אכילה לפי צבעים
אכילת ירקות לפי צבעים
כל ירק או פרי שאנו משלבים בתפריט שלנו מספק לגופנו מגוון יתרונות ורכיבים תזונתיים, כמו מינרלים, ויטמינים ונוגדי חמצון. מסתבר שלאכילה לפי צבעים יש השלכות חיוביות על בריאות הגוף, שכן לכל פיגמנט המעניק לירק כזה או אחר את צבעו, יש תכונות משלו.
פיטוכימיקלים
פיטוכימיקלים הם בעצם שם כולל לתרכובות שקיימות בתוך הירקות והפירות שאנו צורכים. התפקיד העיקרי של הפיטוכימיקלים הוא להגן על הצמח. בד בבד, ביכולתם לספק לנו את אותם רכיבים המסייעים למנוע או לטפל במגוון של מצבים בריאותיים כמו סוכרת, נזקי חמצון, סרטן, מצבים דלקתיים ועוד. הפיטוכימיקלים מעניקים לצמחים השונים את טעמם, את ריחם ואת צבעם הטבעי. ככל שלפרי, לירק או לצמח צבע חזק יותר, כך רבים נוגדי החמצון שבו, ועמם התכונות המיטיבות עם הגוף.
האדומים
מי שמעניקים לעגבניה, לפלפל, לרימון, לחמוציות, לפטל ולתות את צבעם האדום, הם שני רכיבים ייחודיים- ליקופן ואנתוציאנינים. צריכה שלהם מסייעת למנוע מחלות לב, סוכרת וסרטן. בנוסף, יש מזונות מסוימים, כמו למשל חמוציות (במצבן הטבעי), אשר ידועים ביכולתם למנוע ולטפל במצבים דלקתיים דוגמת דלקת בדרכי השתן.
הכחולים והסגולים
כמות נוגדי החמצון הגבוהה ביותר נמצאת בפירות ובירקות הסגולים והכחולים. אוכמניות, תאנים, ענבים סגולים, סלק, שזיפים – אלו ועוד מסייעים במניעה ובעיכוב של תהליכי ההזדקנות, מפחיתים את הסיכוי לחלות בסרטן, מחלות לב וכלי דם.
הצהובים והכתומים
גזר, דלעת, פלפל צהוב וכתום, אפרסקים, אננס, משמש ולימון מכילים פיגמנט המכונה קרוטנואיד. לאחר ספיגתו הוא הופך בגוף לויטמין A, החיוני מאוד לבריאות העיניים ומערכת הראייה. בנוסף, פירות וירקות כתומים מכילים ויטמין C – נוגד חמצון האחראי על מגוון של תהליכים פיזיולוגיים, ועל פי מחקרים, מסייע בחיזוק המערכת החיסונית ובמניעת מחלות חורף.
הירוקים
כל הפירות והירקות הירוקים מכילים רכיב המכונה כלורופיל – אחראי על תהליך הפוטוסינתזה, ולכן חיוני להעברת החמצן אל כל התאים בגוף. פטרוזיליה, כוסברה, שמיר ושאר עשבי תבלין, ארטישוק, אספרגוס, מלפפון, אבוקדו, ענבים ירוקים, תפוחים ואגסים ירוקים מכילים לוטאין, ברזל ועוד מגוון של רכיבים תזונתיים איכותיים. קיימים מגוון תפריטים המבוססים על מאכלים ירוקים המסייעים בתהליך ניקוי של רעלים ומתכות. תורמים לתחושת שובע ולירידה הדרגתית במשקל.
החומים והלבנים
בצל, שום, ג’ינג’ר, פטריות וכרובית מכילים נוגד חמצון הנקרא פוליפנול, המסייע במניעת היווצרות של תאים סרטניים. בנוסף, הירקות והפירות הלבנים והחומים נחשבים לאנטיביוטיקה של הטבע וניתן לרקוח מהם מגוון רחב של ״תרופות סבתא״ לטיפול ולמניעה של דלקות גרון, שפעת, צינון, נפיחויות למיניהן ועוד.
5 טיפים שיסייעו לכם לאכול מכל הצבעים
- שתו שייק בכל בוקר, זה יכול להיות שייק ירוק, שייק פירות או שייק ירקות. הקפידו לשלב כמה צבעים.
- קחו לעבודה שקית נשנוש עם ירקות חתוכים כמו מלפפון, גזרים, עגבניות שרי וגמבה.
- אחת לשבוע הכינו מרק ירקות עשיר בו מגוון של ירקות כמו דלעת, בצל, קישואים, תפוח אדמה ועוד. ארוחה זמינה ונעימה בימי החורף הקרים.
- חסה שטופה במקרר באופן קבוע תאפשר לכם להכין סלט ברגע בכל ארוחה, הוסיפו כמה ירקות שטופים, תבלו בשמן זית ולימון – תוספת מעולה עשירה בויטמינים ומינרלים.
- מוזלי בכל יום. נשנוש נפלא ומרענן – יוגורט עם 2 מנות פרי בצבעים שונים ומעט גרנולה ללא סוכר.
לסיכום, מומלץ לשלב בתפריט היומי שלנו כמות נכבדת של ירקות ופירות במגוון צבעים, כדי לספק לגוף את מרבית הרכיבים להם הוא זקוק, לטפל ולמנוע במגוון של מצבים בריאותיים ולשמור על גוף מאוזן, אנרגטי וחזק.
תודה רבה!
נהדר שאת משלבת הרבה מעבר למתכונים
יישר כח!
❤️
היי,
רציתי לשאול – אם אני רוצה נניח לאכול כל יום 5 ירקות ופירות, האם בצל שאני מוסיפה לתבשיל נחשב כירק לצורך זה (נניח טיגנתי בצל בסיר ועליו הכנתי עוף) או שזה יותר מדי בקטנה ולא להחשיב את זה? תודה
נחשב
מעניין וחשוב. תודה 🧡
❤️