מתכונים ב-10 דקות

מתכונים קלים, מהירים וטעימים

קציצות עדשים כתומות

קציצות עדשים כתומותFavoriteLoadingהוסף מתכון למחברת המתכונים

Rating:
5
On אוקטובר 24, 2017
Last modified:ספטמבר 14, 2018

Summary:

מתכון לקציצות עדשים כתומות טעימות שניתן להכין גם בגרסה ללא גלוטן ובגרסה טבעונית

קציצות עדשים כתומות

מצרכים (כ-20 קציצות עדשים):

כוס עדשים כתומות (אדומות) שטופות היטב

2 תפוחי אדמה בינוניים קלופים

1 גזר בינוני קלוף

כף שמן זית או קנולה

1 ביצה קטנה (*לגרסה טבעונית– ניתן לוותר על הביצה)

3-4 כפות פירורי לחם (*לגרסה ללא גלוטן– ניתן לוותר על פירורי הלחם)

תיבול: כפית מלח, קמצוץ פלפל שחור

ציפוי (לא חובה): כחצי כוס פירורי לחם

*תוספות מומלצות לתערובת הקציצות: שליש כפית כמון, בצל מטוגן, שן שום כתושה ורבע כוס עלי פטרוזיליה קצוצים דק.

אופן הכנה:

-חותכים את תפוחי האדמה והגזר לקוביות בינוניות ומבשלים במים רותחים עד שהם נעשים רכים (כאשר ניתן לנעוץ מזלג בקלות). מסננים מהמים ומועכים לפירה.

-במקביל, מניחים בסיר נפרד כוס עדשים כתומות וממלאים במים. מביאים לרתיחה ומבשלים כ-20 דקות, עד שהעדשים מתרככות (העדשים אמורות להתפרק בבישול). מסננים וסוחטים היטב מעודפי המים.

-מערבבים את הפירה עם העדשים ומוסיפים שמן, ביצה, פירורי לחם, מלח ופלפל שחור.

-מחממים תנור ל200 מעלות. מרפדים את תבנית התנור בנייר אפיה ומשמנים בנדיבות.

-יוצרים קציצות בקוטר של 5-6 ס"מ ועובי כ 1.5 ס"מ. מצפים בפירורי לחם ומניחים על נייר האפיה המשומן.

-מרססים/מברישים מעל מעט שמן ואופים במשך 20 דקות. הופכים בזהירות צד ואופים כ-15 דקות נוספות.

הערות:

  1. ניתן ומומלץ לשדרג את הטעם ולהוסיף לתערובת: שליש כפית כמון, בצל מטוגן, שן שום כתושה ורבע כוס עלי פטרוזיליה קצוצים דק.
  2. כדי לשדרג את המרקם אפשר לגרד בפומפיה גסה את תפוחי האדמה המבושלים במקום למעוך אותם לפירה.
  3. לגרסה ללא גלוטן – יש לוותר על פירורי הלחם.
  4. לגרסה טבעונית – ניתן לוותר על הביצה.
  5. לגרסה טבעונית + ללא גלוטן – וותרו על הביצה ועל פירורי הלחם. טיפ של גולש (מוטי) – "בגרסה הטבעונית, אם משרים חצי מכמות העדשים הכתומות במים וטוחנים אותן במעבד מזון ללא בישול – העמילן שלהן מסייע להדבקה ולמניעת פירוק הקציצה. שדרוג נוסף במרקם אפשר לקבל אם במקום לאפות סתם על נייר אפייה, עושים שימוש במנג'טים מסיליקון. מניחים מעט שמן זית בכל מנג'ט וכף מהעיסה ואופים ב 200 מעלות כ 25 דקות".
     

אשמח לשמוע איך יצא לכם בתגובות למטה 🙂

אהבתם? שתפו

101 תגובות

הוסף תגובה
  1. מתכון דיי גרוע. הקציצות ממש מתפרקות בלי ביצה ובלי פירורי לחם. כדאי היה להמליץ על שילוב טחינה להדבקה…

    1. היי נעמי,
      לא הייתי רושמת שזה אפשרי אלמלא הכנתי בעצמי וזה הצליח.
      יכולת לפנות אליי בזמן אמת ולשאול מה אפשר לעשות כדי לאחד את התערובת והייתי עוזרת בשמחה.

