איך מבשלים עדשים
איך מבשלים עדשים?
עדשים כתומות (אדומות)
המהירות ביותר מבחינת הבישול. הן מתפוררות ואינן שומרות על צורתן ולכן יותר מתאימות למרקים שכן מסמיכות את המרק. בדר”כ אין צורך בבישול מוקדם, הן מתבשלות יחד עם התבשיל/מרק.
עדשים שחורות
שומרות על צורתן בבישול והמרקם שלהן נגיס יותר. מתאימות כמעט לכל תבשיל, מרקים, אורז, בורגול, סלטים וכו’. מומלץ לבשל אותן לפני בנפרד מאחר והן צובעות את מי הבישול בשחור. זמן הבישול – 25 דקות עד 40 דקות (תלוי בטריות שלהן).
עדשים ירוקות
שומרות על צורתן אך רכות יותר מהעדשים השחורות. זמן הבישול מעט ארוך יותר משל השחורות – 30 דקות עד 45 דקות (תלוי בטריות שלהן). ניתן להשתמש בהן כמעט לכל תבשיל בדומה לעדשים השחורות.
השריית עדשים:
לא חייבים להשרות עדשים במים פושרים אלא אם כן יש לכם זמן ואז זה גם יכול לקצר את משך הבישול.
איך מבשלים עדשים?
מניחים את העדשים בסיר וממלאים במים (מאחר והעדשים סופחות מים בזמן הבישול- רצוי שהמים יעלו על גובה העדשים ב5 ס”מ לפחות). מביאים לרתיחה על אש גבוהה. לאחר שהמים רותחים (מבעבעים), מנמיכים לאש בינונית וממשיכים לבשל עד שהעדשים מתרככים (פשוט טועמים אותם). כשמבשלים עדשים במים אין להוסיף מלח למי הבישול מאחר והמלח מעכב את התרככותן.
כמובן שניתן לחסוך את זמן הבישול ולהשתמש בעדשים משקית קפואה אך קחו בחשבון שגם עדשים אלה אינן רכות לגמרי וזקוקות לבישול של 10 דקות לפחות.
מתכונים מומלצים:
מרק עדשים כתומות
מרק עדשים ירוקות
סלט עדשים שחורות ובטטה
>> חזרה לתפריט “איך להכין“.
היי אפרת
איך ניתן בכל זאת לשמור על צורתן של העדשים הכתומות שישארו שלמות בלי להתפרק אבל שיהיו רכות ?
למשל חצי כוס או כוס חצי עדשים כתומות כמה זמן מומלץ לבשל כדי לשמור על צורתן אבל שיתרככו מספיק ?
תודה מראש על העזרה
ויום טוב.
היי עינת,
לא ניתן. עדשים כתומות מתפרקות בבישול.
שלום,
איזו כמות צריך למנה למבוגר בתור תוספת? כלומר – נניח שאני מכינה ארוחה ל-2 אנשים, אז כמה אני שמה בכוס מדידה שיספיק ל-2 מנות? תודה רבה
בין שליש לחצי כוס עדשים למנה (הכוונה לעדשים לפני בישול, אחרי בישול הן מכפילות את נפחן).
היי,
אחרי שמכינים אורז או קינואה ואחרים אומרים שלהשאיר בסיר עם המכסה לעוד איזה 5-10 דקות אחרי שהאש מכובה. האם גם פה צריך או שלא? תודה
במקרה הזה אין צורך:)
בוקר טוב אפרת
את העדשים הירוקות ובכלל שאר הקטניות להשרות במים רותחים או אפשר פושרים או קרים?
תודה מראש על העזרה
ושבוע טוב לך.
היי
במי ברז בטמפ’ החדר(:
האם אפשר להשתמש בעדשים שחורות שעבר עליהן התאריך?
לא מומלץ, אפשר לנסות לבדוק אם הן טובות.
הכנתי איתם ויצא מושלם ומשביע
אין עלייך ועל המתכונים שלך
שמחה לשמוע!
היי אפרת
אחרי 25 דקות בישול (ואחרי השרייה ללילה ) של עדשים ירוקות
הקליפות צפות במים אך העדשים האלו עדיין קשות
איך ניתן לשמור על שלמות העדשים הירוקות בלי שהקליפה תרד?
תודה מראש על המענה .
היי
לפעמים הקליפה נושרת בגלל השרייה ארוכה מדי ולפעמים בגלל סוג העדשים. אין כל כך מה לעשות עם זה מלבד להשרות ל-4-5 שעות ולא מעבר.
