איך משתמשים בסיר לחץ
בישול בסיר לחץ
לא מעט אנשים חוששים לעשות שימוש בסיר לחץ הן בשל העובדה שהם לא בטוחים האם העבודה איתו בטיחותית והן משום שהם פוחדים להסתבך. האמת היא שמדובר בהפעלה פשוטה וקלה, רק צריך להתרגל. בעזרת הסיר ניתן להכין קשת רחבה של מתכונים עשירים בערכים תזונתיים, לבשל תוך זמן קצר קטניות קשות כמו למשל חומוס, שעועית שחורה, ירקות כמו סלק, צלי, להכין פירה ועוד.
בישול בסיר לחץ חוסך לנו המון זמן, חוסך בחשמל או בגז ויחד עם זאת מסייע לשמר את הטעמים של מרכיבי המזון ואת הערכים התזונתיים שבהם בשל הבישול הקצר יותר.
איך פועל בישול בסיר לחץ?
לאחר שהכנסנו את כל רכיבי המתכון לסיר, נוצרים בתוכו אדים והטמפרטורה בתוך הסיר עולה בצורה ניכרת. האדים הופכים לקיטור שחודר לתוך התבשיל ותפקידו של הקיטור הוא בעצם לפרק את המזון ולרכך אותו בין אם זה קטניות, ירקות או סוגים שונים של בשר. היתרון של הבישול בסיר הוא בכך שזמן הבישול מתקצר לעתים אפילו בחצי.
איך מפעילים את סיר הלחץ?
יש כל מיני סוגים של סירי לחץ כאשר החדשים שבהם פשוטים מאוד להפעלה. לכל סיר יש מכסה, על המכסה יש מאין ווסת שתפקידו לשחרר את האדים החוצה ושסתום בטיחות. המכסה מתיישב על הסיר כאשר עלינו להבריג את המכסה לסיר בעזרת בורג מיוחד או בעזרת דפנות שמתלבשות עליו. כל עוד הסיר עובד והלחץ משתחרר, לא ניתן יהיה לפתוח את המכסה.
לפני שעושים שימוש בכל סיר לחץ בודקים שאטם הסיליקון שלם ונקי. בשלב הבא מעבירים את הכפתור המרכזי של ציר הלחץ למצב פתוח (לא על המספרים עצמם). מכניסים את הרכיבים של המתכון לפי הסדר. ברוב סירי הלחץ יש קו מקסימום שאין לעבור אותו. מותר למלא מים אך ורק עד הסימון של הקו. מומלץ כמעט בכל מתכון להוסיף מעט שמן זית, זה מונע היווצרות של קצף בזמן הבישול.
בשלב הבא מניחים את המכסה על גבי הסיר. אמור להיות סימון שיאפשר לנו להבין את המנח הנכון. למשל, בסירים של סולתם יש מאין משולש קטן שמראה לנו את מיקום המכסה ביחס לקו. נועלים את הסיר בעזרת סיבוב קטן שמאלה וסוגרים בעזרת סוגר הבטיחות. מפעילים את הגז על עוצמה גבוהה ובוחרים במספר המתאים. חשוב להביא את התבשיל לרתיחה. לרוב האופציה הראשונה מתאימה לאידוי של ירקות והשנייה לבישול.
כאמור ניתן לבשל כמעט הכל: תפוחי אדמה לצורך פירה, קטניות, חמין בזמן קצר, צלי בשר, ירקות ועוד. מומלץ להקפיד לנעול את הסיר אחרי שהבאנו את התבשיל לרתיחה. מביאים את הסיר למצב של לחץ בעזרת הכפתור. לאחר מכן מנמיכים את האש. חשוב להשגיח תוך כדי הבישול ובמידה ורוצים להוסיף מצרכים לסיר או לבדוק את התבשיל או לסיים את הבישול, חשוב קודם כל לכבות את האש ולשחרר את הלחץ.