    1. היי נילי,
      אני מניחה שבמקום תפו"א אפשר לשים כ300 גרם ברוקולי מבושל קצוץ דק. לא ממליצה לוותר על הביצה במקרה הזה כדי שתדביק את התערובת.
      חג שמח ושנה טובה 🌷

  2. שלום ושנה טובה, נראה נפלא!
    במה ניתן להמיר את תפוחי האדמה? – או להשמיט לגמרי? –
    (מנסה להימנע מפחמימות ככל יכולתי – קטניות 'עוברות'..)
    תודה!

    1. היי ספיר,
      הביצה משפרת את המרקם אבל אפשר להכין גם בלי. אין צורך להוסיף שום דבר.

  3. הי אפרת, את טבחית מעולה… הכנתי לפי המתכון שלך עם תוספות, רק ששמתי קסבורה במקום פטרוזיליה כי לא היה לי, ויצא מאוד טעים. תודה לך על המתכון
    ג'ודי

    1. כן אפשר. אם יש ירק שמתרכך מהר יותר ניתן להוציא אותו ולהשאיר את האחר להמשך בישול.

    1. היי צופיה,
      אולי אפשר להמיר בבטטה רק שיכול להיות שיהיה צורך להוסיף יותר פירורי לחם כדי שהתערובת תהיה יציבה.

  4. היי אפרת

    תודה

    בקשר לעדשים הכתומות כן כמובן אני מבשלת כמו שכתוב במתכון ,

    וכשבישלתי פעם הקליפות הוסרו לחלוטין בבישול , מה הכונה מתפרקות הכוונה גם נחצות לגמרי ? מתפרקות לחלקים קטנים?
    ידוע לי שלבשל עדשים כתומות דרוש רק 2 או 3 דקות כך מומלץ אבל זה כדי שלא יתפרקו.
    איך אני יודעת שהן מוכנות לחלוטין מבחינת התפרקותן?

    1. העדשים הכתומות מתפרקות בבישול וזה בסדר שיתפרקו. זה גם מה שמסייע לחומרים להדבק כשמכינים קציצות.
      בזמן הבישול, הקליפות מוסרות, הן נחצות וחלק מהן גם מפרקות לחלקים. בסופו של דבר הן צריכות להיות רכות מספיק.

  5. היי אפרת
    אני משרה ומנביטה עדשים כתומות האם עדיין למלא כוס כי אחרי השריה והנבטה הכמות יוצאת רבה יותר מכוס עדשים?

    1. היי עינת,
      אפשר להשתמש בתפוחי אדמה אדומים.
      שימי בסביבות שני שליש כוס במקום כוס. את מבשלת את העדשים המונבטות כן?

  6. היי אפרת

    שמתי שמן מעל הקציצות שימנתי נייר אפייה ועדיין יצא לי יבש רק הצד החיצוני למרות שיצאו טעימות האמת ששמתי גם שיבולת שועל ולא פירורי לחם אולי בגלל סוג שיבולת השועל?

    אם אני רוצה להכפיל קציצות כי יצאו מעט מאוד האם להכפיל רק את הירקות ?

    תודה

    1. יכול להיות שזה קשור גם לשיבולת השועל אבל לדעתי זה שמן הקוקוס, אולי הוא פחות מתאים לשימון הקציצות.
      את יכולה להכפיל את כל החומרים או רק את הירקות ואז טעם העדשים יהיה פחות מורגש.

  7. היי, ראיתי את התגובות פה שיצא יבש וכו.. אז החלטתי לאפות בתבנית מאפינס ואת היתר בתבנית קטנה ולחתוך לריבועים….יצא מהמםםםם…..המאפינס בפנים היה רך כמו פירה והחיתוכיות היו כמו ציפס כלומר אפוי יותר טעים מאוד…..לא שמתי פירורי לחם והוספתי קורנפלור…..טיגנתי בצל ושמתי על 200 מעלות כחצי שעה בערך….תודה על המתכון הבריא והטעים

    1. בגדול אפשר, השאלה אם הקישוא והבטטה יחזיקו את התערובת אם לא שמים ביצה.

