מתכונים ב-10 דקות

מתכונים קלים, מהירים וטעימים

מתכון לפלאפל

מתכון לפלאפלFavoriteLoadingהוסף מתכון למחברת המתכונים

Rating:
5
On דצמבר 24, 2017
Last modified:יוני 25, 2019

Summary:

מתכון לכדורי פלאפל מטוגנים גם בגרסה ללא גלוטן

מתכון לפלאפל

מצרכים (כ-25 כדורים):

כוס וחצי גרגירי חומוס יבשים (מהזן הקטן) שהושרו במים לפחות 12 שעות

כוס עלי כוסברה

כוס עלי פטרוזיליה

בצל קטן קלוף חצוי

5 שיני שום קלופות

חצי פלפל ירוק חריף (לא חובה)

כף גדושה שומשום

2 כפות גדושות פירורי לחם או כף גדושה קמח חומוס

3-5 כפות מים (לפי הצורך)

1 כפית אבקת סודה לשתיה

*שמן לטיגון עמוק (1 ליטר לפחות)

תבלינים: כפית מלאה כמון, כפית פפריקה מתוקה, כפית מלאה מלח, רבע כפית פלפל שחור

אופן הכנה:

-מניחים במעבד מזון את גרגירי החומוס, עלי הכוסברה, עלי הפטרוזיליה, בצל קטן חצוי, שיני שום, פלפל ירוק חריף וטוחנים עד לקבלת מרקם גרגירי אחיד. מוסיפים שומשום, פירורי לחם ותבלינים. את המים מוסיפים בהדרגה עד לקבלת מרקם לח ומשחתי, כזה שאפשר ליצור ממנו כדורים יציבים.

-בשלב זה למי שיש זמן – מומלץ להכניס את התערובת למנוחה במקרר במשך חצי שעה-שעה. מי שאין לו זמן- אפשר לוותר על החלק הזה.

-מוסיפים לתערובת כפית אבקת סודה לשתיה ומערבבים היטב (הסודה לשתיה מעניקה אווריריות לפלאפל ומתחילה לפעול מיד לכן מומלץ להוסיף אותה בסוף, לפני הטיגון).

-מחממים סיר קטן עם שמן עמוק (בגובה 3-4 ס"מ). בעזרת ידיים לחות יוצרים כדורים קטנים בקוטר של כ-3 ס"מ ומועכים ממש מעט. כשהשמן חם, מוסיפים את הכדורים לשמן (כדור אחר כדור, לא בבת אחת). מטגנים במשך 2-3 דקות, עד להשחמה יפה ומעבירים לנייר סופג (מומלץ לטגן כל פעם 7-9 כדורים, תלוי בקוטר הסיר).

*מומלץ להגיש עם טחינה ו/או חומוס, צ'יפס מתנפח, פיתות, סלט ירקות, חמוצים וכו'.

הערות:

1. אפשר להכין את התערובת מראש ולשמור במקרר. במידה ומכינים מראש לא לשכוח להוסיף את אבקת הסודה לשתיה לפני שמטגנים.

2. אם הכנתם יותר מידי אפשר להקפיא את כדורי הפלאפל לפני הטיגון.

3. לא מומלץ להשתמש בגרגירי חומוס משקית קפואה או מקופסת שימורים, הם לא מתאימים לטיגון.

3. הפלאפל מתפרק לכם בטיגון? זה יכול להיות כתוצאה מאחת הסיבות הבאות:

(א) חוסר נוזלים בתערובת (המרקם גרגירי ולא יציב) – הוסיפו עוד מים בהדרגה ולפי הצורך והכניסו את התערובת למקרר לחצי שעה לפחות.

(ב) עודף נוזלים בתערובת (המרקם רך מידי) – הוסיפו עוד 1-2 כפות פירורי לחם או כף קמח חומוס לפי הצורך והכניסו את התערובת למקרר לחצי שעה לפחות.

(ג) השמן לא מספיק חם ויש צורך להניח לו להתחמם יותר לפני הטיגון.

