מתכונים ב-10 דקות

מתכונים קלים, מהירים וטעימים

איך משתמשים בסיר לחץ

איך משתמשים בסיר לחץ

איך משתמשים בסיר לחץ?

איך משתמשים בסיר לחץ

לא מעט אנשים חוששים לעשות שימוש בסיר לחץ הן בשל העובדה שהם לא בטוחים האם העבודה איתו בטיחותית והן משום שהם פוחדים להסתבך. האמת היא שמדובר בהפעלה פשוטה וקלה, רק צריך להתרגל. בעזרת הסיר ניתן להכין קשת רחבה של מתכונים עשירים בערכים תזונתיים, לבשל תוך זמן קצר קטניות קשות כמו למשל חומוס, שעועית שחורה, ירקות כמו סלק, צלי, להכין פירה ועוד.

בישול בסיר לחץ חוסך לנו המון זמן, חוסך בחשמל או בגז ויחד עם זאת מסייע לשמר את הטעמים של מרכיבי המזון ואת הערכים התזונתיים שבהם בשל הבישול הקצר יותר.

איך פועל הבישול עצמו?

לאחר שהכנסנו את כל רכיבי המתכון לסיר, נוצרים בתוכו אדים והטמפרטורה בתוך הסיר עולה בצורה ניכרת. האדים הופכים לקיטור שחודר לתוך התבשיל ותפקידו של הקיטור הוא בעצם לפרק את המזון ולרכך אותו בין אם זה קטניות, ירקות או סוגים שונים של בשר. היתרון של הבישול בסיר הוא בכך שזמן הבישול מתקצר לעתים אפילו בחצי.

איך מפעילים את סיר הלחץ?

יש כל מיני סוגים של סירי לחץ כאשר החדשים שבהם פשוטים מאוד להפעלה. לכל סיר יש מכסה, על המכסה יש מאין ווסת שתפקידו לשחרר את האדים החוצה ושסתום בטיחות. המכסה מתיישב על הסיר כאשר עלינו להבריג את המכסה לסיר בעזרת בורג מיוחד או בעזרת דפנות שמתלבשות עליו. כל עוד הסיר עובד והלחץ משתחרר, לא ניתן יהיה לפתוח את המכסה.

לפני שעושים שימוש בכל סיר לחץ בודקים שאטם הסיליקון שלם ונקי. בשלב הבא מעבירים את הכפתור המרכזי של ציר הלחץ למצב פתוח (לא על המספרים עצמם). מכניסים את הרכיבים של המתכון לפי הסדר. ברוב סירי הלחץ יש קו מקסימום שאין לעבור אותו. מותר למלא מים אך ורק עד הסימון של הקו. מומלץ כמעט בכל מתכון להוסיף מעט שמן זית, זה מונע היווצרות של קצף בזמן הבישול.

בשלב הבא מניחים את המכסה על גבי הסיר. אמור להיות סימון שיאפשר לנו להבין את המנח הנכון. למשל, בסירים של סולתם יש מאין משולש קטן שמראה לנו את מיקום המכסה ביחס לקו. נועלים את הסיר בעזרת סיבוב קטן שמאלה וסוגרים בעזרת סוגר הבטיחות. מפעילים את הגז על עוצמה גבוהה ובוחרים במספר המתאים. חשוב להביא את התבשיל לרתיחה. לרוב האופציה הראשונה מתאימה לאידוי של ירקות והשנייה לבישול.

כאמור ניתן לבשל כמעט הכל: תפוחי אדמה לצורך פירה, קטניות, חמין בזמן קצר, צלי בשר, ירקות ועוד. מומלץ להקפיד לנעול את הסיר אחרי שהבאנו את התבשיל לרתיחה. מביאים את הסיר למצב של לחץ בעזרת הכפתור. לאחר מכן מנמיכים את האש. חשוב להשגיח תוך כדי הבישול ובמידה ורוצים להוסיף מצרכים לסיר או לבדוק את התבשיל או לסיים את הבישול, חשוב קודם כל לכבות את האש ולשחרר את הלחץ.

מה קורה אם אין לחץ בסיר? במצב זה כנראה שהחום לא מספיק גבוה, אין מספיק מים בסיר או שיש משהו שחוסם את השסתום.

אשמח לשמוע איך יצא לכם בתגובות למטה 🙂

אהבתם? שתפו

אינסטגרם

33 תגובות

הוסף תגובה
  1. הי,
    תודה על ההדרכה.
    איך יודעים שהלחץ לא גבוה מידי?
    או מתי צריך להנמיך או לכבות את האש?

    תודה מראש.

    1. היי אורית,
      בדר"כ כדאי לשים את זה על עוצמה 2.
      לאחר שהסיר שורק כדאי להנמיך לאש בינונית-נמוכה.
      זמן הבישול משנה בין סוגי התבשילים. לאחר הזמן המומלץ יש לכבות את האש ולשחרר את הלחץ.

    1. היי תמר,
      אפשר להכין את המתכון הזה – מתכון לחמין בסיר לחץ. מרגע שהסיר שורק יש לבשל במשך 45-50 דקות.

  2. הי בוקר טוב,
    יש לי 1 ק״ג של נתח בשר מס. 8 . מה זמן הבישול בסיר לחץ?
    שאלה שניה: האם לבשל את ירקות השורש ביחד עם הבשר? או בנפרד
    תודה

    1. היי פנינה,
      לאחר שהסיר שורק, יש להנמיך לאש בינונית-נמוכה ולבשל במשך 50-60 דקות, תלוי בגודל הנתחים.
      אפשר לבשל עם ירקות השורש. חשוב שיהיה מספיק מים בתבשיל.

