איך לבחור ירקות
בחירת ירקות: איך נכון לקנות ירקות?
כמה טיפים כלליים כשאתם קונים ירקות:
- בדר”כ הימים הכי מומלצים לקניית ירקות הם שני ושלישי.
- ירקות הכי מומלץ לקנות בעונתם. כשהם טריים הם יותר טעימים מאשר יצאו מקירור.
- אם אתם קונים בסופר שימו לב גם לירקות שנמצאים בארגזים מתחת למדפי הירקות. לפעמים מסתתרים שם ירקות טריים שזה עתה הגיעו למרכול.
- בחרו בירקות שנראים טוב. חלקים ומבריקים, ללא סימני פגיעה.
- ירקות שארוזים בשקיות או קופסאות יש לבחון ביסודיות. לפעמים מסתתרת בתוכן רטיבות המעידה על ריקבון.
איך בוחרים את הירקות הכי טובים וטריים?
עגבניה: עונה – כל השנה. העגבניה צריכה להיות גמישה ומוצקה, ללא פגמים ושריטות, בעלת צבע בוהק ועמוק. רצוי לבחור בעגבניות כבדות יותר ממה שהן נראות.
מלפפון : עונה – כל השנה. העדיפו את המלפפונים הרזים והקשים יותר בגודל בינוני. יש לבדוק שהמלפפון קשה גם במרכז ובמיוחד בקצוות. מלפפון צריך להיות בעל צבע עז ככל האפשר, רענן ובוהק. יש לבחור במלפפונים בעלי עוקץ בחלק העליון (מלפפונים חסרי עוקץ נרקבים לעיתים יותר מהר).
פלפל (בכל צבע): עונה – כל השנה. יש לבחור בפלפלים שצבעם עז ובוהק, בעלי עור ללא פגע ושיהיו גמישים וחזקים למגע. מומלץ לוותר על אלו שכבדים מכפי שהם נראים.
אבוקדו: עונה – ינואר עד מאי. כדאי לקנות בכמויות קטנות. רצוי לבחור אבוקדו אחד רך למגע ומוכן לאכילה מיידית, ואבוקדו נוסף רך פחות כדי שיהיה טוב לאכילה יומיים אחר כך. בדר”כ אבוקדו קטן שקליפתו מחוספסת יבשיל מהר יותר.
בטטה: עונה – כל השנה. הגודל משמעותי מאוד בבחירת הבטטה. רצוי לבחור בבטטות בגודל בינוני (בטטה גדולה מידי מרמזת על סיביות והבשלת יתר) יש לבחור בבטטות שלא כורסמו.
בצל: עונה – כל השנה. בצל סגול: עונה – מרץ עד נובמבר. רצוי לבחור בצלים נקיים ולא מלוכלכים. הבצל צריך להיות קשה, חלק ובלי גבעול (הגבעול מרמז על תחילת ריקבון). מומלץ לבחור בצלים בגדלים שונים שיתאימו למתכונים הדורשים גדלים לא זהים.
בצל ירוק: עונה – כל השנה. משהו חשוב שנכון לכל העלים הירוקים- ככל שהם כהים יותר, הם מלאים יותר בערכים תזונתיים ובריאים יותר. יש לבחור בעלים רעננים ומלאים. כאלה שלא מתחברים בקצוות שלהם. מומלץ לבחור בעלים קצרים (העלים הארוכים לעיתים סיביים וקשים לחיתוך).
שום: עונה – כל השנה. חשוב לבחור בשום קשה, אטום ללא סימני נביטה. קליפה סדוקה ופגומה מרמזת שהחל תהליך ההבשלה ואחריו תגיע ההנבטה.
ברוקולי: עונה – נובמבר עד אפריל (משווק כל השנה). הברוקולי צריך להיות רענן, פריך ובעל צבע ירוק (צבע צהבהב מעיד על כך שהירק ישן).
