תחליפי סוכר טבעיים
תחליפי סוכר טבעיים
סוכר לבן לא רק ממכר וגורם לגוף לרצות ממנו עוד ועוד, עודף בסוכר ופחמימות פשוטות מעלה את הסיכוי להיווצרות של בעיות רפואיות. לעומת זאת, ממתיקים המהווים תחליף טבעי מספקים לנו את הצורך במתוק ובטוחים יותר לצריכה בהשוואה לסוכר רגיל.
חשוב לזכור, שסוכר חום אינו מחליף את הסוכר הלבן שכן גם הוא עובר תהליכי עיבוד שאינם בריאים לגוף.
דבש
את הדבש מפיקות עבורנו הדבורים מהצוף של הפרחים. הוא ידוע כנוגד חמצון עוצמתי והוא מכיל בעיקר מולקולות של פרוקטוז וגלוקוז. הדבש הוא אנטי בקטריאלי, מחטא חזק ומעודד צמיחת חיידקים חיוביים במערכת העיכול. איכות הדבש תלויה בגורמים רבים ביניהם תהליך ההפקה שלו והוא מתאים להמתקה של משקאות חמים, רטבים, עוגות, מרינדות ועוד. מומלץ לרכוש דבש טבעי ללא תוספת סוכר וכזה שלא עבר תהליך חימום שכן תהליך זה פוגע בערך התזונתי של הדבש. עדיף לבחור בדבש כהה מאחר ומכיל יותר נוגדי חמצון.
יחסי המרה:
3/4 כוס של דבש = 1 כוס סוכר. בעוגות בחושות אפשר להמיר מחצית מכמות הסוכר בדבש. מומלץ להפחית את כמות הנוזלים בכרבע כוס ואת טמפרטורת האפייה ב10 מעלות לפחות. חיסרון: בתהליך החימום הדבש מאבד את מרב הוויטמינים והמינרלים שקיימים בו.
סילאן
הסילאן מכונה גם ״דבש תמרים״. התמרים עוברים תהליך ייבוש וטחינה מה שמספק לגוף מגוון של מינרלים ורכיבים איכותיים. סילאן אמיתי מכיל סידן, ברזל אשלגן, מגנזיום, מעט ויטמיני B וויטמין A. הוא מתאים לשימוש בתור ממרח על לחמים, אפשר לשלבו במגוון של רטבים ומרינדות ולבחור בו במקום סוכר במאפים ובעוגות. רק שימו לב שבחרתם בסילאן ללא תוספת סוכר.
יחסי המרה:
כוס סילאן טבעי = 1 כוס סוכר. בעוגות בחושות אפשר להמיר עד מחצית מכמות הסוכר בסילאן. חיסרון: הטעם שלו נוטה להיות חזק ומשתלט. צריך לקחת בחשבון שהוא גם צובע את המאפים.
מייפל טבעי
את סירופ המייפל מפיקים מעצי מייפל ויש לו צבע בהיר. בהשוואה לסילאן ולדבש הוא נחשב דליל. הסירופ מכיל 50% פרוקטוז ו-50% גלוקוז וכמויות קטנות של אבץ, מנגן ונוגדי חמצון. ניתן לעשות בו שימוש בקינוחים, דייסות, המתקה של רטבים ותבשילים. מעניק ארומה וטעם מיוחדים. חשוב להקפיד לרכוש מייפל אמיתי ולא סירופ בטעם מייפל. בדומה לדבש, ככל שהסירופ כהה יותר, הוא עשיר יותר ברכיבים תזונתיים.
יחסי המרה:
3/4 כוס מייפל טבעי = 1 כוס סוכר. בעוגות בחושות אפשר להמיר מחצית מכמות הסוכר בסירופ מייפל. מומלץ להפחית את כמות הנוזלים בכרבע כוס.
סירופ אגבה
את האגבה מייצרים מצמחי האגבה בתהליך כימי מורכב והוא מתוק בהשוואה לסוכר. יש בו אשלגן ומגנזיום. בהשוואה לדבש ולסילאן הוא פחות צמיגי ולכן נמס בקלות. הוא מכיל 90% פרוקטוז ו- 10% גלוקוז לכן לא גורם לסוכר לעלות בצורה חדה. מומלץ להשתמש בו בעיקר להמתקת שתיה.