אשמח לשמוע איך יצא לכם בתגובות למטה 🙂

אהבתם? שתפו

אינסטגרם

124 תגובות

הוסף תגובה
  1. תודה רבה לך על המתכונים הם מהממים
    רציתי לשאול כתוב במתכון שצריך גרגרי חומוס קטנים ויש לי גרגרים גדולים האם זה בסדר?

  2. שלום אפרת, תודה על המתכונים שכתובים בצורה ממש ברורה.
    שאלה- אפשר להשתמש בקופסת שימורי חומוס?
    תודה

  3. שלום,
    ניסיתי לטגן עכשיו כדור אחד ולראות אם טעים
    בפועל יש לזה טעם מידי חזק של פטרוזיליה
    מה אני יכולה להוסיף בשביל לטשטש את הטעם?

    1. תכפילי את כל הכמויות ב-3 למעט אבקת הסודה לשתיה שנשארת כפית מלאה.

  4. היי אפרת, תודה על אתר מעולה!! נהנית ממנו במגוון תחומים כבר המון זמן 🙂
    כתבת שניתן להקפיא כדורים לפני הטיגון. השאלה האם צריך אח"כ להפשיר אותם? או לזרוק קפואים לשמן הרותח?.. תודה!

  5. אז הכנתי בעבר כמות גדולה וחצי עיסה הקפתי.
    אתמול הפשרתי אך בסוף לא טיגנתי.. כמה זמן זה יכול להישאר במקרר? יהיה טוב עד יום ראשון? והאם יהיה בסדר גם בתנור? תודה

    1. לדעתי אפשר לשמור במקרר עד יום ראשון.
      עדיף לטגן (לא יודעת איך זה יוצא באפיה).

    1. היי נסטיה,
      לא מומלץ להשתמש בחומוס קפוא מהסיבה שהוא לא מתאים לטיגון (הוא מתפרק).

  6. תודה על האתר המוצלח! יש לי 2 שאלות:
    1. האם יהיה טעים אם אקפיא כדורים אחרי טיגון? שיהיה מלאי אוכל לחופש במקפיא…
    2. הכנתי היום את העיסה (שני) ורוצה לעשות שוב כדורים טריים ביום רביע- האם לשמור את העיסה במקפיא או במקרר? (יומיים)
    תודה!

    1. היי רעות,
      1. אפשר להקפיא את הכדורים לאחר טיגון וקירור לטמפ' החדר.
      2. אם זה יומיים אפשר לשמור במקרר.

  7. הבן שלי בן ה 13, הכין את המתכון הזה, וזה פשוט וקל וטעים פי אלף ממה שקונים בחוץ.
    מתכון באמת מנצח

  8. הי! הכנתי אתמול את הפלאפל והטעם יצא מושלם, אבל לא הצלחתי להגיע למרקם טוב- השמן היה חם מספיק, אבל הכדורים יצאו מהטיגון במעין מרקם כמו של ספוג ולא קשיח וקריספי שמתפצח בביס ונימוח מבפנים..איך אפשר לתקן לפעם הבאה? וגם, היו לי מעין בקעים כאלה שנוצרו בכדורים בזמן הטיגון, איך אפשר למנוע אותם?
    תודה רבה!!

    1. היי ניצן,
      הכדורים יצאו במרקם ספוגי מיד כשהם יצאו מהטיגון? אם כן, בטוח שהשמן היה מספיק חם? איך בדקת את זה?

    2. כן 🙁 חיכיתי בערך עשר דקות עד ששמתי את הכדור הראשון (השמן לא היה חם מספיק), ורק אחרי שהוא היה חום וקיבל צבע וראיתי שנוצרות סביבו בועות שמן מהחום המשכתי להכניס כדורים נוספים..

    3. אולי שמת יותר מידי כדורים ואז הטמפ' של השמן התקררה כתוצאה מזה?
      טיגנת על אש גבוהה?

    4. כן טיגנתי על אש גבוהה, ובערך עשרה כדורים ב- זמנית בסיר.. מה צריך לשנות?

  9. הי, ראשית המתכונים שלך פשוט מושלמים ! מאז שהתוודעתי לאתר התחלתי להכין ארוחות צהריים באופן קבוע ! הפלאפל יצא טעים והמרקם הפנימי טוב אבל החוץ יצא קשה ונוקשה. האם אפשר לקבל הנחייה לגבי הטמפרטורה של השמן? תודה !