גזר: עונה – כל השנה. יש לבחור בגזר קשה ונקי מפגמים וכתמים. יש לשים לב שהירק שבקצה העליון של הגזר לא צמח יתר על המידה והתבקע. אם הוא מתנדנד סימן שעבר זמנו. אם הבחנתם בשערות לבנות על הגזר הדבר מעיד על בעיה בגידול ורצוי מאוד שלא לקנותו.
דלעת ודלורית: עונה – כל השנה. רצוי לבחור בכאלה שקליפתן אחידה, חלקה וקשה. כדאי לבחור בירק שהוא כבד מכפי שהוא נראה. אם קונים ירק חתוך מומלץ לבחור בזה שהוא בעל כמות הסיבים הפחותה ביותר.
חסה: עונה – כל השנה. החסות צריכות להיות בעלות עלים פריכים, רעננים ובעלי צבע אחיד. עלים שהשחירו בקצוות או שנראים נבולים- רצוי שלא לקנותם.
חציל: עונה – כל השנה. רצוי לבחור בחציל בעל קליפה חלקה, מתוחה ומבריקה ללא כתמים. הקליפה צריכה להיות בעלת צבע חזק ועמוק – שילוב של שחור-סגול (לא שחור מידי ולא סגול בהיר). כאשר ממששים את החציל, צריך להרגיש שהוא גמיש אך מוצק. יש לבחור בחציל הקל ביותר מבחינת משקל. הגבעול של החציל צריך להיות טרי ורענן ולא “חולה” הנוטה להשחיר.
כרוב: עונה – כל השנה, כרוב ניצנים: עונה – נובמבר עד מאי, כרוב סיני: עונה – נובמבר עד אפריל (משווק כל השנה). יש לבחור בכרוב רענן ובעל צבע אחיד. על הכרוב להיות קשה, כבד ביחס לגודלו ודחוס (הכוונה בלי הרבה מרווחים בין העלים שלו).
כרובית: עונה – כל השנה. יש לבחור בכרובית בעלת כיפה שלמה ויפה. אם פרחי הכרובית נפרדים זה מזה או שיש עליהם כתמים שחורים זה מעיד על כך שהכרובית אינה טריה או שלא טופלה כראוי לאחר הקטיף. יש לבחור בכרובית בעלת עלים טריים ולא קמלים המעידים על חוסר טריות.
כרפס (סלרי): עונה – נובמבר עד אפריל. כדאי לבחור בסלרי קטן יחסית (ככל שהסלרי גדול יותר כך הוא סיבי יותר). יש לבחור בסלרי בעל עלים כמה שיותר כהים (בגלל הערך התזונתי), ירוקים ורעננים ולהמנע מבחירת סלרי בעל עלים נבולים או צהובים.
סלק : עונה – נובמבר עד אפריל (משווק כל השנה). בחרו בסלק ללא חתכים ופצעים, כזה שלא מבצבצים מגופו עלים. רצוי לבחור בסלקים הקטנים (סלקים גדולים עלולים להיות יבשים וסיביים).
פטריות טריות: עונה – כל השנה. יש לבחור בפטריות לבנות לגמרי וסגורות בחלקן התחתון.
צנון וצנונית: עונה – כל השנה. ככל שהם קשים ומוצקים יותר, הם טריים יותר. בנוסף, רצוי לבחור באלו שהם חלקים ואינם סובלים מעיוותים.
קולרבי: עונה – אוקטובר עד מאי. יש לבחור בקולרבי ירקרק (אם הוא צהוב זה מעיד על כך שהוא ישן). עלי הקולורבי צריכים להיות רעננים (אם הם נפולים זה אומר שהירק אינו טרי).
קישוא וזוקיני: עונה – כל השנה. יש לבחור בקישוא בעל קליפה דקה ועדינה, חלקה ומבהיקה. הקישואים הקטנים יהיו בדרך כלל הטובים יותר וכדאי להעדיף את אלו השוקלים יותר ממה שהם נראים.
