שום דבר לא נמצא

קערת פסח – איך מכינים צלחת פסח?

מאת: אפרת סיאצ'י - מתכונים ב10 דקות, 30 מרץ 2025

קערת פסח: הסמליות, הסידור וההדרכה המעשית לליל הסדר

איך להכין את קערת פסח

קערת פסח, הידועה גם בשם צלחת ליל הסדר או צלחת פסח, היא אחת הסמלים החזקים והמרכזיים של חג הפסח. היא משלבת בתוכה מסורת, זיכרון, מנהגים ועדתיות – ומהווה כלי חינוכי שמעביר את סיפור יציאת מצרים מדור לדור.

מהי קערת הפסח ומה משמעותה?

קערת ליל הסדר פסח כוללת שישה פריטים, כל אחד מהם מייצג חלק מהותי מהחוויות של בני ישראל במצרים או מהמצוות הקשורות לחג:

  • זרוע – חתיכת בשר צלוי, המסמלת את קורבן הפסח ואת “הזרוע הנטויה” שבה הוציא הקב”ה את עם ישראל ממצרים. הספרדים נוהגים להשתמש ברגל קדמית של בהמה ואילו האשכנזים בכנף עוף. חשוב: את הזרוע יש לצלות באש (לא די בבישול במרק), וברוב קהילות ישראל לא אוכלים אותה בליל הסדר עצמו, אלא למחרת.
  • ביצה – ביצה קשה שמסמלת את קורבן החגיגה ומרמזת גם על האבלות על חורבן בית המקדש. הביצה מסמלת גם את מעגל החיים והתחדשות העם. אין לבלבל בין הביצה שבקערת הסדר, שבחלק מהקהילות אוכלים אותה רק למחרת, לבין הביצים הנטבלות במי מלח שמגישים בנפרד בתחילת הארוחה.
  • מרור – ירק מר שמסמל את המרירות שבעבדות מצרים. במקורות חז”ל מוזכרים ארבעה צמחים שיכולים לשמש כמרור: חסת המצפן, עולש ומרור הגינות. באופן אידיאלי משתמשים בחסה – שכמו חיי בני ישראל במצרים, העלים שלה מתוקים אך ככל שמתקדמים לכיוון הגזע, היא הופכת יותר ויותר מרירה.
  • חרוסת – תערובת מתוקה שמסמלת את הטיט והלבנים ששימשו את העבדים בבניית הערים. מורכבת מפירות מרוסקים ויין אדום (המסמל את הדם שמרחו בני ישראל על המשקופים), ולעיתים גם פירות יבשים, אגוזים ותבלינים. את החרוסת אוכלים יחד עם המרור, כדי להקל על המרירות. למתכון חרוסת מסורתית לחצו כאן.
  • כרפס – ירק טרי או מבושל שמברכים עליו “בורא פרי האדמה”. לרוב משתמשים בסלרי, תפוח אדמה או גזר – כל ירק שאינו משמש גם כמרור. את הכרפס טובלים במי מלח, המסמלים את דמעות בני ישראל, וטעימתו בתחילת הסדר אמורה לעורר את סקרנות הילדים ולהוביל לשאלת הקושיות.
  • חזרת – במהלך ההיסטוריה של יהדות אשכנז, החזרת החליפה את המרור המסורתי. הסיבות לכך מגוונות: בלבול בתרגום בין “תמכא” (עשב תבלין מריר) ל”חריין” (שורש חזרת), קושי במציאת עלים ירוקים נטולי חרקים, או פשוט זמינות גבוהה יותר של חזרת במזרח אירופה. בקערות הסדר המודרניות יש מקום גם למרור וגם לחזרת, אם כי שניהם ממלאים את אותו תפקיד סמלי.

למה נקרא “ליל הסדר”?

השם “ליל הסדר” נובע מהסדר המוקפד והמדויק של המנהגים, הברכות, הקריאות והארוחה במהלך הערב. הסדר הקבוע מסייע להעברת המסר החינוכי ומאפשר לכל המשתתפים לעקוב ולהשתתף בטקס המשפחתי.

סדר קערת פסח – איך מסדרים את הצלחת?

יש יותר מדרך אחת לבצע סדר פסח בצלחת, אך הנה הסידור הנפוץ ביותר:

  • בחלק העליון: זרוע וביצה
  • באמצע: מרור וחרוסת
  • בחלק התחתון: כרפס וחזרת

בצד הקערה מניחים גם שלוש מצות מכוסות, אשר מייצגות את כהן, לוי וישראל או את שלושת האבות.