    1. היי ענת,
      אם החוץ יצא קשה מידי כנראה שהשמן היה חם מידי.
      כדי לבדוק אם השמן בטמפ' נכונה– יש לזרוק לשמן כמות קטנה מהתערובת (ממש ליצור עיגול קטנטן) או קובית לחם קטנה. אם החתיכה שוקעת, השמן עדיין לא חם מספיק. אם החתיכה צפה במהירות ומיד משחימה- השמן חם מידי ואז רצוי להסיר את הסיר מהאש ולהמתין שהשמן יתקרר מעט או להוסיף קצת שמן קר. בדיקה נוספת: יש להכניס כף עץ לתוך השמן. השמן מוכן לטיגון כאשר נוצר סביב הכף בעבוע עדין. אם נוצרות בועות גדולות זה אומר שהשמן חם מידי.

  10. היי אפרת , אני בישלתי את גרגרי החומוס לא הרבה זמן הם לא כול כך רכים אבל כן מבושלים אפשר להכין מזה את הפלאפל או שהוא יתפרק ?

    תודה

  11. היי אפרת
    קודם כל המתכונים שלך ממש מעולים!
    כיף להכין ולבשל שיש כאלו מתכונים..
    אז קודם כל- תודה ענקית!

    עכשיו לגבי הפלאפל..
    הכנתי את העיסה
    ובזמן הטיגון כאשר אני מכניסה את הפלאפל (כרגע..)
    הכל מתפורר לי ומשחים את השמן. כאילו הוא לא עומד בזה
    ופשוט הכל נמס.
    למה?
    אשמח לדעת ממה הבעיה.
    שוב תודה 🙂

    1. היי שירה,
      השמן מספיק חם?
      המרקם של התערובת יצא רך מידי או גרגירי ולא יציב?

    2. לא שמתי לב שענית לי..
      סליחה על האיחור
      ותודה רבה כל המענה הזריז!
      השמן לפי דעתי היה חם והעיסה היתה יציבה (אני חושבת).
      בסופו של דבר בליית ברירה שפכתי המון המון פירורי לחם וזה הסתדר
      יצא מעולה ממש.
      תודה!

    3. שמחה שבסוף הסתדרת 🙂
      תודה שחזרת לעדכן!
      שבוע נפלא

  12. הי אפרת,
    אני צריכה להכין חלק מטוגן וחלק אפוי…(העדפות שונות של הסועדים 😊).
    האם אפשר להשתמש באותה תערובת עבור שניהם?
    במידה ולא, על מה לוותר או להוסיף במתכון זה עבור האפויות?
    תודה
    לימור

    1. היי לימור,
      באפיה הם פחות עסיסיים וטעימים מאשר בטיגון.
      באפיה כדאי להוסיף לתערובת 2 כפות שמן (הייתי אפילו אולי משלבת כף שמן עם 2 כפות טחינה גולמית). מומלץ לשמן בנדיבות את נייר האפיה ואת הכדורים עצמם.

  13. הי אפרת בסוף השריתי 24 שעות, האם אפשר לוותר על הפטרוזליה ולשים רק כוסברה או עדיף לוותר כבר על שניהם?

  14. היי אפרת

    רוצה להכין את הפלאפל להיום בערב ואין לי 12 שעות השריה. איך אפשר לקצר במינימום את זמן ההשריה? אולי להשרות במים רותחים במקום פושרים?
    תודה

  15. הסתבכתי נראה לי עם הטמפרטורה של השמן. הכדורים יצאו שחומים ויפים אך רכים מדי בפנים. אני מבינה שהשמן כנראה היה חם מדי לטיגון. האם במקרה כזה כדאי להנמיך את הלהבה ואז להמשיך לטגן? אם אני מוסיפה שמן קר, איך למנוע מהשמן שוב להתחמם יתר על המידה. לגבי הטיפ שלך לבדיקת שמן עם גזר/לחם, לא הבנתי מהו מצב הביניים?