תפוחי אדמה: עונה – כל השנה. יש לבחור בתפוחי אדמה קשים למגע וחלקים. יש להמנע מקניית תפוחי אדמה שקליפתם מקומטת או עם סימני פגיעה או כאלה שמעוותים. אין לבחור תפוחי אדמה בעלי כתמים ירוקים או גוון ירקרק. זה מצביע על כך שהם נחשפו לאור ופיתחו רעלנים. אין לבחור בתפוחי אדמה שנבטו. הם אינם ראויים למאכל. תפוחי אדמה אדומים מחזיקים מעמד יותר זמן.
היי,
כשאני הולכת לסופר יש שם דלעת של חברת “הקסם הירוק” שזה בא בקלקר שחור עם ניילון נצמד מעל. השאלה היא – כמעט תמיד יש 2 גוונים. גוון כתום בהיר וגוון כתום כהה. מהי הסיבה להבדל בגוונים ואיזה עדיף לקנות? תודה רבה
היי מירב,
ההבדל בגוונים זה בדר”כ בגלל שיש סוגים שונים של דלעת (אני אישית מעדיפה את הכתום הכהה אבל זה לא כזה משנה).
מה שהכי חשוב זה שלא יהיו בדלעת פגמים, שקעים או אזורים רכים והקליפה צריכה להיות חלקה ואחידה.
תודה על התשובה.
אם אני קונה נניח קופסה שיש בה קילו דלעת, ואני צריכה רק חצי קילו, אני יכולה להקפיא את החצי קילו ולהשתמש בזמן אחר או שזה יהרוס את הדלעת?
תודה
לא ניסיתי אבל אני חושבת שאפשר לחתוך לקוביות/חתיכות ולהקפיא.
שלום,
איך מנקים פטריות? השאלה בעיקר על שמפיניון שבאות בסלסלה הכחולה, יש עליהן כל מיני דברים שחורים כאלו. תודה
היי
יש 2 שיטות- לשטוף במים או לנקות עם מטלית לחה את הפטריות.
מאמר ממש חשוב! תודה רבה!
יש בעיה בקישואים שקליפתם אינה חלקה?
יש עליהם כמין פצעונים בצבע הרגיל של הקליפה (כמו אבעבועות רוח)
יש לי כאלה בבית, האם לזרוק? אולי לקלף היטב? או שזה בסדר…
תודה רבה!
שמחה שנהנית מהמדריך(:
לא מומלץ להשתמש בחלקי קישוא שיש עליהם את הבליטות הנ”ל, אבל לרוב אפשר לקלף ולהשתמש בחלקים הטובים.
תודה רבה אפרת על כל הטיפים החשובים!! את מדהימה!!
תודה לך שירלי יקרה❤
תודה אפרת על אתר מדהים,
המתכונים ברורים וטעימים!
ותודה על המדריך החשוב הנ”ל.
תודה יקירה:)
לפעמים כשאני קונה חציל הוא יוצא לי מר איך אדע אם מה שאני קונה מר או לא?
יש לבחור בחציל בעל צבע מבריק. חציל בעל צבע ‘מט’, נוטה להיות מר.
יש לבחור בחציל קל. חציל כבד מכיל זרעים רבים ונוטה להיות מר.
יש לבחור בחציל טרי שהגבעול שלו טרי ורענן. חציל ישן בדר”כ מר יותר.
לגבי שום איך אפשר לשמור כך שלא ינבוט, והאם יש בעיה בשימוש בשום שנבט?
מעבר לזה, אתר אדיר, לאחרונה אני מבשל ואופה יותר, והאתר שלך, והתגובות לשאלות, פשוט עושה הכל הרבה יותר פשוט!
תודה רבה!
היי יצחק,
קודם כל אני שמחה שאתה נהנה מהאתר 🙂
לפי מיטב ידיעתי אין בעיה לאכול שום שנבט (להבדיל מתפו”א שנבט שאז אין לצרוך אותו).
יום מעולה!
מדריך גאוני וחשוב כל כךךךך!!!!!
תודהההה
תודה שיר 🙂