מה קורה אם אין לחץ בסיר? במצב זה כנראה שהחום לא מספיק גבוה, אין מספיק מים בסיר או שיש משהו שחוסם את השסתום.
קניתי סיר לחץ של סולתם הוא שורק חזק מאוד למה ? ביר הכי פשוט היה לי כזה לא היה כך
זה משתנה בין סוגי הסירים. יש סירים ששורקים חזק.
היי אפרת
יש לי את הסיר לחץ הפשוט של סולתם, ה5 ליטר וה7 ליטר. שאני עושה מרק עוף למשל הכל עובד מעולה השסתום עולה ואז מורידים את הצופציק ומחשבים זמן לסיום. שאני עושה חמין, אני רואה שהסיר רותח ממש והתום לא עולה, שאני מנסה להזיז טיפה את הסיר אולי לעזור לו אני רואה שהוא יוצר טיפה נוזלים מהסיר. לבסוף זה עלה אבל אחרי כמה דקות טובות שהסיר רתח ואחרי שסיים בישול וכיביתי את הגז אז השסתום ירד ישר. מה יכולה להיות הסיבה? הבשר יצא רך והקטניות חלקית. היה מעל שעה. אולי היה חסר מים או שזה היה מעל הקו סימון קצת? כי אם שמים הרבה מים זה נשאר בסוף כמו מרק אז אני משאירה כ2 ס”מ מעל
היי
זה יכול לקרות כששמים בסיר תכולה מעל קו הסימון המקסימלי או כשצריך לבשל יותר זמן.
היי,
יש לי שאלה ואין לי את מי לשאול מקוה שזה בסדר 🙂
קניתי היום סיר נירוסטה סולתם 4.5 ליטר אבל שהמכסה זכוכית שלו שטוח לגמרי ולא קעור. האם זה משנה משהו? זה פחות טוב או יש לזה בעיות?
תודה 🙂
(סיר רגיל לא לחץ)
היי
זה לא משנה(:
תודהה 3>
כמה זמן צריך לבשל גוש בשר בסיר לחץ?
היי,
לרוב- 35-45 דקות יספיקו לצלי בשר.
אם מדובר בחלק הדורש בישול ארוך יותר זה יכול לקחת גם שעה.
בעצם כל הגדולה של הסיר שהוא רק מבשל יותר מהר? או יש שוני באיכות הבישול? תודה
היי,
סיר לחץ חוסך זמן בשל הבישול המהיר, חוסך בחשמל או בגז וכן מסייע לשמר את הטעמים של מרכיבי המזון ואת הערכים התזונתיים שבהם (שוב, בשל הבישול הקצר יותר).
איך יודעים להתאים את כמות המים של מתכון מסוים – מסיר רגיל לסיר לחץ?
למשל, מרק שעועית בסיר רגיל דורש 2 ליטר – כמה ליטר בסיר לחץ? או שצריך אותה כמות מים כל עוד לא עובר את הסימון?
תודה לך על מתכונים נפלאים אגב.
היי חופית,
בגדול אין שינוי בכמות המים, חשוב רק להתאים לקו הסימון בסיר. במידת הצורך אפשר להוסיף לאחר הבישול עוד מים ולבשל ללא מכסה עוד קצת.
תודה רבה יקירה, עזרת לי מאוד
כמה זמן בישול צריך תפוחי אדמה ובטטה לפירה?
והאם הזמנים שאת אומרת זה רק אחרי שהסיר שרק ומנמיכים את האש רק מאז לספור?
8-10 דקות מרגע שהסיר שורק. מומלץ לחתוך אותם מעט ולכסות במים.
הי,
תודה על ההדרכה.
איך יודעים שהלחץ לא גבוה מידי?
או מתי צריך להנמיך או לכבות את האש?
תודה מראש.
היי אורית,
בדר”כ כדאי לשים את זה על עוצמה 2.
לאחר שהסיר שורק כדאי להנמיך לאש בינונית-נמוכה.
זמן הבישול משנה בין סוגי התבשילים. לאחר הזמן המומלץ יש לכבות את האש ולשחרר את הלחץ.