תודה על ההסבר הברור.יש לך מתכון לעדשים ירוקות/כתומות בתור תוספת? לא מרק או קציצות?
צריכה לתפריט דיאטה
היי,
מצרפת לך מדריך לעדשים(:
היי:) אפשר בסיר לחץ? איך?
היי,
אפשר לבשל בסיר לחץ עם מים בכמות כפולה פי 2 מכמות העדשים, למשך כ-10-15 דקות.
היי אפרת, תודה רבה! מוסבר מאוד מובן וברור😊
השריתי עדשים ירוקות למשך הלילה בשביל מרק עדשים… האם עכשיו זמן הבישול שלהן שונה?
(ואולי יש לך מתכון למרק עדשים וירקות? האתר שלך הכי טוב ואמין בפער😘)
היי,
מצרפת לך מתכון למרק עדשים ירוקות, בו יש להשתמש בעדשים מושרות.
שמחה שאת נהנית מהאתר!
הי אפרת, אני רוצה להשרות עדשים כתומות למרק לתינוקת.. כמה זמן צריך להשרות? והאם אפשר להשרות בלילה ולהכין את המרק למחרת?
היי גלי,
היות ומדובר במרק אפשר להשרות גם למשך הלילה (שזה יחסית הרבה זמן). בעיקרון אפשר להסתפק גם בשעה שעתיים של השרייה(:
תודה רבה
בוקר טוב אפרת ושבוע נפלא:)
את העדשים הירוקות לא צריך לבשל בנפרד?
הכוונה אני יכול לטגן אותן כמו קינואה הכוונה לאדות בצל גזר וכולי
ואז להוסיף אותן לערבב ואז להוסיף מים
זה אפשרי?
היי,
אפשר לטגן במעט שמן בצל וירקות ואז להוסיף את העדשים ולבשל.
במקרה כזה חשוב להקפיד על השרייה של מינימום חצי שעה.
על כל כוס עדשים ירוקות יש לשים כ-2 כוסות מים.
האם בהוראות בישול של עדשים ירוקות לא מכסים את הסיר בזמן בישול או שכן מכסים?
כשאני בישלתי, שמתי מכסה ואז שמתי לב שחלק מהעדשים התרככו מדי וחלק היו עדיין לא מספיק מבושלים. האם המכסה היה הבעיה?
היי,
יש לבשל עם מכסה. יכול מאד להיות שזו הייתה הסיבה לתקלה(:
סיבה נוספת שיכולה להיות היא שלא היו מספיק מים.
מה ההבדל בין העדשים הירוקות לבין החומות? אם ארצה להוסיף את החומות למרק ארטישוק ירושלמי (כמות של 800 ג’ ארטישוק קפוא ו-7 כוסות מים) כמה עדשים ומים להוסיף שלא יהיה סמיך מדי ואם יש צורך בהשריה (אם כן, כמה זמן)?
היי רימה,,
אין הבדל בין עדשים ירוקות וחומות. אפשר להוסיף למרק כוס עדשים שהושרו במשך כמה שעות.
בהצלחה!
לתבשיל שצריך כוס עדשים ירוקות וכוס חומוס, איך צריך לחשב אם יש לי עדשים וחומוס מבושלים (של סנפרוסט) ?
תודה רבה~
לדעתי תצטרכי לשים כ-3 כוסות מכל סוג אם את משתמשת בסנפרוסט.
שאלה,
בישלתי כעת עדשים שחורות ובורגול יחד, זה אכן התרכך אך יצא כמו דייסה.
רציתי לטגן בצל ואז להוסיף את העדשים והבורגול.
זה בסדר שזה כמו דייסה או שזה לא טוב?
מה עושים? זורקים? ממשיכים בתוכנית?
תודה:)
טעמת את זה?
אם זה טעים אז לא נורא אם המרקם יצא קצת עיסתי.
אפילו אם זה יצא דייסתי – זה לא מקולקל. חבל לזרוק.
שלום אפרת!
קודם כל תודה רבה על האתר והמתכונים הטעימים, אני תמיד נעזרת בך ולא יוצא לי להגיב. מברכת אותך שתמיד תהיה לך השראה למתכונים טובים שכולם יהנו מהם (:
רציתי לשאול, אני רוצה להוסיף עדשים כתומות לאורז. אם אני מוסיפה כוס וחצי מים לכוס אורז, כמה מים אני צריכה להוסיף לחצי כוס עדשים כתומות כדי שיספגו עם האורז?
