מדריך דגים
איך לבחור דג טרי?
כל דג מאבד מטריותו ברגע שמוציאים אותו מהמים.
כמה טיפים שכדאי לשים אליהם לב כשקונים דג טרי
- רצוי שלדג יהיה ריח של ים או בריכה או שלא יהיה לו כמעט ריח. דג עם ריח של דג או ריח מוזר אחר איננו טרי.
- העיניים שלו צריכות להיות די בולטות ומבריקות. דג עם עיניים שקועות או “מעוננות” הוא דג לא טרי. נקודה לבנה במרכז העין מעידה על שהות ממושכת של הדג במקפיא.
- צבע הזימים צריך להיות אדום ולא חום או אפור.
- בשר הדג צריך להיות קשיח וגמיש. העור צריך להיות לח ומעט רירי. מומלץ ללחוץ עם האצבע על הדג. אם נשאר שקע במקום שבו לחצנו- זה לא סימן טוב.
דגים טריים מאותו יום הם בדר”כ שלמים. דגים שהם כבר מפולטים וארוזים בקופסה סביר להניח שעבר עליהם לפחות יום אחד. בכל מקרה שימו לב לתאריך שרשום על גבי האריזה.
איזה דגים להעדיף? דגי בריכה או דגי ים?
דגי בריכה, שגדלים בתנאים מבוקרים, אפשר להשיג כל השנה. דגי ים יותר זמינים בחורף.
דגי בריכה (בורי, קרפיון, אמנון, פורל ונסיכת הנילוס) בדר”כ זולים יותר מדגי הים (דניס, מוסר, בורי ים). דגי בריכה בדר”כ אחידים בגודלם בעוד שדגי ים באים בגדלים ובצורות שונים.
לדגי בריכה יש אחוז שומן יותר גבוה לכן למי מבינכם שרוצה לשמור על אחוזי שומן מומלץ לבחור בדגי ים.
דגים כמו סלמון, סול או בקלה הם דגים עשירים באומגה 3 ולכן הם גם מומלצים יותר מבחינה בריאותית
דג טרי או דג קפוא, מה עדיף?
דגים קפואים יכולים להיות טעימים אבל ברגע שטועמים דג טרי אל מול דג קפוא מבחינים מיד בהבדל בטעם. אין ספק שדג טרי לוקח בגדול. לכן אם קניתם דג טרי כדאי להכין אותו באותו יום ולא להקפיא. אם לא יצא לכם להכין באותו יום אפשר לשמור אותו במקרר, במקום הכי קריר (עדיף כמה שיותר בפנים במקרר) 2-3 ימים ולא יותר. אם בכל זאת לא יצא לכם להכין, רק אז הקפיאו את הדג. הדג מחזיק במצב טוב במקפיא עד חודש. לאחר מכן הוא מתחיל להתייבש, לספוג כוויות קור והטעם שלו נפגע.
טיפים לקניית דג קפוא
דגים קפואים, כמו סול, בקלה ונסיכת הנילוס נארזו זמן רב לפני שהגיעו למרכול, על כן עלול להצטבר בהם קרח. גם אריזת הניילון שעוטפת אותם נפגמת ממגע של ידיים רבות, דבר שעלול לפגום באיכותם. זאת ועוד: איננו יודעים אילו תהליכים עבר הדג בעת ההקפאה. על כן הקפידו על הכללים הבאים בעת קניית דגים קפואים במרכול:
* בדקו את תאריך האריזה ולא את תאריך התפוגה של המוצר. אחרי חודשיים מזמן ההקפאה הדג פחות טעים.
* העדיפו דג ארוז בוואקום שלא הצטבר עליו קרח כלל ואריזתו שלמה.
* אל תקנו דג קפוא אם לא עבר ניקוי קודם לכן.
*העדיפו דגים מוקפאים מתוצרת הארץ, דגים מיובאים הוקפאו רק לאחר שהגיעו לכאן. משמעות הדבר- תהליכים נוספים וידיים שנגעו בהם.
*אל תתפתו לקנות דג מעובד אפילו שלרוב הוא עולה זול יותר. שימו לב שרשום על הדג 100% דג.