האם אפשר לבשל חמין בסיר לחץ? בשר, קטניות תפוחי אדמה וכו
וכיצד לעשות
היי תמר,
אפשר להכין את המתכון הזה – מתכון לחמין בסיר לחץ. מרגע שהסיר שורק יש לבשל במשך 45-50 דקות.
הי בוקר טוב,
יש לי 1 ק״ג של נתח בשר מס. 8 . מה זמן הבישול בסיר לחץ?
שאלה שניה: האם לבשל את ירקות השורש ביחד עם הבשר? או בנפרד
תודה
היי פנינה,
לאחר שהסיר שורק, יש להנמיך לאש בינונית-נמוכה ולבשל במשך 50-60 דקות, תלוי בגודל הנתחים.
אפשר לבשל עם ירקות השורש. חשוב שיהיה מספיק מים בתבשיל.
סיר לחץ .חמין
אפרת
הסיבה המרכזית לקיצור זמן הבישול בסיר לחץ הוא שטמפרטורת הרתיחה של המים היא לא 100 מעלות אלא יותר.
ככל שהלחץ האטמוספרי גבוה יותר טמפרטורת הרתיחה גבוהה יותר.
בים המלח מימ ירתחו ב 101 מעלות ובאוורסט ב 70 מעלות.
חג שבועות שמח לך ותודה על האתר המועיל.
תודה שלמה
האם אפשר לשים תבלינים רגיל בסיר לחץ
אמרו לי למשל לבשל חומוס בלי תבלינים ורק אחרי הבישול להוסיף פלפל ומלח
האם זה נכון
כן אפשר להוסיף תבלינים לבישול בסיר לחץ.
לא כדאי לשים תבלינים זה עלול לחסום את פתחי האדים . מה שקרה לי ששמתי תבלינים ואחרי 40 דקות שכנראה היה חסום הסיר התפרץ והשפריץ על כל המטבח המון רוטב . אם לא הייתי שופכת מים מיד על הסיר ה’ ירחם .
רציתי רק להדגיש את השלבים של הבישולבסיר לחץ:
1. להכין בסיר הכל לבישול לפי המתכון
2. לנעול את הסיר לחץ ולהתחיל בישול
3. להשאיר את השסתום מורם לשיחרור האוויר שבסיר
4. להוריד, לסגור את השסתום כשמתחילים לצאת האדים ואז מתחיל לעלות הלחץ
5. למדוד זמן
6 בתום זמן הבישול להוריד מהאש
7. לפתוח רק לאחר ירידת הלחץ באופן טבעי. שחרור מכוון של הלחץ הורס את המזון.
תודה מירי 🙂
האם ניתן לבשל צלי בשר בסיר לחץ רק עם שמן ללא מים צלי בשר מספר 4 או 5 ולכמה זמן
לא. כשמבשלים בסיר לחץ יש צורך לשים מים.
זמן בישול 40-50 דקות, תלוי בגודל הנתחים.
יש לך מושג כמה זמן צריך בשסיל מרק ירקות? פשוט? בלי תפוח אדמה אבל כן עם בטטה.
ובעצם אני עושה אותו כרגיל ורק אחרי רתיחה אני נועלת?
אוף,קניתי היום סיר כזה ואני מתה מפחד.
20 דקות לאחר שהוא שורק.
וכן, אחרי רתיחה את נועלת.
זה לא מפחיד כמו שזה נראה 🙂
צהריים טובים
כמעט חדשה באתר
בסיר לחץ סולתם יש מצב 1.מצב 2 וצורה של יציאת אדים
איך משתמשים הכפתורים אלו?
תודה רבה ושנה טובה
היי,
יש לסגור היטב את המכסה ואת כפתור הביטחון ולהעביר למצב 1 או 2 (בכל סיר זה שונה). לאחר שהתבשיל מוכן, יש לכבות את האש ולהעביר למצב של יציאת אדים עד שהלחץ משתחרר. רק לאחר שכל האדים השתחררו יש לפתוח בזהירות את המכסה.