    1. במקרה כזה צריך להוריד את טמפ' השמן. אפשר לעשות זאת על ידי הוספת עוד קצת שמן קר.
      לבדיקת טמפ' נכונה יש לזרוק חתיכת גזר לשמן. אם הגזר צף מיד אבל לא משחים – השמן מוכן לטיגון.
      אם הגזר צף ומשחים מיד, יש להנמיך את האש ולהמתין שהשמן יצטנן מעט.
      אם הגזר שוקע או צף בקושי – יש להמשיך לחמם את השמן.

  16. אפרת, תודה רבה לך על כל המתכונים המוצלחים. הכנתי את הפלאפל. היום וקצרתי הרבה מחמאות. יצא לי מושלם. ההוראות שלך תמיד מפורטות. את אלופה!!!

    1. היי רותם,
      לא מומלץ להשתמש בחומוס קפוא מהסיבה שהוא לא מתאים לטיגון (הוא מתפרק).

    1. אפשר להקפיא לפני או אחרי טיגון. עדיף להקפיא את הכדורים לפני טיגון.

  17. שלום אפרת
    האם אפשר לאפות את הפלאפל בתנור פשוט מסיבות בריאותיות ודיאטטיות כמובן, אם כן אז באיזה אופן? תודה!

  18. בוקר טוב,

    רציתי לשאול אם אני מקפיאה את התערובת לפני הטיגון, מתי אני מוסיפה את הסודה לשתיה לפני ההקפאה או לפני הטיגון?

    תודה על כל המתכונים הנפלאים.

  19. אם נשאר לי חומוס, חאני מעוניינת להכין ממנו פלאפל במועד אחר. האם מומלץ להקפיא אותו כחומוס או כתערובת מוכנה לפלאפל? תודה.

  20. מתכון מצוין וטעים.
    שאלתי: הכדורים לאחר טיגון יוצאים לי בצבע חום כהה. על 2 כוסות חומוס לפני השריה אני שמה חבילה שלמה של כוסברה אולי בגלל זה? האם את יודעת איך מגיעים לצבע חום בהיר כמו בפלאפליות? מה הסוד שלהם?
    תודה מראש

    1. היי אורנה,
      אני לא יודעת בדיוק מה הם שמים בתערובת אבל לדעתי זה קשור בתערובת עצמה וגם בזמן הטיגון.

  21. הי
    צריכה להכין את הפלאפל לרביעי בבוקר. אפשר להכין את התערובת ערב לפני ורק לטגן בבוקר?
    תודה
    יפעת

  22. תודה על התשובה המהירה אפילן בערב פסח אני לא עןזבת את האתר שלך אני מכורה אליו תודה רבה על הכל

    1. היי הודיה,
      חומוס מבושל ורך פחות מתאים. זה ישנה את המרקם לעיסתי. עדיף גרגירי חומוס שהם עדיין קשים (אך מושרים).

  23. תודה רבה לך על המתכון המנצח, יצא מעולה ואפילו לא טיגנתי בשמן עמוק אלא השתמשתי בתבנית מיוחדת על הכיריים שנקראת
    Ebleskiver

  24. היי, אחלה מתכון. יצאו לי כדורים מושלמים מבחינת המרקם והצורה, אבל הטעם יצא טפל. השרתי 4 כוסות חומוס יבש שיצאו 8 כוסות. לקחתי שלוש כוסות בהתאם למתכון.האם נכון? היחס בין חומוס יבש למושרה הוא פי 2.

  25. היי,
    איזה כיף לנסות עוד מתכון שלך ולהצליח!!!
    מעבר ל-5 כפות מים הוספתי 5 כפות נוספות עד שהצלחתי ליצור עם הידיים כדור שלא מתפרק…ולכן המסקנה היא להוסיף בהדרגה לפי התחושה.
    הוספתי לתערובת כפית גרגירי כוסברה שלמים שמעכתי עם פטיש שניצלים וזה משדרג למי שאוהב.
    הכנתי גם את הציפס המתנפח מהאתר שלך..ליד הפלאפל.
    תודה על כל הטיפים שלך והתשובות לשאלות הגולשים.
    את מקסימה!