  8. היי

    האמת שגם לי יצאו יבשות מבחוץ שמתי על חום עליון ותחתון ביחד .
    האם גם אז צריך להפוך?

    והאם צריך שמן כחלק מהתערובת או שמספיק שטיגנתי בצל?

    1. היי עינת,
      שימנת את נייר האפיה בנדיבות והברשת את החלק העליון בשמן?
      אפילו ששמת על חום עליון וחום תחתון מומלץ להפוך.
      בתערובת עצמה יש כף שמן. אם טיגנת בצל עם שמן אז לא צריך.

      1. היי אפרת

        כלומר לאפות 20 דקות להפוך לעוד רבע שעה ולא 35 דקות צד אחד כששמה חום עליון וחום תחתון אז אולי עדיף לשים חום עליון ואחרי שהופכת חום תחתון האמת שמתי על 180
        אבל לא שמתי שמן מעל .אבל הוספתי כף קמח כוסמין ובלי פירורי לחם .

        1. נכון. 20 דקות חום עליון ותחתון ואז להפוך ולאפות עוד רבע שעה. את יכולה לנסות את שני סוגי האפיה, מה שיוצא לך יותר מוצלח תאמצי.
          בלי פירורי לחם הקציצות יוצאות יותר יבשות בחלק החיצוני, במיוחד אם לא משמנים אותן.

      2. היי אפרת

        אם טיגנתי את הבצל בשמן עדיין צריך לשים שמן מעל הקציצות ולהבריש את נייר האפייה כדי שלא יצאו יבשות או שאפשר לוותר? ואם לא מטגנת את הבצל האם צריך גם לשים שמן בתוך התערובת וגם מעל ? וגם על נייר האפייה או שאפשר לוותר על משהו?
        ולא משתמשת בפירורי לחם את האמת מפריע לי כמות הנתרן הגבוה בהם מה דעתך?
        את האמת משתמשת בשמן קוקוס מהי הכמות הרצויה בשמן זה למתכון הזה לטגן את הבצל או להוסיף לתערובת?

        הרבה תודה לך מראש .

        1. היי עינת,
          גם אם טיגנת את הבצל רצוי להבריש את הקציצות בשמן ולשמן את נייר האפיה מאחר וטיגון הבצל לא משפיע על החלק החיצוני של הקציצות, רק על הפנים.
          עדיף לטגן בצל עם 1-2 כפות שמן ולוותר על כף השמן בתערובת. בכל מקרה לא ממליצה לוותר על שימון נייר האפיה והקציצות אחרת הן שוב ייצאו יבשות מבחוץ.

  9. היי
    הכנתי הכול לפי ההוראות עם ביצה ופירורי לחם ויצא יבש וקמחי טירוף…משהו שאפשר להוסיף עכשיו שישנה? ולעתיד?

    1. היי ענבר,
      הן יצאו יבשות גם מבפנים או רק מבחוץ?
      פעם הבאה אפשר להכין אותן קצת עבות יותר. יכול להיות גם שהתנור ייבש אותן. אפית בטורבו או בתוכנית אפיה רגילה (קו עליון וקו תחתון)? אפשר גם לאפות אותן קצת פחות זמן כדי שלא יתייבשו.

      1. היי אפרת

        איך עדיף לאפות אותן באפיה רגילה גם קו תחתון וגם עליון או קודם קן עליון ואחר כך קו תחתון שלא יצאו יבשות

    1. היי,
      יכול להיות שתוספת של 2 כפות שמן תעזור. יכול להיות גם שהקציצות נאפו יותר מידי בתנור ולכן כדאי להוציא אותן 5-10 דקות לפני.
      בנוסף, כדאי לעשות אותן קצת יותר עבות.

