שום דבר לא נמצא

יתרונות בריאותיים של כוסמת

מאת: מתכונים ב-10 דקות, 6 מרץ 2018

איך להכין כוסמת

אנשים רבים נוטים להתבלבל בין הכוסמת – צמח חד שנתי שמגיע מאסיה, וכוסמין, הדגן הקדום ביותר. הסיבה לכך, ככל הנראה, היא אך ורק הדמיון בשם, אך אין קשר ביניהם מבחינה בוטאנית, והם אינם דומים מבחינת המראה החיצוני.

הכוסמת שאנו אוכלים היא הזרעים של הצמח. אך בשנים האחרונות, הן בשל מגוון היתרונות והסגולות שלה והן משום שניתן לשלבה במגוון של מתכונים ותבשילים עוד ועוד ישראלים מכניסים אותה למטבח. סיבה נוספת היא המגוון הרחב של מאכלים ומוצרים שמכינים ממנה, כמו קמח, אטריות ועוד.

ב-100 גרם של זרעי כוסמת יש 92 קלוריות, 3.38 חלבונים ו-19.94 פחמימות. יש בה רק 0.62 גרם שומנים ו-2.7 גרם של סיבים תזונתיים. היא מכילה קשת רחבה של ויטמינים ומינרלים, כמו למשל חומצה פולית, ויטמין E, שלל ויטמינים מקבוצת B, סידן, מגנזיום, אבץ ואשלגן.

מהם היתרונות של זרעי כוסמת ואיך תשלבו אותם בתפריט שלכם?

  1. הכוסמת מומלצת למי שסובל מרמות גבוהות של סוכר בדם- הכוסמת מכילה כמות קטנה מאוד של קלוריות ושומנים ולכן תזונאים ממליצים עליה לחולי סוכרת. היא עשירה בסיבים תזונתיים ובעלת ערך גליקמי נמוך ולכן מסייעת לשמור על רמות תקינות של סוכרים בדם ועל תחושת שובע ממושכת. בנוסף, הכוסמת מכילה תרכובת ייחודית הנקראת D-chiro-Inositol שתורמת גם היא לאיזון רמות הסוכרים.
  2. מסייעת בחיזוק והגמשת כלי הדם- בכוסמת יש רכיב הנקרא רוטין שתורם לחיזוק כלי הדם ולמניעת דימומים. בנוסף היא מסייעת לשמור על רמות תקינות של לחץ דם.
  3. תורמת לשמירה על משקל גוף תקין ולירידה הדרגתית במשקל – מנה קטנה של כוסמת תורמת רבות לתחושת השובע ולכן היא תורמת לתהליך הדרגתי של ירידה במשקל.
  4. מסייעת במצבים של בצקות – לכוסמת יש יכולת לספוח נוזלים, ולכן היא מומלצת עבור מי שסובל מבצקות. כל מה שצריך לעשות זה לערבב מעט קמח כוסמת עם מים חמים ולמרות שכבה דקה על אזור הבצקת. לאחר מכן מניחים תחבושת על המקום ומשאירים במשך מספר שעות.

בנוסף לכך, הכוסמת מסייעת בהאטת תהליך ההזדקנות הטבעי של הגוף, מומלצת לשמירה על שיער ועור בריאים, תומכת בתהליך חילוף החומרים וגורמת להאטה של ספיגת הכולסטרול ממזונות שונים.

מהכוסמת ניתן להכין מגוון של מתכונים החל מדייסה מלוחה או מתוקה, דרך תבשילים עם ירקות, ניתן לשלב אותה במרקים, או אפילו סתם כך, כתוספת “נקייה” כמו אורז ממש.

לסיכום, הכוסמת היא בעצם צמח המכיל זרעים, נחשבת לפחמימה מורכבת ולחלבון מלא, היא משביעה ומספקת לגוף מגוון של יתרונות. ניתן לצרוך אותה בצורתה הירוקה – גרגירי כוסמת שלא עברו קליה, בצורתה הכהה והמוכרת – גרגירים שעברו קלייה והיא מופיעה גם כאטריות כוסמת או קמח כוסמת.

 

מתכוני כוסמת מומלצים

כוסמת עם ירקות

כוסמת עם ירקות

 

כוסמת עם גזר ופתיתיםכוסמת מתכון

כוסמת עם אורז מלא וירקות

אורז מלא עם כוסמת וירקות

ספרי מתכונים ב10 דקות
ראו גם
תגובותתגובות

לפני שאתם שואלים – השאלות חוזרות על עצמן אז בבקשה חפשו בתגובות תשובות לשאלותיכם. 

הוספת תגובה
avatar
חני (08:41 13.01.2022)

מדובר על מתכונים לכוסמת חומה, לא ירוקה.
בינתיים ניסיתי לעשות לבד דייסה מהכוסמת הירוקה, ויצאתי לי ממש טעים:
ליטר וחצי חלב + 5 כפות סוכר + 11 כפות כוסמת – בישלתי היטב עד שראיתי שהכוסמת התפרקה מעט, ולאחמ”כ טחנתי בבלנדר ידני. בתחילה עשה רושם לא טוב, כאילו הכוסמת נפרדת מהחלב. אבל אחרי שטחנתי הוא קיבל מרקם של דייסה מעולה. הילדים ליקקו את הסיר…

avatar
מתכונים ב-10 דקות (09:58 13.01.2022)

היי,
בכל המתכונים לכוסמת ירוקה ניתן להשתמש גם בכוסמת חומה, ולהיפך(:
שמחה שיצא מוצלח!

avatar
חני (12:39 11.01.2022)

קניתי כוסמת ירוקה – מה ניתן לעשות בה ואיך?

avatar
מתכונים ב-10 דקות (13:03 11.01.2022)

היי,
ניתן להשתמש בה למתכוני כוסמת…
מצרפת קישור למתכונים מתאימים: https://www.10dakot.co.il/?s=%D7%9B%D7%95%D7%A1%D7%9E%D7%AA

avatar
מיכל (13:10 6.09.2020)

הי אפרת, יש לך מתכונים שניתן להכין מקמח כוסמת? אשמח גם למתכונים שניתן להכין מכוסמת ירוקה.
תודה.

avatar
אפרת סיאצ'י - מתכונים ב10 דקות (23:00 6.09.2020)

אין לי אבל התכנון להעלות בהמשך (עדיין לא הגעתי לזה 🙂 )