לאכול טרי או מבושל?
ירקות ומאכלים שכדאי לאכול טריים או מבושלים
בעוד יש מאכלים וירקות שמומלץ לאכול טריים שכן בישולם פוגע בערך התזונתי שלהם ובספיגה, אחרים דווקא מומלץ לאכול מבושלים.
אילו ירקות כדאי לבשל לפני ואילו מהם מומלץ לאכול טריים?
גזרים כתומים
הגזר עשיר בבטא קרוטן אותו הגוף ממיר לויטמין A המסייע לחיזוקה של המערכת החיסונית, בריאות העצמות וראייה תקינה. הגזר מכיל חומרים נוגדי חמצון הנקראים קרוטנואידים שספיגתם מוגברת לאחר בישול או אידוי הירק. תוכלו להכין סלט גזר מבושל, לשלב אותו בתוך מנת אנטיפסטי, לאפות עוגת גזר בריאה או להכניסו לכל תבשיל.
ההמלצה: בשלו או אדו את הגזר.
שום
במקרה הזה תהליך החימום דווקא מקטין את כמות האליצין שיש בשום ולכן מומלץ להוסיפו לקראת סוף הבישול ולא לטגנו כמו שרבים מאיתנו עושים בהתחלה. לשום יש מגוון של יתרונות וסגולות בריאותיים.
ההמלצה: אכלו את השום טרי או כמה שפחות מבושל.
עגבניות
העגבניות מכילות נוגד חמצון עוצמתי הנקרא ליקופן. בישולן מעלה את כמות נוגדי החמצון ומשפר את ספיגתם.
ההמלצה: בשלו את העגבניות, כדאי עם מעט שמן זית. הכינו שקשוקה, רטבים, לזניה ועוד מגוון של מתכונים.
תרד ואספרגוס
שני ירוקים טעימים להפליא ומשתלבים בהרמוניה עם מגוון של מאכלים. התרד מספק לגוף ברזל, מגנזיום וסידן. הוא מספק לגוף גם סיבים, חלבונים ונוגדי חמצון. מומלץ שלא להרתיח אותו במים אלא רק מעט לאדות אותו, כך הגוף יהנה מספיגה אופטילית של מרבית המרכיבים הללו. האספרגוס מכיל גם הוא מגוון של ויטמינים ומינרלים כמו ויטמין B, חומצה פולית, ויטמין A, ברזל ועוד. בישול שלו מעלה את רמת הספיגה של כל נוגדי החמצון ולכן מומלץ לבשלו או לאדותו.
ההמלצה: אדו את שני הירוקים הללו.
בצל
בצל טרי מספק לגוף כמות טובה של אליצין המעלה את תחושת השובע בעוד בצל מבושל מספק לגוף כמות גבוהה יותר של קוורציטין בעל תכונות אנטי דלקתיות.
ההמלצה: אפשר גם וגם – טרי או מאודה, עדיף לא מבושל יותר מ-5 דקות.
אגוזים
ערכם התזונתי של האגוזים נפגע בצורה משמעותית כאשר מחממים או קולים אותם. בנוסף, קלייה שלהם מעלה את כמות הקלוריות ואחוזי השומן ופוגעת בספיגת המינרלים.
ההמלצה: אכלו אגוזים טריים מכל הסוגים, ללא קלייה וללא תוספות מלח.
פטריות
פטריות מספקות לגוף קשת רחבה של מינרלים. ערך המינרלים עולה כאשר מבשלים אותן.
ההמלצה: הוסיפו לפסטה או לאורז פטריות מבושלות, שלבו אותן במאפים ובפשטידות.
פלפל אדום
פלפל אדום מכיל המון ויטמין C אך מסתבר שאם מבשלים אותו הערך התזונתי שלו נפגע.
ההמלצה: הוסיפו פלפל אדום טרי לסלט, שילובו ישפר את ספיגת הברזל.
ברוקולי וכרובית
כדי להנות בצורה הכי טובה מערכים התזונתיים של הברוקולי והכרובית מומלץ לאכול אותם טריים או מאודים. מאחר והם מכילים סיבים קשים ועמילנים אז לעיתים אכילתם כשהם טריים גורמת לקשיי עיכול. אידוי או בישול ממש קצר של הירק עשויים לסייע לעיכול (ברוקולי מאודה, כרובית מאודה).
ההמלצה: טרי או מאודה או מבושל קלות.
סלק
מכיל ויטמינים, מינרלים וברזל וידוע כמנקה רעלים. יש בו גם חומצה פולית המסייעת במניעת מומים אצל עוברים ומפחיתה את הסיכון לחלות במחלות לב וכלי דם. בעת בישול, חלק מהויטמינים מאבדים מערכם.
ההמלצה: הוסיפו סלק טרי לסלט, הכינו סלט סלק או קרפצ’ו סלק מתובל.
היי, אפרת.
תוכלי להעלות מתכון של ירקות מאודים בסיר, כמו: בצל, שעועית, פלפל וכו’, כתוספת לאורז.
היי נטע,
יש מתכון לירקות מבושלים במחבת.
ניתן לשחק עם הירקות ולהתפרע ממש עם כל ירק שאוהבים(:
אם מעוניינים במרקם רך יותר ובישול איטי יותר- ניתן להוסיף לירקות שליש כוס מים ולתת עוד קצת זמן בישול.
תודה!
תודה על המתכונים הנפלאים אני נהנת מכל מתכון הכל קליל עם מצרכים שתמיד יש בבית עם המון המון גיון אלפי תודה
תודה אילנית 🙂
היי אפרת, יש לי שאלה לגבי כורכום, אני נוהגת לשים מעט כורכום כמעט בכל דבר שאני מבשלת או מטגנת . את הכורכום אני מוסיפה בשלב ההתחלתי עם חימום השמן, את יודעת לומר לי אם הערך שלו נשמר כך?
ותודה לך על כל המתכונים הנפלאים, בזכותך אני מחדשת כל פעם מחדש 🙂
זה מצוין שאת מוסיפה כורכום לשמן. כדי להעצים את הערך התזונתי של הכורכום חשוב להוסיף לו מעט פלפל שחור. בדרך זו הכורכום נספג טוב יותר בגוף.
אני גם אנצל את ההזדמנות ואודה לך מאוד.
תודה רבה רבה על הכל
בשמחה רבה!
שבת שלום 🙂
תודה!
רציתי להגיד לך תודה ושוב תודה , המתכונים שלך מקסימים, מצליחים, וקלים להכנה, כל המשפחה ממש נהנית , אז תמשיכי לשלוח לנו דברים מקסימים, ושוב תודה,
תודה רותי ובשמחה רבה 🙂