מתכונים ב-10 דקות

מתכונים קלים, מהירים וטעימים

צבעי מאכל מסוכנים

צבעי מאכל מסוכנים

צבעי מאכל במזון שאנו אוכלים

צבעי מאכל

רבים מהמזונות אותם אנו צורכים עוברים תהליכי תיעוש ומוספים אליהם חומרים משמרים, כימיקלים וצבעי מאכל. חומרים אלה הופכים את המזונות למושכים, צבעוניים ויפים מה שמעודד רכישה שלהם והופך אותנו ואת ילדנו למכורים לטעמים שמזיקים לגופנו.

אמנם משרד הבריאות מגביל את המינונים של צבעים אלו אך הם עדיין קיימים במזונות רבים. היתרון הוא ששמם חייב להיות כתוב וזה המקום שלנו כצרכנים לבחור את המזונות שאנו מכניסים הביתה ולגוף.

מטרת הפוסט הבא הינה לסייע לכם לזהות את שמותיהם של החומרים המסוכנים על גבי האריזה, להימנע מרכישתם וכך להפחית את הצריכה היומית שלהם.

קיימות שתי קבוצות עיקריות של צבעי מאכל:

  • צבעי פחם – מזונות ומשקאות בצבעים כתומים, צהובים, שחורים, סגולים, כחולים ואדומים (שׁאינם טבעיים) לרוב יכילו את קבוצה זו של צבעי מאכל. צבעי מאכל מסוג זה מכילים חומר הנקרא בנזן,  אותו גופי בריאות ברחבי העולם הגדירו כחומר המעודד היווצרות של מחלת הסרטן.
  • צבעי אזו – צבעי מאכל המבוססים על תרכובות של כימיקלים, נפט ופחם. רוב החומרים הללו מסיסים במים.

איך תזהו אותם ?

כל מזון המסומן בצמד האותיות והמספרים שנעים בטווח שבין E100-E181 נחשבים לצבע מאכל. בישראל, בשונה ממדינות אחרות, משרד הבריאות מחייב לציין רק ארבעה מהם:

E-102,E-110,E-153,E129.

לכן, נסייע לכם בעזרת סימנים בסיסיים הקשורים לקבוצות מזון וצבעיהם לזהות חומרים נוספים שגם הם נחשבים למזיקים לבריאות.

צבעי מאכל שמומלץ שלא לצרוך בכלל בשל סכנה בריאותית

  • טרטרזין – צבע צהוב – E102 – מוסיפים אותו למרקים מוכנים, אטריות, משקאות קלים ומאפים. מעודד היווצרות של בעיות קשב וריכוז אצל ילדים, טשטוש בראייה, מיגרנה וכאבי ראש. בנוסף, עלול לגרום לבעיות רפואיות בבלוטות הלימפה והתריס, מעודד פגיעה בכרומוזומים ונחשב למסוכן מאוד. לעתים משלבים אותה עם חומצה בנזואית מה שעלול לגרום לנזקים אצל ילדים.
  • סנסט ילו – צבע כתום-צהוב – E110 – מוכנס לריבות, משקאות קלים, דגני בוקר ומאפים. מעודד היווצרות של גידולים בכליות, גורם להפרעות במערכת העיכול, סוגים שוני של אלרגיות, הקאות וכדומה. כאשר משלבים אותו עם צבע מאכל אדום הוא עלול לגרום להפרעות נשימה.
  • אזורובין – צבע אדום – E122 – מוכנס למגוון של ממתקים. עלול לגרום להיווצרות של גידולים סרטניים, דלקות בעור, בעיות קשב וריכוז ובעיות בדרכי הנשימה. מוגדר כמסוכן לילדים.
  • פונסו – צבע אדום – E124 – מוכנס לאבקות מרק, נקניקים, מרקים, ריבות, פירות משומרים, מעדני ג’לי למיניהם. מעודד גם הוא אלרגיות, עלול לגרום לסרטן, לבעיות נשימה ואסתמה.
  • אריטרוצין – צבע אדום – E127 – מעודד מצב של עלייה של חלבון מסוים שקושר יוד, עלול לפגוע בכרומוזומים ומעודד הפרעות קשב אצל ילדים. פוגע בכלי הדם וכאשר מערבבים אותו עם צבעים כחולים הוא עלול ליצור בעיות במערכת הנשימה.
  • אלורה – צבע אדום – E129 – מוכנס לעוגות, בשרים מעובדים ובדובדבנים מסוכרים. גורם לאלרגיות ולהיווצרות של גידולים. אסור לשימוש עבור אנשים שרגישים לאספירין או סובלים מבעיות בדרכי הנשימה.
  • אינדיגו קרמין – צבע כחול – E132 – מוכנס לגלידות, דגני בוקר, ארטיקים וממתקים. עלול ליצור בחילות, לעלות את לחץ הדם ולעודד היווצרות של סוגים שונים של אלרגיות ובעיות במערכת הנשימה. אצל ילדים מעודד בעיות קשב וריכוז.
  • צבע כחול – E133 – נהוג לשלבו עם טרטזין כדי ליצור צבע ירוק. מוכנס למשקאות קלים, מעדני ג’לי, גלידות וארטיקים. חושדים כי הוא מעודד גידולים במוח, גורם להיווצרות בעיות קשב וריכוז אצל ילדים.

