23.11.2019)

תוספת מצוינת לסעודות השבת, כולם אהבו (אפיתי בתנור)! תודה רבה ושבוע טוב ומבורך 🙂

avatar
אפרת - מתכונים ב10 דקות (10:46 24.11.2019)

שמחה שיצא טעים 🙂
שבוע טוב יקרה

avatar
סבה (18:26 25.07.2019)

יצא יאמי!!! אני והקטנה שלי זללנו בשמחה

avatar
אפרת - מתכונים ב10 דקות (23:05 25.07.2019)

שמחה לשמוע 🙂
תודה

avatar
רותם (10:33 22.04.2019)

היי 🙂
האם אפשר להחליף את הפירורי לחם בקמח מצה? אם כן, כמה לשים?
בעקרון להפוך לכשל”פ 🙂

avatar
אפרת - מתכונים ב10 דקות (11:29 22.04.2019)

כן, אפשר לשים קמח מצה באותה כמות.

avatar
רותם (15:36 22.04.2019)

בחרתי באפייה.
החלפתי את הפירורי לחם בקמח מצה,
הוספתי גזר שלם,
את התפו”א בישלתי קצת לפני שיהיו מעט רכים,
את התפו”א, גזר, קישוא ובצל גרדתי גס בפומפייה וסחטתי מכל ירק את כל הנוזלים.
הוספתי קצת פטרוזיליה קצוצה וויתרתי על א.מרק.
יצא טעים מאוד, רק שיפור קטן אוסיף:
במקום פטרוזיליה אפשר נענע ולהוסיף איזשהי גבינה קשה (קשקבל למשל) ובולגרית וזה יכול להפוך ללביבות מרעננות במיוחד 🙂
תודה לך על הזמנים והכמויות המדוייקות!

avatar
אפרת - מתכונים ב10 דקות (16:38 22.04.2019)

תודה לך! 🙂

avatar
אדוה (15:23 6.12.2018)

נראה לי שמומלץ לסחוט את התערובת לפני הוספת הביצים והקמח משום שאם סוחטים עם הביצים, הן נסחטות גם כן עם הנוזלים ואז הערך המוסף שלהן כחומר מאחד לא בא לידי ביטוי. אפשר להניח במסננת את תפוחי האדמה והקישורים (אגב חבל להכין כמות כל כך קטנה ועדיף להכפיל או לשלש את הכמויות) ולאחר שהנוזלים הסתלקו להם, להוסיף מלח, פלפל, קמח וביצים ואז לטגן וזה לא יתפורר. חג שמח

avatar
אפרת - מתכונים ב10 דקות (15:43 6.12.2018)

תודה אדוה וחג שמח 🌷

avatar
דבי (13:43 17.10.2018)

אפשר להכין בבוקר ולטגן בערב?

avatar
אפרת - מתכונים ב10 דקות (21:11 17.10.2018)

פחות מומלץ מאחר ותפוחי האדמה נוטים להשחיר מהר לאחר חיתוך/גירוד.

avatar
זהבה (22:48 6.09.2018)

הי האם אפשר להכין יום או יומיים קודם ולחמם אחר כך על הפלטה? (בשבת)

avatar
אפרת - מתכונים ב10 דקות (23:31 6.09.2018)

כן אפשר.

avatar
אלה (17:16 18.08.2018)

מתכון מושלם מוצלח ביותר תודה רבה.

avatar
אפרת - מתכונים ב10 דקות (17:46 18.08.2018)

תודה אלה, שמחה שאהבת 🙂

avatar
ניסים (12:21 9.03.2018)

וואי וואי וואי,יצא טעים בצורה מפחידה, עכשיו אני רץ להכין עוד(הכנתי בתנור)

avatar
אפרת - מתכונים ב10 דקות (12:56 9.03.2018)

תודה ניסים, שמחה שאהבת 🙂

avatar
ורד (13:11 19.12.2017)

שלום, כעיקרון יצא טעים וזמן הכנה באמת קצר, חלק מהלביבות גם ציפיתי בפירורי לחם מבחוץ ועשיתי את כולן קטנות אך הן יצאו לא מוכנות מבפנים..גם אלה שלא ציפיתי..אולי צריך דקות מאוד

avatar
אפרת - מתכונים ב10 דקות (15:32 19.12.2017)