    1. פחות מומלץ מהסיבה שאני לא בטוחה שהוא יהיה חזק מספיק לטחון את גרגירי החומוס. דבר נוסף בלנדר מוט טוחן בדר"כ לעיסה ולא למרקם גרגירי.

  26. הי אפרת.
    הכנתי ויצא בסדר.
    הסתבכתי קצת עם גובה הלהבה….
    חלק כדורים יצאו קצת קשים מדי וחלקם רכים מדי בתוכו..

    איך צריך להיות על האש?

    1. היי חני,
      זה קשור בטמפ' של השמן. אם הם יצאו קשים מידי בחוץ ורכים מבפנים אז הטמפ' של השמן היתה גבוהה מידי.
      כדי לדעת אם השמן בטמפ' הנכונה יש לזרוק חתיכה קטנה מהתערובת לשמן (אפשר לשים גם חתיכת לחם או פרוסת גזר עגולה). אם החתיכה שוקעת, השמן עדיין לא חם מספיק. אם החתיכה צפה במהירות ומיד משחימה- השמן חם מידי. בדיקה נוספת: אפשר להכניס כף עץ לתוך השמן. השמן מוכן לטיגון כאשר נוצר סביב הכף בעבוע עדין. אם נוצרות בועות גדולות רצוי לכבות את האש ולהמתין שהשמן יתקרר מעט או לשפוך עוד מעט שמן קר.

  27. הי אפרת.
    אין על המתכונים שלך! תודה!

    כוסברה ופטרוזיליה זה קריטי? הילדים שלי בעיתיים קצת בעלים…
    יש לזה תחליף?

    1. היי חני,
      אפשר לוותר אבל חבל כי למעשה זה מה שנותן לפלאפל את הצבע הירוק וכמובן שגם מוסיף טעם.

  28. שלום רב,
    יצא לי להכין פלאפל ממתכונים שונים, הפעם הכנתי ממתכון זה לרבות צ'יפס מתנפח, התגובות היו טובות מאוד.
    כולם ציינו שמתכון זה לפלאפל מוצלח במיוחד והצ'יפס התפוח היה תוספת מצוינת!!… תודה רבה!!

    1. היי צילה,
      בדיוק השבתי להודיה לגבי זה. ראי תגובה אחת לפני.

    1. היי הודיה,
      פחות מומלץ לאפות כי אז הם פחות טעימים ופחות עסיסיים. חשוב לי לציין שאם מטגנים נכון (כשהשמן מספיק חם) אז הפלאפלים סופגים כמות ממש קטנה של שמן. כשמטגנים בטמפ' מתאימה הפלאפל מקבל מכת חום שגורמת לשכבה החיצונית שלו להיות פחות חדירה לשמן וגם משך הטיגון מתקצר.
      *אם בכל זאת את רוצה לאפות אז תוסיפי לתערובת 2 כפות שמן ותשמני בנדיבות את נייר האפיה ואת הכדורים עצמם.

  29. חייבת לומר שיש לי מלא מתכונים לפלאפל אבל אף אחד לא יצא טעים כמו זה !
    יצא מעלף!!הפלפל החריף הברקה!!! ממליצה לכולן בחום להכין והכי חשוב לא לוותר על הטיפים בהערות…
    תודה על עוד מתכון למחברת:)

  30. היי,
    ניתן להכין עם גרגירי חומוס קפואים של סנפרוסט?
    ד.א האתר שלך מצויין לא מפסיקה להתפעל מהמתכונים הקלים והטעימים

    1. היי ורד,
      קודם כל תודה 🙂 אני שמחה שאת נהנית מהאתר.
      לא מומלץ להשתמש בחומוס קפוא מהסיבה שהוא לא מתאים לטיגון (הוא מתפרק).

חזור למעלה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

כל הזכויות שמורות לאתר מתכונים ב10 דקות © 2013
אין להעתיק, לשכפל, להפיץ, למכור, לשווק מידע כלשהו מהאתר, לרבות תמונות וטקסטים, ללא קבלת אישור מראש ובכתב מהנהלת האתר
Frontier Theme | מפת אתר