בכל דור ודור חייב אדם לראות את עצמו כאילו הוא יצא ממצרים” – ולכן כל רכיב בקערה נבחר בקפידה, כדי לחבר אותנו רגשית וסמלית לסיפור ההיסטורי שלנו.

קערת פסח במסורות שונות

קערת פסח ספרדית:

  • לעיתים תכלול מרכיבים כמו אגוזים קלויים, חרוסת מתמרים בלבד, ולעיתים גם רוטב מיוחד מצפון אפריקה.

קערת פסח אשכנזית:

  • כוללת לרוב חזרת חריפה מאוד, חרוסת עם תפוחים ואגוזים, ומצות דקות ויבשות.

קערת פסח תימנית:

  • במסורת תימן לעיתים מוסיפים עשבים מרים נוספים וחרוסת מיוחדת עם תבלינים כמו הל וקינמון.

קערת פסח מרוקאית:

  • במסורת מרוקו החרוסת עשירה וסמיכה יותר, עם צימוקים, תמרים ותבלינים מקומיים.

כוס אליהו הנביא

לצד קערת הסדר, מניחים כוס יין נוספת המכונה “כוס אליהו הנביא“. כוס זו מסמלת את התקווה לגאולה העתידית ואת האמונה שאליהו הנביא יבשר על בוא המשיח. בשלב מסוים בליל הסדר, נהוג לפתוח את הדלת לכבודו של אליהו הנביא.

ארבע כוסות היין

במהלך ליל הסדר שותים ארבע כוסות יין, המסמלות את ארבע לשונות הגאולה המוזכרות בתורה: “והוצאתי”, “והצלתי”, “וגאלתי”, “ולקחתי”. כל כוס שותים בשלב אחר של ההגדה, כאשר:

  • כוס ראשונה – בקידוש
  • כוס שנייה – לאחר סיפור יציאת מצרים
  • כוס שלישית – לאחר ברכת המזון
  • כוס רביעית – לאחר הלל

ברכות ליל הסדר ופריטי החובה

במהלך סדר ליל פסח, מברכים על כל אחד מהמאכלים:

  • ברכה על הכרפס: “בורא פרי האדמה”
  • “על אכילת מרור”
  • ברכה על מצה: “המוציא לחם מן הארץ” ו”על אכילת מצה”
  • שתיית ארבע כוסות יין: “בורא פרי הגפן”

הברכות מלוות בסיפור ההגדה, קריאת מה נשתנה ושירה משפחתית.

סיפור משפחתי: מסורות ייחודיות

בכל משפחה יש מסורות ייחודיות הקשורות לקערת הסדר. למשל, במשפחה אחת מקובל שהילד הצעיר ביותר מקבל את הכבוד לסדר את הקערה, ובמשפחה אחרת נהוג שסבא המשפחה מספר סיפור קצר על כל אחד מהמרכיבים תוך כדי הנחתם בקערה. יש משפחות שמוסיפות סימנים אישיים לקערה, כמו תכשיט משפחתי עתיק או חפץ סמלי אחר.

מתכונים נלווים לקערה של פסח:

חרוסת מסורתית

לכל עדה ומשפחה יש את המתכון המסורתי והמיוחד שלה לחרוסת. חרוסת אשכנזית נוטה להיות מבוססת על תפוחים ואגוזים, בעוד שחרוסת ספרדית/מזרחית לרוב מבוססת על תמרים.

חרוסת לקערת הפסח

לחצו כאן למתכון חרוסת מסורתי מלא

הכנת חזרת ביתית

חזרת לבנה:

מצרכים:

  • שורש חזרת טרי
  • 1-2 כפות חומץ
  • מלח לפי הטעם

הכנה:

  1. קלפו את שורש החזרת וחתכו לחתיכות קטנות.
  2. טחנו בבלנדר עם מעט מים וחומץ עד לקבלת מרקם חלק.
  3. הוסיפו מלח לפי הטעם.
  4. שמרו במקרר בצנצנת סגורה.

חזרת אדומה עם סלק:

הוספת סלק לחזרת נותנת צבע אדום יפה וממתנת מעט את החריפות.

מתכוני ביצים לליל הסדר

למרות שהביצה בקערת הסדר היא סמלית בלבד, מקובל לשלב מנות ביצים בארוחת החג:

מצות 

יש מצות רגילות או מצות מקמח מלא או כוסמין.

אחד הסמלים של חג הפסח - מצות

הכנת זרוע עוף

צלייה ישירה של זרוע עוף על האש או בתנור עם מעט תבלינים (רק כסמל – לא נאכלת) – מתכון לזרוע.

איך להכין ביצה לליל הסדר

מבשלים את הביצה עד שהיא קשה לחלוטין- ביצה קשה. חלק מהמסורות קולות את הקליפה קלות באש.

