זרעי צ’יה
מהם זרעי צ’יה ואיך לשלב אותם בתזונה שלכם?
זרעי הצ’יה עשירים בחלבון, בסיבים, בסידן, בנוגדי חמצון, ברזל ובאומגה 3. הם מעניקים אנרגיה ומסייעים בתהליך ירידה במשקל בגלל שמכילים כמות גדולה של סיביים תזונתיים.
מומלץ לצרוך כ-15 ג’ ביום = 2 כפיות
לזרעים יש טעם מאוד עדין (האמת שכמעט ואין להם טעם) ולכן אפשר להוסיף אותם כמעט לכל מאכל שתרצו או “להחביא” אותם אם זה עבור ילדים. אם רוצים לנצל את הערכים התזונתיים שלהם בצורה מיטבית, מומלץ לטחון אותם לפני השימוש.
כדאי לרכוש אותה בצנצנת סגורה ולא בתפזורת ולשמור במקרר או במקפיא.
איך לשלב זרעי צ’יה בתזונה היומיומית?
1. פודינג עם זרעי צ’יה (ראו מתכון בהמשך).
2. להוסיף למרקים, רטבים או תבשילים.
3. להוסיף לקציצות.
4. להוסיף לגלידה או לשייק פירות.
5. להוסיף לדגני הבוקר, לערבב עם יוגורט.
6. להוסיף לתערובות של עוגות, עוגיות ומאפים (*זרעי הצ’יה אינם מאבדים את ערכם התזונתי לאחר חימום).
הערה: אנשים הנוטלים מדללי דם יש לצרוך בהגבלה. כמו כן אין מספיק מחקרים לגבי צריכה בהריון ובהנקה וייתכן כי אנשים שאינם רגילים לצרוך מספיק סיבים יגיבו שונה עד שהגוף יתרגל.
היכן ניתן להשיג זרעי צ’יה?
בכל חנות טבע ובחנויות תבלינים.
מתכון לפודינג צ’יה
(*יש כאלה שיאהבו וכאלה שלא. עניין של טעם 🙂
כוס חלב מכל סוג (רגיל, סויה, שקדים, קוקוס וכו’)
3 כפות זרעי צ’יה
2 כפיות דבש/סירופ מייפל/ אגבה/ סוכר
כפית שטוחה אבקת קקאו
1-2 טיפות תמצית וניל (לא חובה)
*ממיסים בכוס את אבקת הקקאו עם 2 כפות מים רותחים. מוסיפים חלב ומערבבים. מוסיפים זרעי צ’יה, דבש ותמצית וניל ומערבבים היטב.
מכסים את הכוס בניילון נצמד ושמים במקרר לכל הלילה (כשמזדמן מומלץ לערבב). למחרת מערבבים ואוכלים.
הי, במתכון כתוב לשים שלוש כפות צ’יה וההמלצה היומית היא 2 כפיות, נשמע לי שהמתכון לא הגיוני
היי,
2 כפיות ביום זוהי רק המלצה.
פודינג זרעי צ’יה הוא לא משהו שמומלץ לצרוך על בסיס יומי אלא פעם בכמה זמן.
אפשר להכין פודינג צ’יה לפי המתכון, לחלק אותו ל-2-3 מנות קטנות וכל יום לאכול מנה.
היי, אפשר לאחסן במזווה ולא במקרר? (הרי בחנות התבלינים זה בחוץ…)
היי ויוי,
אפשר, אבל הצ’יה נשמר יותר טוב ולמשך ארוך יותר בקירור.
שלום. למי שלא אוהב חלב או תחליפיו, ניתן להשתמש במיץ פרי במקום חלב?
כן, אפשר להוסיף זרעי צ’יה למיץ פרי (מבלי להוסיף קקאו ויתר החומרים).
תודה רבה על העצות והאתר המושקע!!.. לא מומלץ להתחיל לצרוך בזמן הריון?.
היי שיראל,
אין איסור לצרוך זרעי צ’יה בהריון פשוט בגלל שלא כולם מגיבים אותו הדבר אז אם צורכים רצוי במינון נמוך. זאת אומרת להתחיל במשך כשבוע עם חצי כפית ואח”כ להעלות לכפית ביום.
שלום, איך אפשר להוסיף למרק ושהילדים לא יראו אותם?
כשירו נקודות קטנות הם לא ירצו לאכול….
גם בפודינג- רואים את הנקודות של הזרעים
תודה רבה
אפשר לטחון את זרעי הצ’יה. עדיין אפשר לראות ולהרגיש אבל פחות.