מתכוני דגים מומלצים וקלים להכנה 🙂
שלום, הכנתי דגי סלומון, ויצא מר, נראה לי בגלל ששמתי זיתים ישר מהקופסא ועלי דפנה, וגם לימון. יש לך רעיון איך אני יכול להמתיק את זה שלא יהיה מר?? תודה
היי,
אפשר להוסיף מעט סוכר או דבש מעורבבים עם מים כדי להמתיק.
אשמח לדעת איך בוחרים פילה סלמון שלם טרי. תאריך הדייג ותאריך אחרון ידוע. איך נדע שהדג שבחרתי לא שמן מדיי, רך ואיכותי.
היי מיכל,
כמובן שקודם כל יש להסתכל על התאריך.
בנוסף, חשוב שהצבע שלו יהיה כתום בוהק. שלא יהיה לו ריח חזק. הבשר שלו צריך להיות קשיח וגמיש (אפשר ללחוץ עם האצבע על הדג, אם נשאר שקע במקום שבו לחצנו- זה לא טוב).
היי אפרת,
הייתי שמחה לקבל הדרכה איך להפשיר דגים,
ז”א, אני קונה דגים קפואים, האם אני צריכה להפשיר אותם קודם(להסיר את הריח) או שאפשר ישירות להניח בסיר/תבנית?
תודה רבה על הכל!
היי חגית,
דגים הכי מומלץ להפשיר במקרר.
חשוב להפשיר את הדגים לפני הבישול/אפיה.
תודה,
ואחרי ההפשרה לשים אותם במים+מיץ לימון ומלח? או שאפשר ישירות לבשל?
ועוד משהו- כמה זמן לוקח הפשרה במקרר?
רק אם רשום במתכון להשרות בלימון ומלח תשרי. אם לא רשום, אין צורך.
כדאי להוציא אותם למקרר כבר לילה לפני כי זה לוקח כמה שעות טובות.
טוב לדעת שאני לא מרעילה את בני ביתי, ה’ ישמור 🙂 לא רשום על האריזה של האמנון שום דבר חוץ מדג וקרח אז זה בסדר! לגבי הסלמון, אדאג לתבל אותו בהרבה דברים טעימים כך שלא ירגישו את הטעם הפחות טוב 🙂 תודה רבה על ההבהרה, שיהיה שבוע טוב ומבורך 🙂
שבוע טוב אפרת! הפחדת אותי עכשיו בעניין קניית דגים קפואים !! קחי למשל דג אמנון, שמוכרים בוואקום כל פילה בנפרד, את בטח מכירה. רשום שזה דג מצופה קרח, לפחות 80% דג (כך הם רושמים) והשאר קרח, אבל לא מעובד או משהו. האם זה בסדר?? אותו הדבר לגבי סלמון. גם זה קניתי פילה בוואקום, כל פילה בוואקום נפרד, אומנם זה 100% דג, אבל תאריך האריזה הוא סוף ינואר / תחילת פברואר (יש לי גם וגם) ועדיין יושבים לי המון פילטים במקפיא כי רשום שאפשר להשתמש עד 10/2017. נהייתי מבולבלת 🙂 קשה לי לקנות דג טרי, לא יוצא לי להגיע למקום הרבה. דבר אחרון, אם לדג יש ריח של דג, זה באמת סימון לא טוב?? לא זוכרת אף פעם שקניתי דג ללא ריח של דג! אולי את מתכוונת לריח חזק ולא טוב של דג? אשמח מאוד להבהרה, תודה רבה ולילה טוב 🙂
היי אודליה,
לא צריך לפחד רק לשים לב 🙂
כשרושמים 80% דג הכוונה להעלאת משקל הדג על ידי הוספת מים ולעיתים תוספת של חומרים כימיים. אם לא רשום על הדג שהוא מעובד ובמרכיבים שלו לא רשום חומר נוסף מלבד מים זה בסדר.
תשתדלי לקנות דגים שנארזו לא לפני הרבה זמן. אפשר להשתמש בהם עד לתאריך התפוגה שרשום על האריזה אבל קחי בחשבון שהם יהיו פחות טעימים ככל שעובר הזמן.
לגבי ריח של דג, יצא לי לקנות דגים טריים שכמעט ואין להם ריח. לדגים קפואים בדר”כ יהיה ריח לאחר הפשרה. שימי לב שזה לא ריח חזק מידי.
שבוע נפלא!