חזרת או מרור:

שוטפים היטב את עלי החסה ומייבשים. אפשר גם לגרר חזרת טרייה.

חמישה רעיונות לשדרוג קערת הסדר

  1. קערת סדר צבעונית לילדים – צרו קערת סדר צבעונית ומשעשעת שתעורר את סקרנות הילדים. השתמשו בכלים קטנים צבעוניים וצרפו כרטיסיות הסבר מאוירות לכל מרכיב.
  2. קערת סדר אישית – הכינו קעריות סדר אישיות קטנות לכל משתתף, כך שכל אחד יוכל לטעום ישירות מהקערה שלו.
  3. קערת סדר מסורתית מיוחדת – השקיעו בקערת סדר מיוחדת שתעבור במשפחה מדור לדור. אפשר לרכוש קערה מעוצבת או אפילו להזמין קערה מקרמיקה בהתאמה אישית עם שם המשפחה.
  4. קערת סדר עם רקע היסטורי – הוסיפו לצד כל מרכיב בקערה פתק קטן עם מידע היסטורי או אנקדוטה משפחתית.
  5. קערת סדר טבעונית/ללא גלוטן – התאימו את הקערה לצרכים תזונתיים מיוחדים. לדוגמה, השתמשו בבשר מן הצומח לזרוע עבור טבעונים, או מצות ללא גלוטן למי שרגיש לגלוטן.

 

לסיכום: קערת פסח – בין מסורת למשמעות חיה

קערת ליל הסדר אינה רק סידור סמלי לשולחן – אלא מפת דרכים חווייתית שמחברת אותנו אל העבר, אל המשפחה ואל המשמעות העמוקה של החירות. בכל קהילה ובכל עדה, צלחת פסח היא ביטוי לזהות, לזיכרון ולהמשכיות.

כאשר אתם מסדרים את קערת הסדר השנה, זכרו שאתם ממשיכים מסורת בת אלפי שנים – אך גם יוצרים זיכרונות חדשים ומשפחתיים שיעברו הלאה לדורות הבאים.

רוצה להעמיק עוד?

היכנסי לעמוד המתכונים לפסח שלנו והשלימי את השולחן עם טעמים, ריחות וסיפורים.

 

שאלות ותשובות על צלחת ליל הסדר

איך מסדרים את קערת פסח לפי המסורת?

לרוב מסדרים לפי הסדר: זרוע וביצה למעלה, מרור וחרוסת במרכז, חזרת וכרפס למטה.

מה ההבדל בין קערת פסח אשכנזית לקערת פסח ספרדית?

בעדות ספרד יש שימוש בתמרים, רטבים נוספים וטעמים מתוקים יותר. בעדות אשכנז – החריפות של החזרת בולטת, והחרוסת מבוססת על תפוחים.

למה יש ביצה בקערת פסח?

הביצה מסמלת גם אבל על חורבן המקדש וגם את קורבן החגיגה שהיה נהוג בזמן המקדש.

מהי צלחת לפסח ואיך היא שונה מקערה רגילה?

צלחת הפסח היא לרוב קערה מחולקת עם סימון של כל אחד מהמרכיבים. כיום יש גם צלחות לפסח מעוצבות עם חריטה או כיתוב.

אפשר להכין קערת פסח טבעונית או ללא גלוטן?

כן. מרבית המרכיבים טבעוניים ממילא, ואת המצה אפשר להחליף בגרסה ללא גלוטן.

האם חייבים להשתמש בקערה מיוחדת לליל הסדר?

לא חייבים. אפשר להשתמש בצלחת רגילה או מגש יפה. ישנן משפחות המשתמשות באותה קערה מדור לדור כמסורת משפחתית, אך העיקר הוא הסמליות והמשמעות של המרכיבים עצמם.

ראו גם
תגובותתגובות

לפני שאתם שואלים – השאלות חוזרות על עצמן אז בבקשה חפשו בתגובות תשובות לשאלותיכם. 

הוספת תגובה
avatar
רונן (01:42 22.04.2025)

תודה רבה לאפרת היקרה על ההסברים המועילים הקערה של פסח, כשמבינים למה עושים כל דבר זה מאד מחבר אותנו. וכאן ההזדמנות להודות לך על כל השנה, שאת מכניסה הרבה אור ושמחה בבתי ישראל עם המתכונים המדוייקים אחד אחד, ועל הסבלנות שיש לך לכולנו.
תבורכי בכל הברכות אמן ואמן

avatar
אפרת סיאצ'י - מתכונים ב10 דקות (08:47 22.04.2025)

תודה רבה רונן