שלום,
אם אני קונה במשקל איפה לשים את הזרעים?
עדיף לשמור במקרר ? ולכמה זמן זה מחזיק?
היי ספיר,
ניתן לשמור במקרר עד שנה.
תודה..
אפשרי לטחון אותם ואז לשים במקרר ?
רצוי לטחון אותם סמוך לשימוש אחרת הערכים התזונתיים שלהם נפגעים.
היי 🙂 תודה לך על מתכונים נפלאים ויחס נהדר לגולשיך.
בבקשה- האם ניתן בעצם לשלב את זרעי הצי’ה בכל דבר?? וספציפית בסלט חי..?
האם חייב להשרות במים לפני?? מים רותחים או פושרים? יש זמן מינימלי..? האם לטחון לאחר השריה..? חייב לטחון? מה מומלץ יותר ולמה..?
בבקשה סדר בראש – הדבר היחיד שהבנתי בוודאות זה שזה אחד הדברים הבריאים ביותר..
תודה מראש מקרב לב 🙂
היי מואר,
אפשר לשלב זרעי צ’יה כמעט בכל מאכל. בסלט זה משתלב טוב. אין להשרות במים לפני. פשוט מפזרים אותם כמו שהם במאכל (טחונים או לא טחונים).
לא חובה לטחון את הזרעים אבל מומלץ. זרעי הצ’יה בריאים כמו שהם אבל כשטוחנים אותם אז הערך התזונתי שלהם עולה.
יום נפלא
תודה רבה מהממת 🙂
איך אפשר פשוט לשתות?
הבנתי שצריך להשרות אותם
נכון, משרים אותם קצת במים ושותים.
אני מוסיפה כל בוקר כפית זרעי צ׳יה לדייסת הקוואקר שלי. אני שמה בקערית כפית צ׳יה, מוסיפה מים חמים, משאירה לחצי שעה-שעה, מוסיפה קוואקר ועוד מים אם צריך. להמתקה אני מוסיפה כל פעם קוביות של פרי טרי אחר. יאמי!!
מצוין 🙂
תודה אורה.
והאם זה עוזר לך לעצירות? אני צריכה משהו שיעזוא לי לעצירות של הבוקר..
אני מאד אוהבת את המתכונים שלך בדרך כלל, אבל כאן יש לי בעיה רצינית.
את רושמת בראש הדף שהכמות המומלצת ליום היא 2 כפיות ואז נותנת מתכון למנה בודדת שמכיל 3 כפות.
לא מסתדר לי.
היי מיכל,
2 כפיות ביום זוהי רק המלצה.
פודינג זרעי צ’יה הוא לא משהו שמומלץ לצרוך על בסיס יומי אלא פעם בכמה זמן.
הי אפרת מדוע לא מומלץ לאכול פודינג ציה על בסיס יומי כארוחת בוקר?
היי לילי,
הפודינג מכיל כמות גדולה של צ’יה (3 כפות) כשההמלצה היא לצרוך 2 כפיות ביום. אפשר להכין פודינג צ’יה לפי המתכון ולחלק אותו ל2-3 מנות קטנות וכל יום לאכול מנה.
יום מקסים 🙂
האם ניתן להוסיף את הציה לאורז או קינואה?
לא ניסיתי. אולי מומלץ לטחון את הצ’יה אם מנסים.
היי אפרת
אני משתמשת בזה הרבה
לילדים אפשר להוסיף לחביתה הם לא ירגישו
ומבוגרים גם יכולים להוסיף את זה לסלט
תודה רבה לך על ההוספות המעניינות מידי פעם למתכונים
גמר חתימה טובה
תודה שלי, גמר חתימה טובה 🌺
אבל לשים לב שזרעי ציה שלא מושרים עם מים יכולים לגרום לגזים וכאבי בטן עקב כך – כי הם סופחים המון מים – ואם לא משרים אותם לפני הם יספחו מים מהמעיים ויתרחבו וזה יגרמו לגזים וכאבי בטן – אז לא בטוח שזה טוב להוסיף את זה לילדים לאוכל בלי שהם ידעו כי יכול להיות שיש להם יותר גזים וכאבי בטן והם אפילו לא מודעים לסיבה ולכן לא מספרים לך בכלל ….
זה להבדיל משאדם צורך אותם בעצמו ומודע לזה שזה יכולה להיות ההשפעה שלהם ואם זה קורה לו אז הוא יכול להגיע להחלטה להשרות אותם או להפסיק לצרוך אותם