ואם אני מוסיפה גזר וקישוא כמה מים לדעתך כדאי להוסיף?
תודה רבה!! וסליחה אם זה יותר מידי.. אני מתנסה בבישול לפי הדמיון שלי אז ההיגיון חשוב (:
היי תהילה,
קודם כל אני שמחה שאת נהנית מהמתכונים 🙂
את יכולה לשים כוס אורז לבן, חצי כוס עדשים כתומות (שטופות היטב ומסוננות), גזר מגורד, קישוא מגורד ו-2 כוסות מים.
אפשר גם לטגן בצל לפני ו/או להוסיף 2 שיני שום כתושות.
לגבי תיבול, יש לשים שני שליש כפית מלח, רבע כפית כורכום, שליש כפית כמון ומעט פלפל שחור (כמובן שהתבלינים זה לפי מה שאת אוהבת).
שבוע נפלא!
שלום,
שאני מבשלת את העדשים אני צריכה לבשל אותם עם מכסה סגור?
מכסה סגור באופן חלקי. כלומר תשאירי פתח לאדים לצאת.
מתכון מנצח: נזיד עדשים
לטגן עם כפית קטנה של שמן קנולה בצל \ סלרי \ גזר \ אפונה \ פלפל חריף (לתימנים שבנינו)
בנפרד יש להתריח עדשים בשלושה צבעים ל25 דקות [ כמובן שאת העדשים הכתומות יש להוסיך 10 דק’ לפני הסיום]
לאחר בישול העדשים יש להוסיף את הירקות לתבשיל לערבב להוסיף כורכום מלח פלפל מרק עוף (לבחירה)
תודה משה 🙂
שמתי עדשים ירוקת במיין קרים יערב לפני. האם אפשר להשתמש בהם או חייבים מיים פושרים?
כן אפשר.
הכנתי מרק עם עדשים ירוקות אבל בלחץ בזמן שכחתי לשטוף אותן, האם לזרוק הכל???
היי רינת,
אם אלה היו עדשים כתומות השטיפה היתה חשובה אבל בעדשים ירוקות פחות. הכל בסדר.
אוף קרה לי עכשיו עם עדשים כתומות
לזרוק את המרק?
אם המרק עכור וכאילו “מלוכלך” נראה לי שכדאי.
אם השארתי לילה שלם עדשים שחורות.
כמה זמן ניתן לבשל אותם?
תטעמי אחרי 20-25 דקות אם זה מוכן.
מתי שמים מלח?
לאחר שהעדשים מוכנות ורכות למאכל ניתן להוסיף מלח.
היי , אפשר לבשל במים מלוחים עדשים ירוקות? ומה ההשפעה של המלח על העדשים בזמן הבישול שבגלל ממליץ לבשל בלי מלח? תודה מראש 🙂
עדיף לא להוסיף מלח בזמן הבישול כי המלח מעכב את ההתרככות של העדשים.
לאחר שהעדשים מוכנות ורכות למאכל ניתן להוסיף מלח.
הי, האם אפשר להשתמש במי הבישול של העדשים השחורות למשהו, או שפשוט לשפוך אותם?
עדיף לשפוך אותם.
אפשר לבשל בהם איטריות אורז, זה נותן להם צבע וטעם של העדשים.
1. כמה מים צריך להוסיף לבישול עדשים בכדי שכל המים יספגו ע”י העדשים (ירוקות), כלומר בלי שיהיה צורך לסנן מים שנותרו בסיום בישול העדשים?
2. לא הבנתי האם צריך לבשל עם מכסה מעל הסיר או לא.
אשמח לעזרתך(:
היי דרורית,
1. בסביבות 2 כוסות מים על כל כוס עדשים.
2. אין צורך לכסות בשיטת הבישול הראשונה. אם רוצים שכל המים ייספגו בעדשים עדיף לכסות ולבשל על אש בינונית נמוכה.
קניתי עדשים מנומרות – נראה לי משהו בין עדשים שחורות לירוקות (חומות).
איך מבשלים אותן – מבחינת זמנים וכו’?
תודה רבה!
היי,
אין צורך להשרות אותן לפני. יש לבשל במים רותחים במשך 25-30 דקות.
היי, יש לי שאלה, עדשים שחורות יכולות לדעתך להתאים למרק חרירה מרוקאי? במקום העדשים הירוקות? תודה רבה
כן, מתאים.
פשוט תודה. לפעמים פשוט צריך תשובה פשוטה,תודה גם על התמונות עכשיו הכל ברור.
בשמחה חניתה 🙂
חג שמח