אלו גבינות כדאי לצרוך?

חגיגה לבנה: כך תבחרו את הגבינה 'הבריאה והעשירה' ביותר
ארוחת חג השבועות מתבססת בעיקרה על מוצרי חלב. גם בגבינות ניתן למצוא כאלה שהן "בריאות ומעושרות" או גבינות שמכילות פחות וויטמינים ומינרלים הנחוצים לגופנו. אז רגע לפני שאתם מתכננים את התפריט החגיגי- מורן ענתבי אלישע, דיאטנית קלינית במרכז הרפואי הלל יפה, עושה סדר איזה גבינות מומלץ לצרוך ומה חשוב לחפש על האריזה.
חג השבועות בפתח וריח המאפים החלביים כבר באוויר. זוהי הזדמנות מצוינת להזכיר כי תזונה עשירה במוצרי חלב תורמת לבריאותנו, בפרט כשבוחרים נכון.
למה כדאי לשלב גבינות בתפריט?
"גבינות הן מקור מצוין לחלבון איכותי. החלבון שבמוצרי חלב, מכיל את כל אבני הבניין (חומצות האמינו) שהגוף זקוק להן לבניית מסת שריר, לחיזוק מערכת החיסון ולתפקוד מערכות הגוף", מציינת מורן ענתבי אלישע, דיאטנית קלינית במרכז הרפואי הלל יפה. "בנוסף, הן מהוות מקור עיקרי לסידן בתזונה הישראלית. צריכת סידן חשובה לחיזוק העצמות ולמניעת אוסטאופורוזיס. שילוב של ויטמין D בגבינות מסייע לגוף לספוג את הסידן טוב יותר ולכן מומלץ לצרוך גבינות שמכילות מעט שומן (5%-9%), ובפרט כאלה שמועשרות בוויטמין D. סוגי הגבינות שעשירות במיוחד בסידן הן גבינה צהובה, ריקוטה וגבינות קשות, כמו פרמזן או קשקבל", מוסיפה ענתבי אלישע.
אילו גבינות הכי מומלץ לצרוך?
גבינות מועשרות בוויטמינים ומינרלים- מה לחפש?
הגבינות מכילות שפע של ויטמינים חיוניים, כמו וויטמין B12, שחיוני למערכת העצבים ולדם, ויטמיןA שמסייע לראייה, לעור ולמערכת החיסון, ויטמין B2 (ריבופלאבין) המסייע להפקת אנרגיה ובריאות העור, חומצה פולית וויטמין K2 שמצוי בעיקר בגבינות מיושנות.
ויטמין D אינו מצוי בגבינות באופן טבעי, לכן כדאי לשים לב אילו גבינות מועשרות בו ולחפש על גבי האריזה את הסימון "מועשר בוויטמין D".
ניתן למצוא אותו בגבינות, כמו קוטג' של טרה מועשר בסידן וויטמין D, יוגורט MULTI של דנונה, משקה חלב מועשר של תנובה ולבן יוטבתה 4.5%.
הגבינות מכילות גם מינרלים חשובים נוספים, כמו זרחן, מגנזיום, אבץ ואשלגן, החיוניים לבריאות הלב, מערכת העצבים ואיזון לחץ הדם. עם זאת חשוב לשים לב לכמות הנתרן ולבחור בגבינות דלות נתרן.
אז רגע לפני החג, קבלו מתכון מנצח:
מתכון למאפה שום גבינתי– קליל, מהיר וטעים!
לבצק:
- 1 גביע קוטג'
- 1 גביע יוגורט / לבן
- 2.5 כוסות קמח לבן או כוסמין
- 1 שקית אבקת אפייה
- ¼ כפית סודה לשתייה
- 1 כפית מלח
למלית:
- 4 שיני שום כתושות
- ½ כוס שמן זית
- 2 כפות בזיליקום קצוץ
- קורט מלח
- 100 גרם גבינה קשה עד 9% (צהובה או בולגרית)
אופן ההכנה:
- מערבבים את מוצרי החלב ידנית או בקערת מיקסר.
- בקערה נפרדת – את הקמח, אבקת האפייה, סודה לשתייה ומלח. מוסיפים לתערובת הרטובה עד לקבלת בצק.
- מרדדים למלבן על משטח מקומח.
- מערבבים את חומרי המלית ומורחים על הבצק (שומרים מעט בצד).
- מגלגלים לרולדה, חותכים ל־ 12 פרוסות.
- משמנים תבנית שקעים. בעזרת שארית המלית, מניחים את החתיכות כשחתך הגלגול כלפי מעלה, ומברישים שוב. אופים כ־ 25 דקות בתנור שחומם מראש ל־ 200 מעלות – עד שהמאפים זהובים וריחניים.
בתיאבון וחג שבועות שמח ובריא!
*באדיבות המרכז רפואי הלל יפה.
יש לי גבינת שמנת שום שמיר במקפיא הוצאתי אחת המרקם שלה התפרק אבל הריח טוב,
יש לך רעיון מה לעשות איתה? יש לי עוד קופסא כזאת במקפיא
תודה רבה את תמיד עוזרת לי 🙂
היי אסתר,
את יכולה להכין עם זה- מאפינס גבינה או מאפינס מלוחים (במקום היוגורט)