יחסי המרה:
2/3 כוס של סירופ אגבה = 1 כוס סוכר. בעוגות בחושות אפשר להמיר מחצית מכמות הסוכר בסירופ אגבה. יש להוריד את כמות הנוזלים שיש במתכון בכרבע ולהוריד את הטמפרטורה ב-10 מעלות.
תמצית סטיביה
התמצית מופקת מהעלים של צמח הסטיביה. אמנם המתיקות של התמצית גבוהה אך היא מכילה הרבה פחות קלוריות. ניתן לעשות בה שימוש להמתקה של מיצים ורטבים אך היא פחות מומלצת לאפייה.
צמח הסטיביה בצורתו הטבעית ניתן לרכוש כעציץ, כמעט בכל משתלה. עלי הסטיביה משמשים להמתקת משקאות, חליטות צמחים ותה, ובדר”כ עלה או שניים יעשו את העבודה. ניתן גם לרכוש עלי סטיביה מיובשים בחנויות תבלינים ולהמתיק באמצעותם באותו אופן.
היום ניתן למצוא סוגים של סטיביה בנוזל או אבקה. כאשר רוכשים סטיביה בנוזל או באבקה, יש לוודא שהחומר מכיל סטיביה בלבד ללא תוספות אחרות.
יחס המרה:
ריכוז הסטיביה והמינון המומלץ משתנה בין סוג לסוג ולכן כדאי לטעום את הבלילה לפני האפיה ולהוסיף סטיביה לפי הטעם.
חשוב לציין שהמתקה בסטיביה שונה בהמתקה רגילה בסוכר ובסוגים רבים ניתן להבחין בטעם לוואי.
סוכר קוקוס
סוכר קוקוס מופק מעץ הקוקוס. הוא בצבע חום ויש לו טעם קרמלי-אגוזי. הוא מכיל חומצות אמינו, מינרלים וויטמינים.
מבחינת הקלוריות, אין לו יתרון על הסוכר הלבן. הוא נחשב לבריא יותר בשל התהליך שהוא עובר ובשל כך שהוא בעל ערך גליקמי נמוך.
יחס המרה:
1 כוס של סוכר קוקוס = 1 כוס סוכר לבן. אין צורך לעשות שינוי בכמויות. חיסרון: יש לו טעם דומיננטי שלא כולם אוהבים.
רכז תפוחים
את רכז התפוחים מפיקים מתפוחי עץ והוא מתאים לשימוש ברטבים, עוגיות, עוגות ומאפים טבעיים. ניתן להוסיפו גם ללביבות מטוגנות. יש לו טעם מתקתק חמצמץ ולכן נחשב כממתיק מאוד עדין. בדר”כ כ2 כפיות מלאות רכז תפוחים טבעי = כפית סוכר. כשמשתמשים ברכז תפוחים מומלץ להוסיף כרבע כפית אבקת סודה לשתיה כדי לעדן את החומציות. חסרון: שימוש ברסק תפוחים משנה את מרקם המאפה, מתיקותו מאוד עדינה ולכן פחות מתאים להמתקת מאפים עם כמויות גדולות יחסית של סוכר.
היי אפרת,
אשמח לדעת, להערכתך האם דינה של כפית נוזל סטיביה בכוס משקה הוא כדין כפית סוכר (מבינה שיש טעמי לוואי, אך שואלת על מידת ההמתקה).
תודה 🙏
היי שני,
יש כל מיני סוגים. צריך לקרוא מה רשום על האריזה.
שוב שלום לך!
כיצד יודעים במתכונים, כשכתוב סוכר חום, אם הכוונה לסוכר חום דביק או דמררה?
יש הבדל משמעותי ביניהם?
תודה רבה!
היי דבי,
בדר”כ מדובר בסוכר חום דביק אלא כן רשום אחרת.
שלום
האם אפשר להמיר סוכר חום בסילאן בעוגיות?
תודה רבה
לרוב אפשר אבל כדאי להפחית את כמות הנוזלים במתכון בהתאם (כי הסילאן הוא נוזלי)
שלום, האם ניתן להמיר כוס סוכר בתחליף סוכר ללא סוכר של סוויטאנגו?