היי ורד,
באיזה עובי הכנת אותן וכמה זמן הן נאפו בתנור?

avatar
חני (20:38 25.10.2017)

האם אפשר להקפיא או להכין יומיים מראש במקרר?

avatar
אפרת - מתכונים ב10 דקות (22:48 25.10.2017)

להקפיא לא מומלץ מאחר ותפוחי אדמה לא עוברים טוב הקפאה, אבל אפשר להכין ולשמור יומיים במקרר.

avatar
תמר (16:10 15.06.2017)

היי (:

האם צריך לרכך את תפוחי האדמה לפני כן במים חמים?
לכמות כפולה (25-3 יחידות) להשתמש כפול בכל המצרכים?

תודה רבה

avatar
מתכונים ב-10 דקות (16:43 15.06.2017)

היי תמר,
אין צורך לבשל את תפוחי האדמה לפני.
לכפות כפולה להכפיל את כל החומרים ב-2.

avatar
מור (19:05 27.03.2017)

אפשר עם קמח תפוחי אדמה

avatar
מתכונים ב-10 דקות (20:16 27.03.2017)

נראה לי שכן.

avatar
מור (17:13 27.03.2017)

טעים מאוד… הקטנה שלי טרפה את זה
תודה על מתכונים נפלאים שתמיד מצליחים:)
איך אפשר לעשות את זה לפסח?

avatar
מתכונים ב-10 דקות (18:07 27.03.2017)

היי מור,
שמחה שהיא אהבה 🙂
במקום פירורי לחם אפשר לשים קמח מצה.

avatar
רוני (11:44 27.11.2018)

מה עם שיבולת שועל דקה? משתמשת בזה תמיד במקום פירורי לחם..מתאים?
יש לי גם קמח חומוס/עדשים.

avatar
אפרת - מתכונים ב10 דקות (12:13 27.11.2018)

כן אפשר לשים שיבולת שועל דקה.

avatar
אירנה (15:38 2.03.2017)

היי
האם ניתן לאפות בתבנית של מאפין?

avatar
מתכונים ב-10 דקות (15:46 2.03.2017)

אפשר. יש לשמן את השקעים ולמלא עד גובה של עד ס”מ וחצי-שתיים. לא מומלץ שזה יהיה עבה מידי.

avatar
רון (13:41 16.01.2017)

היי האם אפשר להכין רק עם קישואים?

avatar
מתכונים ב-10 דקות (14:41 16.01.2017)

היי רון,
לדעתי כדאי לשים לפחות תפו”א קטן שייצב את התערובת ולהגדיל את כמות הקישואים.

avatar
עוז (17:56 31.12.2016)

היי אפרת,
חסלו לי תפוחי האדמה.
אפשר להמיר בגזר?

avatar
מתכונים ב-10 דקות (19:14 31.12.2016)

היי עוז,
אני מניחה שאפשר להמיר בגזר.
בל קשר, יש מתכון לקציצות ירק ממש טעימות שמבוססות בעיקר על קישוא וגזר. ממליצה להכין אותן.

avatar
דבי (16:36 21.12.2016)

הי!

תגידי, את מכירה לביבות תפו”א שמוכנות מתפו”א מרוסקים (לא מגוררים)?

לא דחוף ותודה רבה!

avatar
מתכונים ב-10 דקות (16:40 21.12.2016)

היי דבי,
אני מכירה לביבות מתפוחי אדמה מבושלים מרוסקים למחית כמו במתכון הזה- לביבות תפוחי אדמה וגזר.
אם התכוונת לתפוחי אדמה לא מבושלים אז אני לא מכירה.

avatar
איריס (08:37 2.11.2016)

בהמשך לשאלה הקודמת. יש קמח אורז, קמח חומוס, קונדיטור? מה מומלץ במקום הקמח הרגיל? הםא נכון לשלב בין תחליפי הקמחים?
לתגובתך אודה איריס

avatar
מתכונים ב-10 דקות (09:16 2.11.2016)