שנה טובה 🙂
תודה רבה!!!שנה טובה מוצלחת ובריאה
היי,
יש לך מושג כמה זמן צריך לבשל עוף שלם בסיר לחץ?
תודה רבה רבה מראש!
היי ציפי,
אני מניחה שבסביבות 40 דקות.
שבוע נפלא 🙂
תודה רבה! על התגובה המהירה 🙂
היום הסרתי את המחסום האחרון בפני בישול בסיר לחץ. אפשר לבשל מקרוני/ ספגטי / פסטה? אם כן איך לחשב את זמן הבישול?
תודה
הדסה
כרגיל אשמח לקבל גם תשובה במייל
itzhakih70@gmail.com
חג שמח
היי הדסה,
פחות מומלץ לבשל פסטה בסיר לחץ מאחר וקשה לחשב את זמן הבישול. עם פסטה חשוב להיות מדויקים ולבדוק אם הפסטה מוכנה על ידי זה שטועמים אותה. מאחר ואי אפשר לפתוח סיר לחץ ככה סתם באמצע הבישול אז זה פחות מתאים. בנוסף, זמן הבישול משתנה בין סוגי הפסטות.
שלחתי לך גם תשובה למייל 🙂
אפרת היקרה, האם תוכלי להוסיף קטגוריה של מתכונים בסיר לחץ? יש לי סיר לחץ חשמלי ובינתיים אני מכינה בו רק מרקים (ואחר כך, על הגז, מכינה בנוזל של מרק ההודו או העוף מרקי קטניות שלך 😉). מאחר שמחקתי את כל האתרים שהיו לי ואת אמר האוכל היחיד שאני משתמשת בו, אודה לך מאוד אם תפרסמי מתכונים לסיר לחץ.
היי תמי,
אוסיף בהמשך קטגוריה כזאת.
חג שמח ושנה טובה 🙂
הי, תודה על ההסברים המפורטים. תוכלי בבקשה להפנות אותי למתכוני עוף שמתאימים לסיר לחץ? מצאתי רק צלי בקר. תודה רבה
היי אולגה,
כל מתכון של עוף שיש בו חלקי עוף (ירכיים, שוקיים וכו’) אפשר להכין בסיר לחץ. זמן הבישול בסיר לחץ הוא 30-40 דקות. אפשר לשים תפוחי אדמה וירקות בפנים.
חשוב רק לשים מספיק מים בסיר, בסביבות 2 כוסות מים.
*לגבי פרגיות או חזה עוף – פחות מתאים לבשל בסיר לחץ.
אני מאד אוהבת להעזר בסיר לחץ. אבל… צריך להשתמש בו בזהירות. לא לנסות לפתוח לפני שהלחץ יורד לא להזיז אותו יותר מידי.ראיתי נפגעת מתאונת סיר לחץ. התוצאות היו קשות.
כמו על הכביש, להשתמש אבל בזהירות
“חשוב להקפיד לנעול את הסיר רק אחרי שהבאנו את התבשיל לרתיחה”? אני משתמשת בסיר של סולתם מזה עידן ועידנים ומעולם לא נהגתי כך. לפי ההוראות נועלים עוד בטרם…
היי סיון,
זאת רק המלצה להביא את התבשיל לרתיחה על אש גבוהה ולאחר מכן לכסות ולנעול.
ההדרכה והעידוד לשימוש בסיר לחץ היא מעשה חכם ובמקום. יישר כח
תודה הדסה 🙂
יום מקסים
שלום, בישלתי חמין בסיר לחץ ונשרף קשות בתחתית. האם אפשר לשים נייר אפיה בתחתית כדי שלא ידבק וישרף? דרך אגב מבשלת על כיריים אינדוקציה.
היי עדינה,
אולי בישלת על עוצמה גבוהה מידי או יותר מידי זמן, או שלא שמת מספיק נוזלים.