  3. אפרת
    הסיבה המרכזית לקיצור זמן הבישול בסיר לחץ הוא שטמפרטורת הרתיחה של המים היא לא 100 מעלות אלא יותר.
    ככל שהלחץ האטמוספרי גבוה יותר טמפרטורת הרתיחה גבוהה יותר.
    בים המלח מימ ירתחו ב 101 מעלות ובאוורסט ב 70 מעלות.
    חג שבועות שמח לך ותודה על האתר המועיל.

  4. האם אפשר לשים תבלינים רגיל בסיר לחץ

    אמרו לי למשל לבשל חומוס בלי תבלינים ורק אחרי הבישול להוסיף פלפל ומלח
    האם זה נכון

  5. רציתי רק להדגיש את השלבים של הבישולבסיר לחץ:
    1. להכין בסיר הכל לבישול לפי המתכון
    2. לנעול את הסיר לחץ ולהתחיל בישול
    3. להשאיר את השסתום מורם לשיחרור האוויר שבסיר
    4. להוריד, לסגור את השסתום כשמתחילים לצאת האדים ואז מתחיל לעלות הלחץ
    5. למדוד זמן
    6 בתום זמן הבישול להוריד מהאש
    7. לפתוח רק לאחר ירידת הלחץ באופן טבעי. שחרור מכוון של הלחץ הורס את המזון.

    1. לא. כשמבשלים בסיר לחץ יש צורך לשים מים.
      זמן בישול 40-50 דקות, תלוי בגודל הנתחים.

  6. יש לך מושג כמה זמן צריך בשסיל מרק ירקות? פשוט? בלי תפוח אדמה אבל כן עם בטטה.

    ובעצם אני עושה אותו כרגיל ורק אחרי רתיחה אני נועלת?
    אוף,קניתי היום סיר כזה ואני מתה מפחד.

    1. 20 דקות לאחר שהוא שורק.
      וכן, אחרי רתיחה את נועלת.
      זה לא מפחיד כמו שזה נראה 🙂

  7. צהריים טובים
    כמעט חדשה באתר
    בסיר לחץ סולתם יש מצב 1.מצב 2 וצורה של יציאת אדים
    איך משתמשים הכפתורים אלו?
    תודה רבה ושנה טובה

    1. היי,
      יש לסגור היטב את המכסה ואת כפתור הביטחון ולהעביר למצב 1 או 2 (בכל סיר זה שונה). לאחר שהתבשיל מוכן, יש לכבות את האש ולהעביר למצב של יציאת אדים עד שהלחץ משתחרר. רק לאחר שכל האדים השתחררו יש לפתוח בזהירות את המכסה.
      שנה טובה 🙂

  8. היום הסרתי את המחסום האחרון בפני בישול בסיר לחץ. אפשר לבשל מקרוני/ ספגטי / פסטה? אם כן איך לחשב את זמן הבישול?
    תודה
    הדסה
    כרגיל אשמח לקבל גם תשובה במייל
    [email protected]
    חג שמח

    1. היי הדסה,
      פחות מומלץ לבשל פסטה בסיר לחץ מאחר וקשה לחשב את זמן הבישול. עם פסטה חשוב להיות מדויקים ולבדוק אם הפסטה מוכנה על ידי זה שטועמים אותה. מאחר ואי אפשר לפתוח סיר לחץ ככה סתם באמצע הבישול אז זה פחות מתאים. בנוסף, זמן הבישול משתנה בין סוגי הפסטות.
      שלחתי לך גם תשובה למייל 🙂

  9. אפרת היקרה, האם תוכלי להוסיף קטגוריה של מתכונים בסיר לחץ? יש לי סיר לחץ חשמלי ובינתיים אני מכינה בו רק מרקים (ואחר כך, על הגז, מכינה בנוזל של מרק ההודו או העוף מרקי קטניות שלך 😉). מאחר שמחקתי את כל האתרים שהיו לי ואת אמר האוכל היחיד שאני משתמשת בו, אודה לך מאוד אם תפרסמי מתכונים לסיר לחץ.

  10. הי, תודה על ההסברים המפורטים. תוכלי בבקשה להפנות אותי למתכוני עוף שמתאימים לסיר לחץ? מצאתי רק צלי בקר. תודה רבה

    1. היי אולגה,
      כל מתכון של עוף שיש בו חלקי עוף (ירכיים, שוקיים וכו') אפשר להכין בסיר לחץ. זמן הבישול בסיר לחץ הוא 30-40 דקות. אפשר לשים תפוחי אדמה וירקות בפנים.
      חשוב רק לשים מספיק מים בסיר, בסביבות 2 כוסות מים.
      *לגבי פרגיות או חזה עוף – פחות מתאים לבשל בסיר לחץ.

  11. אני מאד אוהבת להעזר בסיר לחץ. אבל… צריך להשתמש בו בזהירות. לא לנסות לפתוח לפני שהלחץ יורד לא להזיז אותו יותר מידי.ראיתי נפגעת מתאונת סיר לחץ. התוצאות היו קשות.
    כמו על הכביש, להשתמש אבל בזהירות

  12. "חשוב להקפיד לנעול את הסיר רק אחרי שהבאנו את התבשיל לרתיחה"? אני משתמשת בסיר של סולתם מזה עידן ועידנים ומעולם לא נהגתי כך. לפי ההוראות נועלים עוד בטרם…

    1. היי סיון,
      זאת רק המלצה להביא את התבשיל לרתיחה על אש גבוהה ולאחר מכן לכסות ולנעול.

חזור למעלה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

כל הזכויות שמורות לאתר מתכונים ב10 דקות © 2013
אין להעתיק, לשכפל, להפיץ, למכור, לשווק מידע כלשהו מהאתר, לרבות תמונות וטקסטים, ללא קבלת אישור מראש ובכתב מהנהלת האתר
Frontier Theme | מפת אתר