היי איריס,
יש באתר פשטידת תפו”א ופטריות ללא גלוטן.
אין לי מתכון לפשטידת בטטה וקישואים אבל יש מתכון לפשטידת קישואים ומתכון לפשטידת בטטה שניתן להכין גם בגרסת פרווה ולוותר על הגבינות. לא ניסיתי להכין את הפשטידות בגרסה ללא גלוטן. אני מניחה שאם תקני תערובת קמח מוכנה תוכלי להמיר את הקמח הרגיל באותו יחס (למשל קמח תמי, קמח “כרגיל”, קמח בר-אל).
בהצלחה ויום נפלא 🙂

avatar
איריס (08:16 2.11.2016)

אשמח לקבל מתכון לפשטידת קישואים ובטטה פרווה ללא גלוטן. יש לי אורחים צליאקים בשבת ואני די תקועה. רב המתכונים של פשטידות הם חלביים
ואני מחפשת פרווה.
האם אפשר להמיר כוס קמח למשהו אחר? אם כן למה?
ארוץ לקנות…
תודה מראש

avatar
ג'ן (13:01 17.10.2016)

עשיתי עם קמח חומוס וטחינה… יוצא ממש טעים.
ובלי ביצה ופירורים ואפילו בלי קמח רגיל

avatar
מתכונים ב-10 דקות (14:58 17.10.2016)

מעולה! תודה שחזרת לעדכן 🙂

avatar
נט (14:11 6.01.2016)

מה אפשר לשים במקופ פירורי לחם ?

avatar
מתכונים ב-10 דקות (14:25 6.01.2016)

היי,
אפשר לשים קמח רגיל.

avatar
לילך (19:06 21.11.2018)

קמח

avatar
נעמי (14:34 7.12.2015)

יצא לי טעים מאוד יש לשים דגש על סחיטה מנוזלים.

avatar
מתכונים ב-10 דקות (16:15 7.12.2015)

תודה נעמי, שמחה שיצא טעים 🙂

avatar
הדס (17:53 3.12.2015)

הי, יצא טעים אבל קצת התפרק לי (בטיגון). מה אפשר לעשות? תודה

avatar
מתכונים ב-10 דקות (19:48 3.12.2015)

היי הדס,
שמת 2 ביצים?
יכול להיות שהשמן לא היה מספיק חם?
אולי את הופכת אותן לפני שהן מתייצבות?

avatar
הדס (00:32 5.12.2015)

שמתי שתי ביצים. אולי הבעיה הייתה באמת בשמן, יכול להיות ששמתי מוקדם מידי. תודה.

avatar
אורלי (11:50 29.10.2015)

אפשר לדעתך להכין את הלביבות בתבנית שקעים כמאפינס?

avatar
מתכונים ב-10 דקות (12:57 29.10.2015)

היי אורלי,
אני מניחה שאפשר אבל כדאי לשמן היטב את התבנית ולמלא עד שליש גובה, שלא יהיה עבה מידי.

avatar
לילי (16:45 9.10.2015)

האם אפשר להוריד את הקישוא

avatar
מתכונים ב-10 דקות (17:30 9.10.2015)

כן לילי, שימי במקום עוד תפו”א בינוני.
שבת שלום 🙂

avatar
Zi (09:37 31.08.2015)

הבן שלי אלרגי לביצים, נראה לך שאפשר להכין את המתכון ללא הביצים? או אולי תחליף?
כי הוא נראה לי מעולה וחבל לי.
תודה רבה רבה!

avatar
מתכונים ב-10 דקות (09:47 31.08.2015)

היי,
הביצים זה החומר המדביק בין החומרים. לא ניסיתי אבל אלה התחליפים שאני מכירה לביצים שניתן לשים בתערובת הקציצות:
*לבשל תפוח אדמה קטן, למעוך למחית ולערבב עם החומרים.
*לערבב כף גדושה קורנפלור/קמח תפוח אדמה עם 1-3 כפות מים עד לקבלת עיסה דביקה ולהוסיף לתערובת.
*להוסיף לתערובת 2 כפות טחינה גולמית.
בהצלחה 😉

avatar
לילה (14:42 3.08.2015)

תודה. הכנתי בתנור. יצאה מאוד טעים. נטרף מיד.

avatar
מתכונים ב-10 דקות (14:47 3.08.2015)

תודה לילה, שמחה לשמוע 🙂

avatar
אפרת (22:49 10.05.2015)