בשונה מהם, קיימים קבוצת צבעי מאכל המיוצרים על בסיס מזונות, וויטמינים, מינרלים או אצות. הם נחשבים ליקרים יותר, לכן לא תמצאו אותם הרבה, מה גם שהם מקצרים את חיי המדף של המוצרים. צבעי מאכל אדומים או כחולים  נקראים E163 או E162 ומפיקים אותם מענבים, ורדים, דובדבנים, סלק או כרוב סגול. יש אותם בסוכריות, יוגורטים, גלידות, תערובות לעוגות, משקאות מבוססי פירות וגלידות.

צבעי מאכל צהובים או כתומים נקרא E101 או E160 ומפיקים אותם מחלב, ביצים, עגבניות, חמאה או תירס. תמצאו אותם במוצרים כמו מאפים, קמחים, לחמים, דגני בוקר, חרדל, גלידות, רטבים לסלטים, שמנים לבישול וגבינות.

צבע מאכל ירוק נקרא E140. משתמשים בו בעיקר לפסטות ירוקות ותרד שעבר ייבוש והוא מופק מעלים ירוקים.

טיפים להפחתת צריכה של צבעי מאכל מסוכנים:

-כשאתם עורכים קניות בדקו מה רשום על כל אריזה שאתם רוכשים.

-העדיפו משקאות או מאכלים עם צבע מאכל טבעי או ללא צבע מאכל בכלל.

-הימנעו מצריכת סוכריות לקישוט עוגה בצבע כסף ובכלל מכל מאכל שצבעו כסף או זהב. מדובר במתכות רעילות למאכל.

-הכינו צבעי מאכל טבעיים בעצמם. לדוג'- מחית מרוכזת של סלק לצבע ורוד, תרד- לצבע ירוק, אוכמניות לצבע סגול ועוד.

 

מומלץ לקרוא מדריך בנושא הכנת צבעי מאכל טבעיים.

אשמח לשמוע איך יצא לכם בתגובות למטה 🙂

אהבתם? שתפו

אינסטגרם

8 תגובות

הוסף תגובה
  1. בוקר טוב אפרת.
    מזמן רציתי להחמיא לך על המתכונים המעולים ומדויקים. אני אישית משתמשת כמעט בכל
    הקטגוריות של המתכונים ותמיד התוצאה היא מעולה, למרות הגדלת כמויות הרכיבים באופן יחסי ובהתאם לכמות הסועדים. המתכונים מותאמים למבשלים בבית שרמת המקצועיות היא עממית. בנוסף, רוצה להודות לך על המידע החשוב שפרסמת כאן. גם האתר עצמו בנוי בצורה נוחה וקלה. כל הכבוד!!!!

  2. איזה מקסימה את שחוץ מהמתכונים הקלים והטעימים שלך את עוד מפרסמת דברים כאלו מועילים כמו הכתבה הזו ושל שבוע שעבר וכו׳ ממש מועיל!
    תודה! 👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻

  3. כל הכבוד לך שאת מייחסת לזה חשיבות
    בגלל כל התעשיה של האוכל המתועש הזה והצבעי מאכל האלה לא פלא שכל ילד שני יש לו קשב וריכוז ואי אילו בעיוצ כאלו ואחרות שלפני כל התעשיה הזאת זה לא היה
    ברגע שאנחנו הצרכנים נשים לב לזה ונפסיק לרכוש את זה אולי ככה זה יפסק
    תודה רבה לך על המתן מודעות לאחרים

חזור למעלה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

כל הזכויות שמורות לאתר מתכונים ב10 דקות © 2013
אין להעתיק, לשכפל, להפיץ, למכור, לשווק מידע כלשהו מהאתר, לרבות תמונות וטקסטים, ללא קבלת אישור מראש ובכתב מהנהלת האתר
Frontier Theme | מפת אתר