כן
האם ניתן להשתמש בסירופ אגבה במקום גלוקוזה לעשות תפוחים מסוכרים
לא בטוחה (לא ניסיתי).
האם בלחמניות כוסמין אפשר להמיר סוכר בדבש (כוס סוכר)
כן אפשר.
בגלל שהדבש נוזלי יהיה צורך להפחית את כמות הנוזלים ולכן יש להוסיף את המים בהדרגה ולפי הצורך.
שלום אפרת
בהחלפה של סוכר באבקת סוכר יש שינו בכמות אבקת הסוכר?
מצטרפת לתודות.
היי
על כל כוס סוכר שימי כ-3/4 1 כוסות אבקת סוכר.
תודה רבה! יצא טעים ומעולה ממש
היי אפרת,
דבר ראשון, תודה לך על המתכונים המוצלחים והקלילים שיוצאים משובח😋
עכשיו לשאלה, אני מעוניינת להכין עוגת טורט ויש בה כמות של כוס וחצי סוכר, אני רוצה להמיר בסוכרלוז.
יש לך אפשרות לומר לי איך ממירים??
אשמח לתשובתך המהירה, אני נתקעתי באמצע☺
תודה לך👍👍👍
היי,
שמחה שאת נהנית מהמתכונים🙂
מדובר בשקיות סוכרלוז? אם כן כוס וחצי סוכר= 37 שקיקי סוכרלוז.
כמובן שבכל מקרה כדאי לוודא על גבי האריזה מה יחס ההמרה הנכון.
תודה רבה רבה על ההענות המהירה…
בכל אופן, על האריזה לא כתוב, אבל עזרת לי מאוד!!!!
שבת שלום😄😄😄
היי אפרת, אם אני רוצה להחליף סוכר באריתריטול? 🤔
היי,
אפשר(:
השאלה היא האם זה אחד לאחד?
אם אני לא טועה יחס ההמרה זהה ליחס הסוכר במתכון. בכל מקרה עדיף לבדוק מה רשום על האריזה(:
יש לי מתכון שלא נראה לי שאצליח להחליף אותו
היי,
הכוונה שיש לך מתכון שלדעתך לא יצא מוצלח עם תחליף סוכר?
במה אפשר להחליף סוכר חום?
באיזה מתכון? לרוב אפשר להמיר בסוכר לבן.
שלום אפרת,
מה יחס ההמרה בין סוכר קנים לסוכר לבן?
תודה מראש,
עינת
ממליצה להמיר באותו יחס. לא נורא אם זה קצת פחות מתוק, זה לא קריטי.
היי אפרת. האם ניתן להחליף את המייפל בכמו סוכר לסוכרתיים? אם כן באיזו כמות? תודה
כן אפשר.
בדר”כ באותה כמות (בכוסות, לא לפי משקל).
האם בבצק שמרים ניתן להמיר סוכר בסילאן או מייפל?
אפשר אבל יש להפחית מכמות הנוזלים בהתאם.
היי האם יש תחליף סוכר שיכול להתאים לריבה? אגבה?
במרקם של ריבה או כממרח? באיזה מתכון זה אמור להיות?
הי אפרת ,
מחפשת נואשות עוגת תפוחים ללא גלוטן ללא סוכר וטבעונית .. האם את מכירה מתכון כלשהו ?
סורי, אין לי מתכון כזה אבל יש לי מתכון לעוגת בננות טבעונית ללא גלוטן שבמקום סוכר אני מניחה שאפשר לשים אבקת “כמו סוכר” של סוכרזית (אם זה לסוכרתיים) או מייפל טבעי.