היי 🙂
אני מחפשת מתכון ללביבות בטטה ותפוחי אדמה.
האם ניתן להמיר את הקישוא בבטטה?
במידה וניתן,רשימת המצרכים משתנה?
תודה מראש,
אפרת

אתר נהדר, אדיבותך מעלה חיוך ומחממת את הלב
תודה! 🙂

avatar
מתכונים ב-10 דקות (00:05 11.05.2015)

תודה אפרת! 🙂
לשאלתך- אפשר להמיר את הקישוא בבטטה בינונית ולהכין באותו האופן. ניתן להוסיף גם עשבי תיבול כמו כף פטרוזיליה או עירית קצוצה אם את אוהבת.
שבוע נפלא 🙂

avatar
נירה (08:06 30.03.2015)

המתכונים שלך נפלאים!
נעזרת בהם המון.
המלצה שלי – את המתכון הזה להכין עם קמח מצה או קמח תפוחי אדמה ,במקום פירורי לחם.והם מתאימים לפסח.

avatar
מתכונים ב-10 דקות (09:01 30.03.2015)

תודה נירה 🙂
חג שמח!

avatar
אמא לתינוקות (20:46 26.02.2015)

ובטטה? או רק גזר או רק בטטה?

avatar
מתכונים ב-10 דקות (21:37 26.02.2015)

היי,
אפשר להוסיף גם גזר וגם בטטה אם אוהבים.
זה נכון שטיגון תמיד יותר טעים אך אם את משמנת את נייר האפיה ומברישה את הלביבות בשמן לפני האפיה זה יוצא טעים.

avatar
אמא לתינוקות (20:45 26.02.2015)

אפשר להוסיף גזר?

avatar
אמא לתינוקות (20:37 26.02.2015)

לאלו שכותבים שיצא טעים- בטיגון או באפייה?? מה כדאי??
בטיגון זה תמיד טעים, אבל מבחינת בריאות עדיף תנור…מה כדאי??

avatar
אורית (22:11 5.02.2015)

יוצא טעים מאוד,
טיפ לעצלנים – מעולה גם כפשטידה… 🙂

avatar
מתכונים ב-10 דקות (22:30 5.02.2015)

תודה אורית 🙂

avatar
מתכונים ב-10 דקות (17:44 12.01.2015)

שמחה לשמוע! תודה שחזרת לעדכן 🙂

avatar
אמא (17:01 12.01.2015)

יצא ממש טעים רק שמתי ארבע תפוחי אדמה וקישוא אחד ושלוש כפות פירורי לחם הבן שלי ממש אהב וגם הוא דיי בררן באוכל

avatar
אסתי (21:00 28.12.2014)

מתכון מנצחח!! טעים מאד, ממליצה בחום לכל מי שמחפש מתכון ללביבות
טיפ קטן אני סחטתי את הירקות מעודפי נוזלים אחרי הגירוד.

avatar
מתכונים ב-10 דקות (21:20 28.12.2014)

תודה על ההמלצה אסתי 🙂

avatar
רונית (20:18 20.12.2014)

היי
האם משנה אם מוסיפים פירורי לחם או קמח.ץ
תודה רונית

avatar
מתכונים ב-10 דקות (20:34 20.12.2014)

היי רונית,
לא משנה.
שבוע טוב 🙂

avatar
אלמה לווינגר (20:49 19.12.2014)

אני הכנתי את הלביבות והם יצאו טעימות מאוד

avatar
מתכונים ב-10 דקות (23:31 19.12.2014)

תודה אלמה 🙂

avatar
ליאל (10:15 19.12.2014)

היי ,
בני ביקש ממני לביבות ולא ידעתי איך להכין.
המתכון שלך הציל אותי.ואגב יצא לנו ממש טעים!

avatar
מתכונים ב-10 דקות (13:00 19.12.2014)

מעולה!
תודה על העדכון ושבת שלום 🙂

avatar
אורלי (12:28 15.12.2014)

טעים מאוד! הילדים אכלו בהנאה, ואפילו הקטן שלא מוכן לאכול ירקות בכלל, זלל.
תודה רבה!

avatar
מתכונים ב-10 דקות (12:30 15.12.2014)

איזה כיף לשמוע! תודה אורלי 🙂

לקריאת כל התגובות