  10. הכנתי
    הוספתי בצל מטוגן ופטרוזליה כפי שהמלצת
    יצא להיטט!
    הקטנה שלי זללה ואני היתי מאושרת שהיא אוכלת משהו ככ בריא.
    תודה לך

    1. היי טל,
      בקישואים ובקולרבי יש המון נוזלים לאחר בישול לכן אני לא בטוחה שכדאי. אני חושבת שעדיף להמיר בבטטה בגודל בינוני. מומלץ לבשל אותה ולגרד בפומפיה גסה כדי שלא תרכך יותר מידי את התערובת.

  11. שלום אפרת,
    אני נהנית מאד מהאתר שלך,
    אתמול הכנתי את קציצות העדשים ויצאו ממש טעימות!
    תודה.
    רציתי לשאול האם ידוע לך אולי מה הערך הקלורי שלהן?!
    (דיאטה…)

    1. היי דנה,
      אפשר להגיש אותן לצד טחינה וסלט טרי או עם פתיתים טריים וסלט.
      שבוע טוב 🙂

  12. יופי של מתכון. תודה.
    עשיתי את הגרסה הטבעונית, ללא פירורי לחם.
    טיפ קטן – בגרסה הטבעונית, אם משרים חצי מכמות העדשים הכתומות במים
    וטוחנים אותן במעבד מזון ללא בישול – העמילן שלהן מסייע להדבקה ולמניעת פירוק הקציצה.
    שדרוג נוסף במרקם אפשר לקבל אם במקום לאפות סתם על נייר אפייה, עושים שימוש במנג'טים מסיליקון. מניחים מעט שמן זית בכל מנג'ט וכף מהעיסה ואופים ב 200 מעלות כ 25 דקות.

  13. שלום
    לאחרונה במקום לחכות רעבים עד שאמא שלי תחזור מהעבודה ותבשל..
    התחלתי להכין דברים ממתכוני הילדים
    הכל יוצא טעים וכל כך קל!!!!!!
    תודה רבה רבה!!!

  14. הכנתי אתמול בערב עם תפוא, בטטה גזר ובצל מגורד ומטוגן עם שום ותבלינים והיום שוב. כל כך מוצלח! תודה תודה

    1. היי אבי,
      אני חושבת שאפשר לשים בטטה בינונית. מומלץ לבשל אותה ולגרד בפומפיה גסה כדי שלא תרכך יותר מידי את התערובת.

  15. זה לא עובד בלי ביצה.
    עשיתי בדיוק לפי המתכון, סחטתי את העדשים מכל הנוזלים והבלילה יצאה טובה, לא רטובה ולא יבשה מדי.
    אבל אחרי האפייה זה נשאר פירה.
    אולי פעם הבאה כדאי להוסיף קורנפלור מדולל במעט מים במקום הביצה.

    1. היי רועי,
      זה אמור להיות כמו פירה מבפנים. הביצה עצמה רק מעניקה מעט יותר אווריריות. אם רוצים שהמרקם בפנים יהיה קצת יותר מוצק וקשה אפשר להוסיף קורנפלור.

      1. אני לא מדבר על רמת המוצקות.
        אי אפשר היה אפילו להפוך את הקציצות כי הן פשוט התפרקו בהפיכה.
        אחרי זה מעכתי מחדש והוספתי קורנפלור וזה הסתדר.

    1. היי דניאל,
      יש הערה בתחתית המתכון לגבי גרסה טבעונית. הוספתי כרגע הערה גם במצרכים עצמם.
      יום נפלא

    1. היי אבי,
      העדשים הכתומות מתפרקות בזמן הבישול ולכן תורמות למרקם יציב. גם הטעם שלהן הוא קצת שונה.
      אני מניחה שאפשר להכין גם עם עדשים ירוקות אבל אולי הייתי טוחנת אותן קצת אחרי בישול.

    1. היי ענת,
      אני חושבת שבטטה תתאים רק שיהיה צורך אולי להוסיף יותר פירורי לחם כדי שהתערובת תהיה יציבה.

חזור למעלה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

כל הזכויות שמורות לאתר מתכונים ב10 דקות © 2013
אין להעתיק, לשכפל, להפיץ, למכור, לשווק מידע כלשהו מהאתר, לרבות תמונות וטקסטים, ללא קבלת אישור מראש ובכתב מהנהלת האתר
Frontier Theme | מפת אתר