היי אפרת, מקווה שנהנית מהחגים ויצא לך קצת לנוח מכל השאלות שלנו 🙂 עם השנה החדשה, אני רוצה לעבוד יותר על עניין הבריאות בבישולים ואפייה, ולנסות להחליף מרכיבים בבריאים יותר, כמה שאפשר! רציתי לשאול – האם יש לך מתכונים לעוגות / עוגיות עם תחליפי סוכר טבעיים בלבד, ללא תוספת סוכר או תחליף סוכר מלאכותי?? אגב, האם את יודעת עם תחליפים כמו מייפל טבעי / סילאן טבעי / דבש מתאימים גם לחולי סוכרת, או שאלה גם “אסורים” להם?? תודה רבה רבה ויום מקסים 🙂
היי אודליה 🙂
מצרפת מתכונים עם תחליפי סוכר טבעיים:
עוגת בננה ומייפל
עוגת תבלינים
עוגת בננה וסילאן
עוגת פקאן ומייפל
מאפינס דבש וקינמון
עוגיות מייפל
חטיפי בריאות
כדורי תמרים
עוגיות בריאות
עוגיות אגוזים
למיטב ידיעתי מומלץ להמעיט בצריכה של תחליפי הסוכר כמו מייפל,סילאן ודבש כשמדובר בחולי סכרת.
וואו, תודה רבה אפרת!! לא שמתי לב שיש כל כך הרבה אופציות טעימות באתר!! ברור שאמשיך להכין גם עוגות “רגילות” עם סוכר אבל רוצה גם לשלב עוגות בריאות יותר. שוב תודה רבה וערב נפלא 🙂 אין כמוך …
הדבש שמוכרים בסופר מעובד ושווה ערך לסוכר לבן, בדקנו במעבדה.
אז אם דבש רק לא מעובד
מה לגבי אבקת תמרים
אני לא יודעת, לא יצא לי לנסות.
שלום אפרת, האם יודעת את יחס ההמרה מסוכר לסירופ/רבקה יאקון?
תודה
סורי, אני לא מכירה את הסירופ הזה. ככה קוראים לו? רבקה יאקון?
היי אפרת
תודה על הידע המעשיר, המטבח שלי השתנה לחלוטין בזכות האתר שלך
אשמח לדעת על ממתיק דל קלוריות לרטבים וכדומה ללא טעם לוואי או מינימלי
היי ציפי,
יש ממתיק סטיביה נוזלי שעשוי ממים ותמצית סטיביה.
אם הכוונה לממתיק מלאכותי אז אבקת “כמו סוכר” של סוכרזית.
האם ניתן להמיר סוכרלוז בסילאן?
אני מניחה שכן.
שלום,
רציתי לדעת , בהכנת גלידה , מניסיון , מה מומלץ להשתמש כתחליף מכל הנל והאם אותם יחסי המרה ? תודה ,
שרון.
דבש או מייפל. יחס ההמרה כמו שמצוין בדף.
מה ההמרה של המוצר “כמו סוכר” לממתיק טבעי כגון דבש, סילאן או מייפל???
כף סילאן/מייפל – כף רגילה “כמו סוכר”.
כף דבש – כף מלאה “כמו סוכר”.
היי אפרת,
מה לגביי המולסה? את יכולה לומר לי מה יחסי ההמרה בין המולסה לסוכר רגיל? והאם הוא טוב בעוגות בחושות?
היי שירן,
אני חושבת שאפשר להשתמש במולסה כמו בסירופ אגבה, כאשר היחס הוא 2/3 כוס מולסה = 1 כוס סוכר.
בפסקה על רכז תפוחים כתבת באמצע “רסק” כך שלא ברור למה התכוונת.
היי רחלי,
רכז תפוחים זה רסק תפוחים.
תודה רבה זה באמת חשוב, בעוגות שמרים הצלחתי להכין בלי סוכר כמעט בלי בעיה, בעוגות בחושות זה לא הולך לי אז אני מכינה יותר רולדות שגם ככה מכילות פחות סוכר (5 כפות לרולדה הספיקו)
מצוין 🙂
תודה רבה
מעניין ומעשיר מאוד !! תודה רבה (:
לטעמך לא מומלץ להמיר את כל הסוכר שבמתכון לממתיק טבעי כל שהוא ?
לאפיה היית ממליצה בעיקר על דבש ומייפל ?
היי שיר,
לאפיה אני ממליצה בעיקר על דבש ומייפל בין היתר בגלל שהטעמים הכי עדינים.
אני ממליצה להתחיל בהמרה של כחצי מכמות הסוכר ואם זה יוצא מוצלח אפשר להגדיל בפעם הבאה את הכמות.