חלב לסוגיו
בעבר, החלב היחיד שכולנו היינו שמים בקפה או בקערת מדגני הבוקר היה חלב הפרה. היום השוק מציע מגוון רחב של סוגי חלב, ביניהם חלב עיזים, חלב סויה, חלב אגוזי לוז, חלב שקדים, חלב אורז ועוד. אנו עושים שימוש בחלב במגוון רחב של מתכונים ומאכלים, יש אפילו מי שנוהג להוסיף מעט חלב לחביתה כדי ״לנפח״ אותה. הוא מעולה בשייקים בריאותיים, בדייסת שיבולת שועל ועשיר במגוון של רכיבים תזונתיים התורמים לשמירה על גוף מאוזן ובריא. איזה חלב נחשב לבריא מכולם, אילו רכיבים תזונתיים איכותיים מכיל כל סוג ומה פחות מומלץ?
חלב פרה
מאות, אם לא אלפי מחקרים, נערכו אודות היתרונות והחסרונות הבריאותיים של חלב הפרה. בעוד יש מחקרים שמוכיחים כי חלב הפרה מייעל את תהליך ספיגת הסידן בגוף, אחרים טוענים, כי הספיגה איננה טובה וכי הלקטוז (סוכר החלב) מזיק לבריאות. בכל אופן, חלב הפרה מכיל כמות גבוהה של סידן, 130 קלוריות בממוצע ל- 100 מ״ל, חלבונים, סיבים תזונתיים, ויטמינים מקבוצת B וברזל.
חלב עיזים
חלב עיזים הוא חלק בלתי נפרד מהתזונה הים תיכונית הנחשבת למאוזנת ובריאה. מחקרים מראים כי שתייה של חלב עיזים תורמת להפחתת הסיכוי להתפתחות של חיידקים ווירוסים מסוגים שונים, מעניקה לגוף כמות גבוהה מאוד של סידן ומצוינת לאנשים הסובלים מבעיות של עיכול חלב פרה. בנוסף, חלב עיזים מכיל גם הוא ויטמין B2, ברזל, מגנזיום ורכיבים תזונתיים חיוניים נוספים. יש שיאמרו כי החיסרון הוא דווקא בטעם, אך לרוב מדובר בהרגל או בטעם נרכש.
חלב סויה
החביב על שוחרי הצמחונות והטבעונות, תחליף מעולה לחלב הפרה. את חלב הסויה מייצרים מהפולים עצמם, להם מוסיפים מים. ב-100 גרם של חלב סויה יש רק 45 קלוריות, 140 מ״ג סידן, ויטמינים מכל הסוגים, ברזל, אבץ ואשלגן. החיסרון של חלב הסויה הוא בכך שצריכה מוגברת שלו עלולה לגרום לבעיות ספיגה.
חלב שקדים
תחליף מעולה למי שאוהב דייסת שיבולת שועל. החלב עשוי ממים, שקדים טחונים וממתיקים. יש לחלב טעם ייחודי והוא מומלץ למי שאלרגי למוצרי חלב או למוצרי סויה. ב-100 מ״ל יש 120 מ״ג סידן, 0.5 גרם חלבון, ויטמין E, ויטמין D ומעט מאוד שומן.
חלב אורז
חלב האורז לא מכיל מגוון רחב של רכיבים תזונתיים ואין בו את כמות הסידן המומלצת אך הוא דל מאוד בשומן ואינו מכיל לקטוז. בנוסף, החלב קל מאוד לעיכול. תזונאים פחות ממליצים על חלב האורז, אלא בהעדר תחליף מתאים אחר.
חלב קוקוס
עשיר בקלוריות – 239 קלוריות ל-100 מ״ל. יש בו מעט חלבון, פחמימות ויחסית כמות גדולה של שומן רווי. הוא מכיל סיבים תזונתיים, מעט מאוד סידן, ברזל, מגנזיום ומגוון של ויטמינים. בשונה מסוגי החלב האחרים המתאימים למשקאות ודגנים, חלב קוקוס מתאים לתבשילים, מרקים וקדרות ומשתלב מצוין עם דגים ורטבים מסוגים שונים.
לסיכום, חלב הפרה מכיל 33 אחוזים מצריכת הסידן המומלצת ובכך היתרון שלו בהשוואה לסוגי החלב האחרים אך הוא עשיר בלקטוז ולכן קשה יותר לעיכול, אך היום בהחלט ניתן לרכוש חלב דל לקטוז. ניתן גם ליהנות היום מחלב פרה אורגני שאינו מכיל הורמוני גדילה, דשנים וכימיקלים אך הוא נחשב ליקר בהשוואה לחלב הרגיל.
תודה